Světla páteční noci

73%
Světla páteční noci
Plakát traileru
Držitel Oscara producent Brian Grazer (8 mile) a režisér Peter Berg (Vítejte v džungli, Šest pohřbů a jedna svatba) se spojili s dalším držitelem Ceny Akademie Billym Bobem Thorntonem (Banditi, Santa je úchyl!), aby společně vytvořili dílo, které prestižní časopis Newsweek zařadil mezi "Deset nejlepších filmů roku". Světla páteční noci vypráví o partě kamarádů, kteří si říkají Panteři z Permian High. Jsou nejlepším týmem amerického fotbalu v historii Texasu a mají před sebou sezónu 1988. Pro mladíky z mužstva znamená každý zápas šanci vymanit se z pout maloměsta a naplnit prchavý sen sportovní slávy, jejíž vrchol mohou dosáhnout ještě než jim bude osmnáct let. Film vykresluje barvitý portrét Odessy a jí podobných měst v celé Americe. Naděje jejich obyvatel ožívají každý podzim jednou týdně pod oslnivými světly páteční noci.



kunafix
kunafix
20 052 bodů
4
Co to jako mělo být? To jako že kdo nehraje amer. fotbal, tak je v Americe hovno? Vůbec bych se nedivil, oni jsou na to blbí dost. Mají pokřivené hodnoty. Myslí si, že jsou to moderní hrdinové. Ale co je to za hrdiny, když si žijou v přepychu a můžou si dovolit se takhle stupidně bavit? Co by asi tak dělali v Africe? Strkali by si klacík do nezhojenejch ran? Tenhle film nebyl o herectví, byl o hraní. O hraní americkýho fotbalu, o kterým většina lidí z Evropy nemá moc potuchy, o co tam jde. Z tohohle filmu to nepochopíte. B. B. Thornton tam snad taky ani nehrál, protože kamera byla tak často střihlá do jinýho záběru, že ani nemohl herectví ukázat. Kamera byla celou dobu hodně dynamická a děj se taky tvářil tak, aby to vypadalo, že se tam POŘÁD něco děje. Na mě to působilo spíš jako dvě hodiny vysokoškolské matematiky v kuse s páprdou ve zvonovejch gatích s pukama, flanelovou košilí, brejlema jak popelníkama a nepochopitelnou látkou a vy ho musíte sledovat najetej ve špatným tripu roztěkanýma očima přes pravítko nebo s křídou na sítnici. Prostě nuda, žádné napětí. Bylo mi to fuk. A říkal jsem si, že ti červení ve finále hráli líp (hráli líp = byli brutálnější = bylo to zábavnější). A jestli těm bylo 17 let, tak já jsem andělem všehomíra.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
bergov kineticky styl rezie je vynikajuci, dokaze navodit atmosferu a napatia bez vacsej namahy, ale FNL ma nedokazalo riadne chytit za gule a vtiahnut do deja, napriek tomu ze sa film nezameriava na vela postav, miestami som stracal zaujem o osudy hrdinov i ked ich tuzbu po vitazstve, ktore by ich dokazalo dostat z diery v ktorej ziju, som citil i ja... kazdy jeden zapas je vynikajuci a billy bob podava vynikajuci vykon... odporucam podobne ladeny remember the titans s denzelom...

Dodatečné informace

Původní název:
Friday Night Lights (více)
  • USA Světla páteční noci
  • USA Friday Night Lights
  • USA Friday Night Lights - Touchdown am Freitag
  • USA Juego de viernes en la noche
  • USA Les lumières du vendredi soir
  • USA Luces de viernes noche
  • USA Ston pyreto tis doxas
  • USA Swiatla stadionów
  • USA Tudo Pela Vitória
Premiéra v ČR:
1. 3. 2024
Distributor:
SkyShowtime
Země původu:
USA
Rozpočet:
30 mil. USD
Tržby:
61,26 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Světla páteční noci je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch