Zahrada

77%
Zahrada
Zahrada
Groteskní podobenství vypráví anekdotu o muži, který ukazuje starému známému svou vilu a zahradu, obehnanou živým plotem – ovšem doslova živým, protože tento se místo keřů skládá z lidí, na které majitel vily něco ví…



Pete69
Pete69
29 898 bodů
6
Krátkometrážní snímek se skvělými herci malých rolí.. Jiřím Hálkem a Luďka Kopřivou. Jsem možná mimo, ale podle mě lidi tvoří na zahradě živý plot, aby utekli starostech a problémům svého života. Každopádně na tomto dílků neshledávám nic převratného, aby zde měl průměrné hodnocení 86%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
„Je lidský život také o něčem jiném než o tom, že se narodíš a zemřeš a jen, pokud jsi vyvolený, staneš se kůlem v plotě?“ Povídkové podobenství Jana Švankmajera ad absurdum. Myšlenka z předlohy literárního autora Ivana Krause je tak působivě výtvarně ztvárněna, že divákovi, až naskakuje husí kůže. Svým způsobem je takováto politická myšlenka skutečným hororem, který však vzniká za každého režimu. A i když je takové umělecké ztvárnění poplatné době svého vzniku, myšlenka je tak zcela nadčasová. Jen ji dokázat přečíst a poučit se z ní.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
10
Hodně mi to připomnělo Bunuela. S o něco živější režií, ale zato se více upínající k jednomu konkrétnímu nápadu. Kde Bunuel hází jedno WTF za druhým s lehkostí a samozřejmostí, se Švankmajer dlouze rozplývá nad jedním. Oboje má svoje plusy. Oboje mínusy. U Zahrady se zrovna sešly ty plusy.

Dodatečné informace

Původní název:
Zahrada (více)
  • Československo Zahrada
  • Československo Der Garten
  • Československo Ogród
  • Československo The Garden
  • Československo Сад
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění