Synecdoche, New York

71%
Synecdoche, New York

Canden je úspěšným divadelním režisérem v provinciálním městě Schenectady, ve státu New York. Když ho malé poranění na čele přiměje zamyslet se nad smrtí, umíráním a nad tím, že jeho život bude jednou pravděpodobně zcela zapomenut, pocítí nutnost zanechat po sobě něco významného. Právě jej opouští jeho manželka, malířka miniatur Adele i s dcerou Olivií. Ale Canden dostane velký, prestižní finanční grant, se kterým si může dělat, co chce. Odstěhuje se do New Yorku, kde na obrovském jevišti vybudovaném v hangárech vytváří kopii života a natáčí to na video. Čím více tvoří, tím víc se chce dostat blíž k podstatě života. A tím víc cítí, že jeho hra ještě není hotová pro publikum. Trvá to léta. Nakonec v jeho hře vystupují všichni, které znal, on sám, jeho lásky, děti a mnoho jiných. Celý film působí jako krabicová hra, kde je uvnitř vždycky další krabička. Režisér Charlie Kaufman zkouší film naplnit nepředvídatelností, sny, zklamáním a různými fobiemi. Části i celek. Jeho hlásnou troubou je hlavní hrdina Canden Cotard. Kaufman udělal jeden z mála opravdových experimentálních filmů, navíc ve velké produkci.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
10
Myslím, že něco takového by hodně chtěl natočit Woody Allen, ale jeho nápady už nedosahují takových výšek. Není to ani tak film, je to prostě všechno.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Vidím v tom jasné řemeslné kvality, solidní casting (Philip Seymour Hoffman a jeho úmrtí je jedna z největších filmových ztrát posledních let), jenomže i přesto jak moc (tipuji) píše a točí Kaufman film o sobě tím víc od něj cítím upřímnost a zároveň nevlhnu z výsledného zpracovaní. Někdo může argumentovat tím, že čím více má člověk odžito tak tím více Synecdoche, New York ocení... já si ale stojím za tím, že výborný film by měl fungovat sám o sobě a ne jen sázet na to, že ho divák ocení proto, že má něco podobného odžité. Kaufman je za mně pořád velmi dobrý scenárista a scénář k Synecdoche není žvást, audiovizuální zpracování a zcela jasná účelovost mi ale z tohohle filmu rozhodně neudělají pamětihodnou událost. Srovnání s Věčným svitem neposkvrněné mysli jinak z části dává smysl, zároveň ale co se týče zpracování obou filmů je totálně mimo. Kaufman pro mně asi zůstane tím scenáristou, který by měl tvořit pro jiné filmaře (Gondry- Věčný svit neposkvrněné mysli) ale zatracovat ho zatím nebudu už jenom kvůli tomu, že tady ty kvality určitě jsou. Jenom prostě jde o ten typ filmu, který strašně rychle omrzí a bohužel potencionálně zajímavý materiál nepromění ve vrcholnou pecku. Paradoxně jinak film poté částečně vypráví o uměleckém selhání, částečně ale také jde o uměleckém selhání mluvit v rámci právě tohoto filmu.samotného
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Režisérský debut Charlieho Kaufmanana stejně jako jeho předchozí scénaristické počiny (kupříkladu Věčný svit neposkvrněné mysli, Milujte svého zabijáka, V kůži Johna Malkoviche, ...) nemá smysl komentovat, protože to co uvidíte je slovy nezdělitelné a mě tenhle film doslova posadil na prdel a vůbec tím netvrdím, že jsem to pochopil.

Dodatečné informace

Původní název:
Synecdoche, New York (více)
  • USA Synecdoche, New York
  • USA I synekdohi tis Neas Yorkis
  • USA Sinédoque, Nova York
  • USA Sinegdoha, New York
  • USA Synekdocha, New York
Premiéra v ČR:
23. 4. 2009
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
4,38 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Synecdoche, New York je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění