Stud

66%
Stud
Plakát traileru

Arnošt Pánek, vedoucí činitel v kterémsi jihomoravském městečku, má narušeny klidné dny. Byl zatčen jeho chráněnec Kvasil, předseda vzorného zemědělského družstva - a obviněn ze znásilnění nezletilého děvčete, z pojišťovacích podvodů a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Naštvaný Pánek se rozhodne sám vyšetřit okolnosti, které vedly k událostem pro něho tak nepříjemným. I když se film režiséra Ladislav Helga zabývá dlouholetým funkcionářem sloužícím komunistickému systému, daleko precizněji se zaměřuje na mentalitu dlouholetého okresního politika, jenž si vybudoval pevnou mocenskou síť a odmítá cokoli měnit na svých metodách, neřkuli odstoupit. Helge vztyčuje důležitou otázku - dotýká se zkorumpovaného svědomí, kdy hmotný blahobyt se stává jediným měřítkem hodnot. Nelze se pak divit, že ti, co odmítají přistoupit na tuto \"tichou dohodu\", jsou odsouzeni k hmotnému živoření. Stud je jedním z nejdůležitějších filmů 60. let, přesně diagnostikuje tehdejší společenské ovzduší.




Fingon
16 886 bodů
8
Naprosto nezajímavý námět, ale kupodivu zajímavě natočeno. Vydržel jsem do konce - nejen kvůli Mikulovu a nejen kvůli scéně, ve které tajemník řve na svou dceru, že vše, co má na sobě zaplatil on a dcera ve vzdoru ze sebe strhá šaty.
kawa
3 388 bodů
6
Velmi slabý film s politickým podtextem uvolnění 60. let. Otevřeně se přiznává problémy v JZD, podvádění s účetnictvím, a žádný výrazný pokrok venkova na základě osudu okresního pohlavára. Pántik mimochodem hrál i Gottwalda. Množství neherců bylo v té době oblíbené. Ale ne vždy to bylo ku prospěchu věci.

Dodatečné informace

Původní název:
Stud (více)
  • Československo Stud
  • Československo Shame
Premiéra v ČR:
3. 5. 1968
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění