Baron Prášil

82%

Komentáře a recenze 21

Dle počtu bodů
kawa
3 388 bodů
9
Výborný výpravný film, který trochu zestárnul, ale rukodělná práce Zemana, výborný Kopecký podpořený dalšími herci. Je to výborná symbióza herců a práce trikařů. Tento film stojí ve stínu některých dalších zemanovských nádherných sci-fi komedií, ale stále je to příjemná podívaná.
Ombak_Penari
2 764 bodů
10
Filmy Karla Zemana pro mě znamenají hrozně moc, od malička jsem na nich vyrůstal a každá televizní reprýza kteréhokoliv z nejslavnější verneovské či dobrodružné pětice byla pro mě malým svátkem. Ze zmíněné pětice považuji tento za nejzábavnější a nejrozmáchlejší. Tolik fantazie se skrývá v těch scénách a o originální výtvarné stránce ani nemluvě. K tomu skvělý M. Kopecký. Dokonalé.
miza
miza
2 336 bodů
8.5
Sny a svět fantazie.Další velké filmové dílo s dílny Karla Zemana.Jeho všechny filmy by měli patřit mazi kultůrní dědictví našeho národa.Co ten člověk na svoji dobu dokázal je prostě něco úžasného a krásného.Pokaždé se člověk rád podíva na jeho filmy.
tedoun
tedoun
923 bodů
10
Barona Prášila natočil Karel Zeman v roce 1961 podle knihy Gottfrieda Augusta Burgera. Od dětství tenhle film je můj oblíbený kousek (tedy samozřejmě i Ikarie), který byl jedním z hlavních původců mé lásky k fantasy a sci-fi. Karel Zeman byl velikým českým rezisérem hlavně byl to genius obdobný jako Gene Rodenberry, který natáčel STAR TREK v době kdy na světě nebyly LCD atd a on to do svého seriálu již komponoval. NO a samozřejmě v pozadu nezůstávají ani herci v čele s Milošem Kopeckým a Janem Werichem. Fantazie, sny a romantika. Dávám 100 procent
siginho
siginho
649 bodů
9
Další Zemanova totální klasika. Protknutí animace a hraných sekvencí je jemně dotáhnuto snad až k dokonalosti. Opravdovým "fajnšmekrem " v oboru byl pan ZEMAN a to nemyslím toho přiblblého esenbáka z komunistické éry. O tom dalším neumělci na hradě nemluvě... Škoda jen, že toho nebylo od mistra animace vytovřeno více. Ale je ot pochopitelné, když si představíme kolik takový film dá práce.
perfekta
546 bodů
10
Úžasný film, i dnes je stále perfektní. Podobně jako i jiné filmy z dílny Karla Zemana - Vynález zkázy, Cesta do pravěku, Ukradená vzducholoď, Na kometě atd. Také nezapomenutelné výkony herců - Miloše Kopeckého, Jana Wericha, Jany Brejchové a dalších. Spousta fantazie, kterou podává jako kdyby to byla skutečnost. Doporučuji všem, vždycky se na tento film budu opětovně dívat.
dis
dis
461 bodů
9
90% Někdy mi přijde, že ty starý filmy měly větší grády než většina současnejch snímků. Především: promyšlený, duchaplný, vtipný a fungující scénáře s nenápadným spodním levelem hlubších myšlenek. Virtuózní herecký výkony, který působí tak přirozeně a dobře, jako když vypijete sklenku čistý vody. Přesný hudební podkres. Výtvarná stránka - ono se to nezdá (a v tom je to kouzlo), ale každá scéna je komponovaná, že by obstála jako obraz v rámu, a přesto netluče do hlavy artistní vyumělkovaností. Umělecký dílo, který vystupuje zároveň jako oddychovej filmík. A tahle dualita je ten největší trik, jak je jich (úžasnejch!) tenhle snímek plnej.
majhan
majhan
453 bodů
8.5
Baron Prášil je film na který by stálo za to jít znovu a asi to udělám. Tradicionalisticky miluji staré černobílé filmy a příběhy v nich. I filmy z první republiky mají mezi sebou mnohé skvosty a tento film je jeden z nich. Jeho shlédnutí je vskutku kulturní zážitek.
paniks
319 bodů
10
Výborný fantastický film. Tyto staré filmy jsou i dnes úžasné, nádherný zážitek a výborné triky. Na to se nedá zapomenout, vždy se budu těšit na opětovné shlédnutí. Karel Zeman byl géniem českého filmu, podobné byly i jeho filmy Vynález zkázy či Ukradená vzducholoď.
flo777
62 bodů
9.5
co k tomuto filmu dodat...těžko se hledají slova, prostě nádherný zážitek, nenucený humor, velká pravda o moderní době a její zrelativizování, ano, animované proto, aby si každý uvědomil, jak důležité je se někdy alespoň trochu zasnít, vsadit v životě na sebe, vlastní nitro...ale to do kritiky vlastně nepatří, opravdu, po technické stránce absolutně povedené. herecké výkony naprosto úchvatné, tento film se zaslouženě řadí mezi skvosty českoslovesnkého filmu 60.LET, ta poetika svobody a lidské přirozenosti je z něj úplně cítit. no jo, prostě zázrak! lidi, český filmy té doby májí něco do sebe, udělejte si na ně mezi sledováním laciných cetek z hollywoodu aspoň trochu času, zaslouží si to a vy taky.