Co žere Gilberta Grapea

81%

Komentáře a recenze 19

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 898 bodů
8.5
Velmi povedený film. I když mě postave, kterou hraje Leonardo DiCaprio občas otravovala, tak smekám před jeho výkonem. FIlm je pohodové vyprávění o nevšední rodince z amerického zapadákova. Ve filmu je spousta dojemných scén , stejně tak se mi dostalo dramatu. Pěkné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
8
Další superdojemný film o retardovaném člověku. Naštěstí to jistí Depp a DiCaprio. Má to dobrou atmosféru a docela to uteče, ale už jsem to prostě viděl mockrát. Pěkný film, ale nějak zvlášť objevný ne.
Fingon
16 886 bodů
6
Já bohužel tento typ filmů nemám zrovna v lásce... takže ano, herecké výkony jsou skvělé a vždy mě překvapí, když Nykvist snímá u někoho jiného než u Bergmana (i když už jsem pár jeho snímků u jiných režisérů viděl), ale Hallström má podle mě i daleko lepší filmy.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Tento malý vybroušený diamant světového filmu se udál díky souhře okolností, které bych se zdráhal nazvat šťastnými. Jméno Rivera Phoenixe mladším čtenářům asi nic moc neřekne, tedy pouze pokud si nevybaví mladého skauta ze začátku filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava. River Phoenix byl považován za největší hvězdu své generace a jeho život předčasně vyprchal po předávkování drogami na jednom divokém večírku, kde se potkali také Johnny Depp a Keanu Reeves. Pro oba pány dodnes traumatická zkušenost, kterou většinou přechází s no comment na rtech znamenala zejména pro prvně jmenovaného vstup do zajímavých projektů a k režisérům, o kterých si do té doby mohl zatím snít. Co žere Gilberta Grapea je ovšem průlomový snímek v kariéře začínajícího chlapíka jménem Leonardo Di Caprio. Ten se už dostal na plátna po bok Roberta De Nira, kde měl slušný úspěch u hledačů talentů a byla mu nabídnuta kopa peněz, aby si zahrál v jistém filmu u Disneyho, který dnes z loajality ke kolegům nezmiňuje. Místo toho si zvolil roli mentálně zaostalého bratra Gilberta Grapea a už tenkrát všem vyrazil dech. Lasse Halström mu tehdy řekl, že si je jistý, že zahraje cokoli bude chtít. Nominace na Oskara pro Di Capria byla bezpochyby zasloužená a tento snímek si určitě nenechte ujít, pokud jej neznáte.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Někdy nám hodně trvá, než si konečně uvědomíme, jaké štěstí nám celý život leželo u nohou. Uvědomila si to Jenny ve Forrestu Gumpovi, uvědomil si to mladý Bryce v Reinerově Má mě rád, nemá mě rád a uvědomil si to také Gilber Grape poté, co si "vyžral" svůj talíř hořkosti až do dna. Všechny zmíněné snímky vyznívají v rámci pocitů a emocí velmi pravdivě, a proto si také všech strašně moc vážím. Malý velký HERECKÝ film, který ve mně sice nezanechal zase tolik otázek ani námětů k přemýšlení, avšak považuji ho přesto za daleko hodnotnější a přínosnější než celý týden strávený v nudném školním ústavu :D Ostatně jako vše od slzonutiče Hallströma..
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Lasse Hallström je prvotřídní vyděrač, který přesně dokáže pracovat třeba s čtyřnohými chlupáčky ve filmu, které soustavně diváka dokáží emočně ždímat.. Ovšem ještě před těmi jeho předními kousky jakými je třeba Hačikó, si zkusil zhmotnit scénář románu divadelního režiséra Petera Hedgese, z čehož se vylouplnul právě tenhle snímek.. Zpětně jde o setkání dvou obrovských hereckých osobností přelomu tisíciletí, kdy tehdá asi ještě ani jeden netušil, co za kousky je v jejich hereckých kariérách nakonec čeká. Samozřejmě Johnny Depp má těch 11 let náskok, což taky znamenalo, že Co žere Gilberta Grapea nebyl jeho první větší snímek a v zádech měl jak první Noční můru v Elm Street tak ale především Střihorukého Edwarda, kde si ztvárnil rovnou ústřední roli.. Tenhle snímek má fantastické obsazení v čele s touhle hereckou elitou, kdy oba předvádějí naprosto bravurní výkony a chápu, že spíš budou diváci vyzdvihovat retarda DiCapria ovšem i tady prostě ten Depp je lepší... Proč říkám i tady? Jelikož Johnny Depp je celkově daleko zajímavější herec s naprosto nezaměnitelným hereckým projevem.. Celý snímek stojí na vztahu dvou bratrů, které hraje právě tahle dvojice. A tak nějak všechno zlé i dobré, co se v příběhu snaží odvyprávět se mu i podřizuje.. Ovšem nějak nemám, co bych si tady našel a být o něco mladší tak si těch výstředností asi zvládnu užít více.. Takhle spíš nudnější podívaná o jedné zlomené rodině. 60%
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Váhal jsem mez třema a čtyřma hvězdičkama. Je to jeden z filmů o kterých říkám že jsou zajímavý, ale jsou i zajímavější filmy než tento. Herecký výkon Leonarda je fakt mazec, hold se musel snažit aby z něj byla hvězda a fakt se mu to povedlo, určitě bych to do něj neřekl, že je kluk tak šikovnej. Ale kdo by se vedle Deppa nesnažil. Určitě se ale na film příjemně kouká a k tomu ještě hezká hudba. 63%
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
6
Kamenujte mě, ale asi budu muset zkouknout originál. Dabovaný mě to faaaakt neoslovilo, naopak dost zklamalo. 60%
kubas369
4 086 bodů
6
Teda pro mě docela zklamání a celkově docela nudnej film, kterej zachraňuje můj neoblíbenec DiCaprio (ale komu čest tomu čest) bohužel z nějakýho důvodu se až nepochopitelně Depp drží u zdi a snad poprve je pro mě nezajimavej a nudící. Filmek, kterej měl rozhodně navíc.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
8.5
Co žere Gilberta Grapea? Film, který vám na tuto otázku zdlouhavě odpoví, ale krásně. Depp mu ukázal svou pravou tvář - doslova. Rád jsem si oddychl od těch maskací atd. DiCaprio v roli zaostalého opravdu zářil. Příběh Gilberta Grapea je krásným příkladem kinematografie 80. - 90. let, která je pěkně zpracovaná.