Kluk

74%
Kluk

Druhý celovečerní film novozélandského kouzelníka Taiky Waititiho je trpce humorným příběhem s autobiografickými prvky, v němž se tvůrce ohlíží za svým dospíváním v nepříznivém sociálním prostředí. Titulní mladý hrdina nemá valné životní vyhlídky a je stahován ke dnu vlastním neúspěšným otcem (jehož hraje samotný Waititi), který po propuštění z vězení přijel, jen aby našel zakopané peníze, ale přesto je plný dětských ideálů a snů a snaží se vydobýt si výrazné postavení mezi svými vrstevníky.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Waititi mi hodně sedne a kiwi angličtina je tak strašně cool, že je díky ní jakýkoliv dialog o řád lepší. Mix bezstarostnosti a upřímnosti opět funguje - možná by mi přišlo o kus lepší, kdyby v kontrastu s fantaziemi občas víc zabolela realita, ale i tak skvělý film. 4 a 1/2
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Waititiho mám fakt hodně rád a rozhodně nemůžu tvrdit, že by mě Boy výrazně zklamal. Úvodní představovací sekvence je úžasným dokladem toho, že Taika umí diváka hravě přenášet do nitra dětské fantazie jako málokdo jiný, a celý příběh je důležitým vyjádřením osobitého filmaře o prostředí, v němž byl nucen vyrůstat. Stranou od Michaela Jacksona a Hulka, jen ve společnosti chudoby, vlastních přátel a vlastní nedotknutelné představivosti. Ale jakkoli scénář všechny významné motivy dobře zaklapává a rozvíjí, nedaří se mu ani vyprodukovat uvěřitelné postavy, s nimiž se dá ztotožnit, ani přesvědčivě sloučit dětskou naivitu a humor s hořkou sociální výpovědí. V součtu všeho velmi zajímavá a originální podívaná, k níž budu vždy zpětně hledět s respektem, ale znovu raději sáhnu po veselejších a vyrovnanějších kouscích Waititiho tvorby.

Dodatečné informace

Původní název:
Boy (více)
  • Nový Zéland Kluk
  • Nový Zéland Boy
Země původu:
Nový Zéland
Tržby:
9,12 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění