Dům

63%

Komentáře a recenze 19

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Příběh o nešťastné rodince, která to nemá jednoduché. Normální Matka, jedna dcera žije se ztroskotancem a životním amatérem a druhá zamilovaná do svého profesora. Otec neschopný projevit city a totální despota.. kdo jiný, než Miroslav Krobot by ho zahrál lépe. Pěkné drama, v tom jsme stále dobří a koprodukce SK/CZ vnesla do snímku trošku jiný rozměr. Depresivní film, ve kterém neuslyšíte dlouhé dialogy, ale stojí za shlédnutí.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
Po delší době povedený snímek vyprávějící rodinný příběh ze života. Rodiče mají své představy o dalším životě svých dospívajících dětí, kteří naopak jejich nápady nesdílí, čímž vzniká řada konfliktů a nedorozumění. Hlavním tahounem děje je přísný otec, což není nic nového pod sluncem. Všichni vzpomínáme na hvězdného Vladimíra Menšíka stavějícího vilu pro své dcery ve snímku 'Půl domu bez ženicha' (1980). Miroslav Krobot se stejně dobře zhostil stejné role a vůbec si celkově všichni výborně sekundují. Jemné vyprávění vytváří zajímavou životní etudu vedoucí až k zamyšlení, jestli je skutečně nutné mladým dospívajícím lidem stále něco diktovat, a nebo je daleko lepší je ponechat samostatnosti.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Rozporuplné dojmy. Všechny postavy do jedné jsem nenáviděl. Jsou to pasivní ignoranti (obzvlášť hlavní hrdinka a její matka), kteří si happy end vyloženě nezaslouží. Pokud to byl záměr a film má zobrazovat neschopnost dnešního člověka jít štěstí naproti, patří mu hodnocení, které mu dávám. Pokud to záměr nebyl a měl jsem s někým soucítit a mít ho rád, je to velký neúspěch.
avenis
avenis
8 145 bodů
4
Všichni to myslí dobře, ale nikdo není šťastný. Tragičnost tohoto příběhu a nelogičnost samotné podstaty (kdo proboha rozestaví dva domy současně...?) mě odrazuje od lepšího hodnocení. Krobota mám ráda, ale když jeho buldočí výraz není zjemněn nějakým tím vtípkem (jako třeba v Revival), je hrozně nepříjemné vydržet do konce filmu. (18.5.2021)
pitryx
pitryx
1 262 bodů
6
On to není nějak moc neobvyklý příběh. Spíše běžný. Zde je však podán velmi dobře a navíc je tu pan Krobot excelentní. Se slečnou Juditou Bárdos to je už ovšem velmi slabší. Možná to tak špatně hrát měla, nevím. V každém případě je to film, na který se dívat dá. I když už asi druhý den nebude nikdo vědět, o čem byl.
Judinka
Judinka
627 bodů
7
Jak dokonalá může být vlastní nedokonalost a jaké může mít důsledky? Typické rodinné intimní drama vztahu otce a jeho dvou dcer, kdy představuje v daném případě dům reálné zhomtnění nenaplněných snů. Ne vždy však vede upřímná snaha o zabezpečení svých dcer ke zdárnému konci. Vše se v průběhu stavby může změnit a to jak názory, tak samotný pohled na blížící se budoucnost. Skvělé herecké výkony jak v té době ještě málo známé Judit Bárdos, Miroslava Krobota, tak Taťjány Medvecká, která si svým výkonem zasloužila Českého lva.
spacino
spacino
452 bodů
4.5
Ke shlédnutí tohoto filmu jsem se rozhodl podle hodnocení a je vidět, že to vždy nemusí být směrodatný. Chyběl tomu náboj.
sek
427 bodů
6.5
Sedíme, sedíme, hore na dědině... Otec, matka a mladší dcera mlčí a významně se dívají. Trpí. Všichni. A nezasmějí se, jak je rok dlouhý. Ten scénář je tak vybroušený, že vůbec nedýchá životem! A příliš málo depresivní, aby oslovil festivalové poroty. Evidentně talentovaná scenáristka a režisérka by příště měla o něco upřednostnit emoce před rozumem.