Vyměřený čas

76%

Komentáře a recenze 57

Dle počtu bodů
javor6
javor6
530 bodů
6
Skoro všechno napsal Matty. Přidaná hodnota mého názoru pak je, že Amanda je v těch šatech po celou dobu k nakousnutí a celý svět je neuvěřitelně jednoduchý, stejně jako postavy. Ze všeho nejvíce mě však naštvalo, že hned v samém začátku zařvala Olivia Wilde (13)... na tu jsem se těšil nejvíc! Nicméně až na tu jednoduchost jsem se nenudil a pokud máte rádi Timberlaka jako já, není co řešit - *** Maple6
kurcova-simona
kurcova-simona
419 bodů
7.5
Každý máme vyměřený čas. Na rozdíl od filmu v tom reálném světě jen tušíme, kolika by se dalo dožít. Ale jednou to přijde. Spravedlivě - ke každému. ¤¤¤ Jak využít vyměřený čas, když nevím, zda ještě zítra budu? No, záleží na tom, čemu věřím... ¤¤¤ Touha po věčnosti? Ano, máme ji v sobě. Lze získat věčnost? Ano, v porovnání s filmem ji však může získat každý. Zdarma. ¤¤¤ Časové zóny mi nápadně připomínají kastovnictví v hinduismu (nejen tam).
TemnýProrok
TemnýProrok
336 bodů
8.5
Snímek se mi líbil. Rčení že čas jsou peníze je zde uděláno ad absurdum.
Drover
Drover
134 bodů
5
Takovou Olivii Wilde by si člověk narazil i v padesáti, ne-li i v pětasedmdesáti! Oh my… Nicméně ústřední téma času je v prvních deseti minutách akcentováno tolikrát a tolika doslovnými frázemi, že film působí, jako by ho psalo desetileté dítě, co dostalo během psaní školní slohovky fakt cool nápad. A to následuje i po zbytek střídmé stopáže, během které postavy vyjadřují myšlenky, shrnují děj či vypráví lore tak doslovně a odtrženě od čehokoliv, až se film dostává na hranici parodie. “Dobré ráno. Na to, že ti je padesát, vypadáš dobře. Pokolikátý už ti je padesát? Potřetí? No nic, musím do fachy, dneska musím dělat přesčas, abych nám nahrabal nějakej čas. Víš jak…dlužíme čas na nájmu i na energiích…to je ta Bidenove drahote. Prostě už nemám čas. ČAS, pičo!” A takto probíhájí veškeré dialogy, které špikují nepodivně triviální, ale podivně vystavěnou zápletku. Takže deset bodů za Olivii Wilde a mínus pět za demenci.
Djkoma
109 bodů
9
Krásné v detailech, ale celek je trochu nejistý...podrobněji: Jako by můj velký oblíbenec Andrew Niccol neměl sám dostatek času, aby zaoblil všechny ostré hrany fikčního světa a jeho vnitřní logiku. Byl jsem doposud zvyklý na uhlazenost jeho děl s až děsivými detaily, které se v In Time částečně opakují a částečně jsou ponechány na "vůli diváka". Když však pominu tyto detaily jako odčerpávání času, tak mi zůstává velmi zábavný (tempem, atraktivitou světa i humorem!) film, který s ničím neztrácí zbytečně čas. Fascinující je rozhodně forma (kamera, výtvarné pojetí), které je u Niccola vždy decentní, ale prakticky bezchybné. Příklad barva peněz? Zelená. Ve filmu představuje hodiny, kterou jsou "peněženkou času" a stejně tak jsou zelené i hodnoty "časových uložišť". K tomu přidejte rozdílnost jednotlivých zón, architektonicky i barevností a hned vidím několik důvodů, proč film vidět znovu. A to ještě neřeším všechny ty časové odkazy (Greenwich=GMT), ekonomickou metaforu, absurdní "lidské" situace a cameo Rachel "S1m0ne" Roberts. Jak koukám na hodinky, tak už tady píšu moc dlouho, takže jedno oko zavírám, druhé přivírám a přestože skoro nevidím na klávesnici, dopisu komentář, dávám lehce nadhodnocených 5* a jdu si 4 minuty luhovat černý čaj (hlavně, že to včera byly tři minuty). PS: zásadní postřeh, všimli jste si, že všechny (!) důležité postavy filmu mají modré oči?:-) Kam až dokáže zajít autor při barevném sladění... PPS: Amanda je velmi sexy, nejen v té úžasné podprsence... Více zde.
Solaris
Solaris
72 bodů
7.5
Zaujímavá kritika neoliberálneho kapitalizmu (sociálneho darwinizmu) v duchu študentských revolt 60. rokov, trocha okorenené anarchizmom. Doslovný výklad metafory, že čas sú peniaze. Je to trocha jánošíkovské - hlavný hrdina bohatým berie, chudobným rozdáva. Ak by vykrádal skutočné banky, bolo by to viac eticky neprijateľné, no ak ide o čas, dokážeme to hlavným protagonistom viac tolerovať. Rozdaním času chudobným ho však hlavný hrdina zároveň devalvuje a tým ničí systém. Ak by sa to niekto v realite urobil s peniazmi, mohol by dosiahnuť podobný efekt. Ale či by tým urobil ľudí šťastnejšími, to je problém, túto otázku si nakoniec kladie aj film. V niečom mi film pripomenul Thelmu a Luisu, ale nájdem v ňom odkazy aj na Matrix, možno až príliš. Záver je trocha rozpačitý, akoby ho nevedel režisér ukončiť.