Proč?

74%
Proč?
Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti.



Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
Velmi dobře natočený film. Spousta mladých herců, kteří se proslavili až později. Syrovost ostatních herců-neherců dodala filmu něco navíc. Pro mě pecka. Tento film si nikdy nenechám ujít a to třeba jen proto, že ho v TV skoro nedávají. Odvážný projekt, zejména v roce 1987..
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Celkem sranda, kdysi jsem měl tenhle film zafixovaný jako drsnou a znepokojivou sondu do tvrdého sparťanského jádra. Teď už jsem ho ale skoro nemohl brát vážně. Ten film je prostě jako drama špatný, ale to téma je naštěstí dost silné samo o sobě, takže i když je to herecky hodně mimo, koukatelné to rozhodně je.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Nejlepší film Karla Smyczka pro mě zůstává spíš polemikou doby osmdesátých let a zoufalého sociologického experimentu populační exploze, která měla vytvářet nemyslící stroje. Výsledkem je opak, než scenárista dost možná zamýšlel, místo svazáckého zobrazení společenského neřádu se film stal základním kamenem a téměř náboženstvím. Jeden z mála českých filmů, který si zaslouží přívlastek kultovní film.


Dodatečné informace

Původní název:
Proč? (více)
  • Československo Proč?
  • Československo Why?
Premiéra v ČR:
1. 10. 1987
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Proč? je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch