Záhada hlavolamu

86%
Záhada hlavolamu
Plakát traileru

Záhada hlavolamu je seriál, který v roce 1969 na motivy knih Jaroslava Foglara Stínadla se bouří a Záhada hlavolamu natočil režisér Hynek Bočan. Po smrti autora spory o jeho dědictví bránily znovuuvedení seriálu na naše obrazovky. Seriál připomene i nejmenším divákům, co znamenal "ježek v kleci", jaké bylo tajemství Jana Tleskače a oživí příběhy Mirka Dušína, Jarky Metelky, Rychlonožky, Červenáčka i Jindry Hojera.





Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Perfektní zpracování foglarových Rychlých Šípů. Atmosféra stínadel pro mě jako dítě byla neuvěřitelně temná a mrazivá, partička nebyla přeslazená, i když to byli takový skautíci. Bitva o Velkého Vonta, příběh kolem tleskače a ježka v kleci je prostě něco jedinečného.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Jaroslav Foglar a jeho Rychlé šípy. Kdo by je neznal. Klukovské dobrodružství, jaké si už dnes nikdo ani nedokáže představit. Román 'Záhada hlavolamu' je výborná napínavá četba, která neskončila zrovna šťastně a tak později vznikla i další dvě pokračování. Knížky byly tak vyhledávané, že se po tom tehdejší Československá televize rozhodla sáhnout a zfilmovat. Kvůli velké obsáhlosti to však nebyl úkol jednoduchý. Tvůrci se rozhodli pro zamíchání prvních dvou dílů dohromady. Tedy skoro. Z druhého dílu 'Stínadla se bouří' si vypůjčili tajemnou postavu Široka a začlenili ho do příběhu prvního, čímž naprosto zlikvidovali ono kouzlo literárního počinu. Kdo to četl ví, že když tajemný M, tedy Tleskačův mistr, upustil do podzemní kanalizace hlavolam Ježka v kleci, byl to právě Široko, který ho později vylovil. Dále naopak zcela vynechali noviny Rychlý šípů -TAM TAM- a dobře známé Bratrstvo kočičí pracky. Ale tak už to u filmování prostě bývá. Že by se televizní seriál nepovedl se říci ale nedá. Chlapecké dobrodružství a určité tajemno příběh zachovává. Kazí to jen dospělost některých herců. Černobílý obraz dobře skrývá studiovost, ale na druhou stranu to zase prozrazuje ozvučení. S tím si měli zvukaři více pohrát. Jedná se o první zpracování a na dobu vzniku se dá přivřít oko. Děj ubíhá plynule a místy napínavé sekvence skutečně upoutají. Jeden by jim takové dobrodružství i záviděl.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Taky jsem hodně sledoval a moc se mi tento seriál líbil.

Dodatečné informace

Původní název:
Záhada hlavolamu (více)
  • Československo Záhada hlavolamu
Premiéra v ČR:
24. 12. 1969
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Záhada hlavolamu je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné