Gothika

68%
Gothika

Skvělá a uznávaná psycholožka Dr. Miranda Grey (HALLE BERRY) je expertkou na posuzování toho, co je racionální. Co je logické. Co nezachází za hranice příčetnosti. Pod vedením svého manžela (CHARLES S. DUTTON), vedoucího oddělení psychiatrie Woodwardské ženské věznice, léčí nebezpečně psychicky narušené pacientky, mezi které patří i Chloe (PENÉLOPE CRUZ) charismatická vražedkyně, jejíž svědectví o satanistickém mučení jsou uvážlivou doktorkou považovány za pouhý výplod paranoidní mysli. Po setkání s tajemnou dívkou se však její spokojené manželství a vyrovnaný život změní v nejhorší noční můru. Když se Miranda probudí po hrůzné autonehodě, se zděšením zjistí, že její manžel byl zavražděn a všechny stopy směřují právě k ní. Zatímco se snaží přijít na to, za jakých okolností by vůbec mohla spáchat podobně brutální a otřesný čin vůči člověku, kterého milovala a obdivovala, ocitá se uvězněná ve Woodwardu mezi svými bývalými pacientkami.

Chování doktorky, která si z osudné noci pamatuje pouze několik nejasných vizí tajemné dívky, se postupem času stává čím dál tím více nevyzpytatelným. Zoufalá snaha, s níž se pokouší dokázat svou nevinu, je jejím bývalým spolupracovníkem Dr. Pete Grahamem (ROBERT DOWNEY JR.), který je soucitný, avšak zároveň velmi skeptický, vnímána jako začátek sestupu do hlubin šílenství. Miranda postupně začíná věřit, že se jí zmocnily nadpřirozené síly, které jsou odhodlány se pomstít i za cenu toho, že ji připraví o rozum. Zatímco ji Chloe stahuje do svého osobního pekla, musí Miranda zjistit, zda skutečně směruje k branám šílenství nebo pouze blíže k pravdě.




Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
7
Gothika je pro mne spíš Thrillerem než hororem. Je tu sice pár "strašidelnějších" okamžiků,ale nebylo jich zase tolik,aby film spadal do hororu. Filmu nechybí mysteriózní nádech,ale na druhou stranu mu sráží nohy dějová předvídatelnost a spousty klišé.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Horor Gothica je filmovou vlaštovkou společnosti Dark Castle, kterou založili Joel Silver a Robert Zemeckis z lásky k duchařským hororům. Jsou levné, když se povedou jsou oblíbené a navíc vždycky vydělají. Gothica je navíc jištěna nádhernou a tehdy už Oskarovou Halle Berry, které je dramatická role šitá na míru. V dalším obsazení zaujme především Robert Downey jr., který v podobně laděném filmu In Dreams hrál maniakálního vraha a nyní ztvárňuje doktora Grahama od kterého do poslední chvíle nevíte, co čekat. Pomyslnou třešňičkou na dortu je Penélope Crúz, která je většinu filmu rozklepaná nebo zbitá. Film natočil režisér Purpurových řek Matthieu Kassovitz, jinak držitel prestižní ceny z MFF v Cannes a lukrativní smlouvy s jednou kosmetickou firmou. Gothica rozhodně neztrácí temný styl a mezi diváky si vzhledem k nákladům velmi solidně vydělal.
hrumsrt
hrumsrt
9 133 bodů
4
"Nemám rád horory, ale tohle šlo.." aby taky ne, když Gothika je po strašidelné stránce téměř zoufalá.. Příběh doktorky Greyové, která se chytá do vlastní spletité pasti, v níž u jiných prošetřuje, co je realita a co ne, se nyní ocitá na druhé straně šetření, v němž si ona sama není jistá, čemu má věřit... Gothika nepřekvapí lekačkami a spíše tlačí děsy svojí atmosférou, ale ve výsledku nepředstaví sama nic nového a jen marně se snaží přiživit na starších hororových značkách, které recykluje. Halle Berry mi zvlášť nevadí, ale tady ukazuje, že nemá na to sama utáhnout celý film. Jako mysteriózní příběh, kde jste rádi, když něco dává smysl a v němž si s vámi tvůrci neustále hrají, to sice obstojí, ale ani z rozuzlení jsem radost zvláště neměl.. Kdyby to mělo kromě námětu i povedenější scénář mohlo to být úplně jinde. Takhle spíš nuda. 40%

Dodatečné informace

Původní název:
Gothika (více)
  • USA Gothika
Premiéra v ČR:
11. 3. 2004
Země původu:
USA
Rozpočet:
40 mil. USD
Tržby:
141,59 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch