Habermannův mlýn

73%

Komentáře a recenze 45

Dle počtu bodů
saboter
saboter
3 564 bodů
7
Někdy je čas na historii Česka jaké to tady bylo a jak se i naši lidé chovaly jako zvířata jak Němci tak i Češi no a tento film vám ukáže právě tohle ale zároveň nečekejte film roku tohle je solidně odvedené řemeslo se sekvělý Karlem Rodenem ale nic víc.
kawa
3 388 bodů
4
Hodně slabý NĚMECKÝ film za německé peníze, kde nejde o příběh, nejde o popis děje, jde jen o další přepisování dějin, kde naši herci dělají jistě za pěkné prachy stafáž a kolaboranty. Příšerný dabing Hlavici Kurta Koslowského.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
9.5
Co vytknout... je v tom historie, příběh a též Karel Roden :). Je pravda, že je to trochu drastické, ale je to hold historie a ta taková byla... Je však pravda, že toto je jediný film Juraje Herze, který znám, ale ten se mu opravdu povedl.
rockystar
rockystar
2 860 bodů
1
Co se týká herců tak dobrý. Co se týká tématu hooodně ubohé. No jo chudinky náckové mi jim tady ubližovali. Kdo si pustí Lidice a pak tohle tak bude hrdě volat a lačnit po pomstě. Hold není se lidem čemu divit. A židovku by nenapadli to byla dost blbost.
Ombak_Penari
2 764 bodů
7.5
Válečné a historické tragédie nám jdou. Krom Habermannova mlýna jsou tu třeba Želary, Krev zmizelého, Lidice, Je třeba zabít Sekala a příbuzné Kuře melancholik nebo Hlídač č. 47. To všechno jsou filmy, které pokaždé zaujmou. Otázka, nakolik je to dáno přitažlivostí látky a doby, výší rozpočtu a vybraným hereckým obsazením (jen skvělý Karel Roden se objevil hned ve čtyřech snímcích ze zmíněného seznamu). Kolik se toho na tak zajímavém tématu dá vlastně opravdu zkazit, aby ho úplně zničilo. Ať tak nebo tak, Habermannův mlýn je velmi dobrý film. Herz si příběh vybral spíš jako příklad, na kterém vykreslil válečné a poválečné šílenství doby (skutečnost přibarvil a ozvláštnil řadou dalších postav a příběhů), které naprosto převrací hodnoty mezi lidmi a dává svobodný průchod starým křivdám a nejnižším lidským pudům, protože neexistuje skutečné právo, jen právo silnějšího. A ačkoliv jako další ukázka černé a tabuizované kapitoly českých dějin, připomínající, že nejen Němci se tehdy chovali jako zvířata, to dopadlo celkem dobře, tak podle mě mnohem působivější a otevřenější zpracování se tomuto tématu dostalo třeba v Krvi zmizelého. Je to kvalitně natočené i zahrané, nicméně v zásadě jinak nepřichází s ničím převratným, co by tu už nebylo předtím v jiných snímcích. Proto bych neřekl, že je to na české poměry pecka, ale jen nadprůměr, který jen potvrdil, že tohle by nám šlo. A že Karel Roden a jeho charisma je prostě jistota.
miza
miza
2 336 bodů
8
Otevřená myšlenka vyrovnání se z minulostí.Krutý film plný nenavisti ale i odpuštění a beznaděje.Taková prostě byla a snad stále je naše historie.Otázka zní jak s tím vyrovnají další generace?
Hare77
Hare77
2 051 bodů
7.5
Konvenční, ale dobré, první půlka rozvleklá, Radek Holub na malé ploše dorbý, škoda že Habrmanna nehrál Kaiser.
filmomaniak
501 bodů
6
Jo film ujde něco z historie.
spacino
spacino
452 bodů
5.5
Mám životopisné filmy rád, ale tento film k nim patřit nebude.
  • Karel Roden
MarketaStara
MarketaStara
101 bodů
0
Tento film byl vyroben pro Němce, takže v tom filmu jsou Němci jako nějací chudáčci a my češi jako svině. Nikdy více to nechci vidět.