Valkýra

78%

Komentáře a recenze 20

Dle počtu bodů
evismaior
evismaior
4 254 bodů
8.5
Nevěřila bych, že se najde role, za kterou budu Toma Cruise obdivovat, ale jeho plukovník von Staffenebrg má všechno - uhlazenost německého důstojníka, vnitřní touhu postavit se světu (a zejména obávanému i zbožňovanému Vůdci) a schopnost převést myšlenky v realitu a navzdory nebezpečí pro něj i jeho rodinu zorganizovat a provést hrdinský kousek - atentát na Hitlera. Nevyšlo to, to je historický i filmový fakt. Ale i tak si myslím, že snímek splnil to, co si přál jeden z dalších organizárotů - ukázal, že všichni Němci nebyli takoví. Že někteří měli i rozum, čest, odvahu a touhu ukončit válku a nenechat německý i ostatní národy dál trpět.
kubas369
4 086 bodů
8
Zajímavý film s plejádou výborných britských herců který vdechují život do poněkud strohého filmu o neobyčejné odvaze vzepřít se zlu a navzdory většině udělat správnou věc. Cruise zas jednou dokázal že i vygumovanej scientolog umí hrát.
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
8
Atmosféru naléhavosti a paranoie uvnitř německého odporu pomohl režisérovi Bryanovi Singerovi (Obvyklí podezřelí, X-Men, Superman se vrací ) vytvořit tým jeho stálých spolupracovníků, zahrnující Oscarového scénáristu Christophera McQuarrie(Obvyklí podezřelí),kameramana Newtona Thomase Sigela(Superman se vrací,X-Men 1,2) nejen tyhle třešničky na dortu přesvědčili dlouho očekávaný a napínavý drama,kde vypráví skutečný příběh plukovníka Clause von Stauffenberga (T. Cruise)s dobrým výkonem,který stál v čele rozsáhlého protinacistického spiknutí,jehož hlavním cílem měla být likvidace Adolfa Hitlera.Další plusy nasbírala Valkýra za perfektní kostýmy a detailně propracované interiéry.Svižné tempo a napětí,prostě všechno,co jsem čekal od dobře sehraného dramatu mohl čekat,když jsem to spojíl s historickou autentičnostní událostí,dostal jsem něco, z čeho mě v závěru opravdu mrazilo v zádech.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
9.5
Singer je pán. Ve většině případů mě jeho filmy nadchli a Valkýra do jistých měr, nebyla vy jímkou. Úžasně zpracovaný motiv, kde se každá procházka před kamerou jeví jako realismus a ráj. Cruise byl ve své roli úžasný, sebevědomí, cílevědomí a hlavně přesvědčiví. Ať už se to týká výkonu Nighy nebo Stamp a taky Branagh, každý byl ve své roli nezapomenutelný. Ottman je skladatel, který svou kariéru věnoval béčkovým Marvelovkám a taky Singerovi a v tomto valkýrovském případě mě jeho hudba tahala za uši a dodávala epickému konci filmu malebnou šťávu. Nikdy nikdo příběh Valkýry nezpracuje tak dokonale po stránce hudby, kamery, scénáře, režie a hereckých výkonů jako Singer, Sigel, Ottman, McQuarrie a Cruise, Nighy, Branagh a Stamp.
kknk2
kknk2
2 961 bodů
6.5
Pokud hledáte válečné drama, jehož podstatou není zobrazování hrůz z bitevního pole, tak se vám jednoznačně Valkýra nabízí. Na můj vkus má však příliš plochý děj i charaktery a slabé napínavé momenty. Kamera mě oslnila ovšem víc, ani samotné obsazení mě tolik nezajímalo.
Blackhand47XD
Blackhand47XD
2 502 bodů
8
Němci jsou ve všech filmech z druhé světové války vykreslování pouze jako záporné postavy, byť muselo být každému jasné, že to bylo úplně jinak. Valkýra tak divákům představuje patrně nejznámější atentát na samotného Fuhrera, který sice nebyl úspěšný, ale pořádně zahýbal s celým vedením. V hlavních rolích máme celou plejádu známých herců, kteří se svých úkolů chopili s plnou parádou. Vcelku mě překvapilo, že se Singer rozhodl právě pro takovou látku a nevadilo by mi, kdyby v podobně biografických snímcích pokračoval. 80%
brbla666
brbla666
1 534 bodů
10
výborně zpracované,dalo se na to koukat.
hejkalka
216 bodů
8
Valkýra je strhující od začátku do konce a vůbec nevadí, že dopředu víme, jak dopadne. I tak držíme palce hlavním hrdinům a tak trošku doufáme, že by to třeba mohlo dopadnout jinak;) Je to jeden z filmů, který zábavnou formou seznamuje z historií a donutí vás dohledat si přesné historické reálie.
michal-svarc
90 bodů
9.5
Jeden z nejlepších válečných filmů který se války přímo nedotýká.Neuvídíme me zde žádné vybombardované město,žádné vylodění na Iwo jima.Nic takového. Naopak uvidíme hrstku lidí kteří se vzepřeli Říši.Hrstku,jenž věděli ,že pokud neuspějí tak skončí tváří v tvář popravčí četě. Na tento film jsem se díval s pocitem,že bohužel nedopadne dobře.Vynikající výkony Cruise,Nighyho a Branagha. Jedinečná historická rekontrukce držící se faktů. Člověk si říká co kdyby dali dvě bomby... co kdyby to nebylo právě v tomhle bungru..co kdyby postava hraná T.Kretschmanem se postavila na stranu ,,zrádců´´ . Jedno kdyby je ale jisté.Kdyby se toho neujali Singer s Cruisem tak by to podle mě nedopadlo tak dobře
dusek.pav.p
46 bodů
7.5
Pět let jsem tenhle film odkládal, protože z představy, jak Cruise hraje Stauffenberga, jsem byl mírně řečeno vyděšený. Až při samotném sledování jsem zjistil, že zde hraje také Bill Nighy, Kenneth Branagh, Eddie Izzard nebo Tom Wilkinson - všichni nacisti jak poleno. Ale Singerova režie je naprosto úžasná a před jeho schopnostmi smekám. Myslím, že spiklencům z 20. července vytvořil důstojný památník, byť to ve filmu vypadá, že se jim osudný den zadařilo mnohem víc, než jak tomu asi bylo ve skutečnosti.