Dvanáct měsíčků

61%
Dvanáct měsíčků
Každý asi zná alespoň některý z neuvěřitelných úkolů, které musela pro svou macechu a nevlastní sestru splnit schovanka Maruška. Podaří se jí donést v třeskutém mrazu jahody a nebo kytičku fialek? Jak se tento příběh odehraje podle scénáře Jany Janíkové a Karla Janáka a v dramaturgii Martina Novosada, na to si budeme muset počkat do příštího roku.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 250 bodů
10
Tato hodně známá pohádka skutečně ve filmografii chyběla a Karel Janák udělal velice dobře, že ji zfilmoval. A že to udělal s citem, s láskou k pohádkám a ohromnou zodpovědností k dětem, je znát každou vteřinou. Výprava a kulisy jsou na vysoké úrovni, hudba trefně podkresluje veškeré dění a scénář je napsán bez sebemenších chybiček. Atmosféra je taková, jaká tu u pohádek dlouho nebyla. Dramatičnost nedopustí odvrátit oči, což se nestává u pohádek s poslední doby tak často. No, skoro vůbec. Janákovi se zkrátka podařilo nemožné. Tato kouzelná pohádka má ohromnou šanci stát se vyhledávanou klasikou, která nikdy nebude chybět na televizních obrazovkách během vánočních svátků. Jednu vítku bych ale přeci jen měl. Nevím jestli to byl záměr, nebo to jen nečekaně tak vyznělo, ale macecha s Květou mi silně připomínala macechu s Marfušou. Už jenom to Květovo volání: "Máámóóó !" zní přesně jako od Marfuši. Mimochodem, nic proti Veronice Žilkové, ale role zlé macechy ji opravdu nesedla. Ale její snažení se musí ocenit. To zase ano. A ještě něco. Na konci v titulkách je uvedeno: Se vzpomínkou na Radoslava Brzobohatého. Zaslouženě.
Pete69
Pete69
31 382 bodů
7
Docela slušná pohádka. Evidentně nescházely peníze, takže na naše poměry slušné prostředí, kostýmy atd. Jedná se spíše o směs Dvanácti měsíčků, Popelky a Mrazíka, ale přesto se mi na tuto pohádku dívalo dobře a klidně se podívám znovu. Možná bych zvolil jiného herce, než ROmana Vojtka, ale to je věc názoru.
avenis
avenis
10 005 bodů
7
Celkový dojem z pohádky mám  celkem dobrý. Postava Marušky je velmi sympatická, silná a úplně normální holka s dobrým srdcem. Měsíčci mě bavili a Stonehange po valašsku mi přišlo jako fajn nápad. S postavou macechy si V.Žilková poradila   excelentně na rozdíl od I.Korolové, která to silně přehnala. Panoptikum místních vdavekchtivých krásek zajímavě charakterizovaly bizarní paruky. Je to pohádka netradičně pojatá a místy se vleče. Námět se dal zpracovat zajímavěji. Režisér a scénárista Karel Janák nepatří k perlám české kinematografie, ale tato pohádka mohla dopadnout lépe. Nicméně mě neuráží. (26.12.2012)

Dodatečné informace

Původní název:
Dvanáct měsíčků (více)
  • Česká republika Dvanáct měsíčků
  • Česká republika Die 12 Monate
  • Česká republika Die zwölf Monate
  • Česká republika Dvanáct mesícku
  • Česká republika Month's Rulers
  • Česká republika O dvanástich mesiacikoch
  • Česká republika O dvanástich mesiačikoch
Premiéra v ČR:
24. 12. 2012
Země původu:
Česká republika, Česká republika
Knižní předloha:
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch