Daleko do nebe

68%
Daleko do nebe
Cathy je dokonalou manželkou a matkou a žije dokonalým životom 50.rokov - má zdravé deti, úspešného manžela, spoločensky významné postavenie. Jedného dňa však prichytí Franka s cudzím chlapom a jej krehký svet sa zrazu začne rúcať. Je zmätená a zlomená a útechu nachádza vo vzťahu s černošským záhradníkom Raymondom, pričom veľmi dobre vie, že takýto krok jej ešte viac rozleptá život a môže ju spoločensky zlikvidovať. Napriek tomu, že Cathy a Frank sa usilujú, aby ich manželstvo fungovalo ďalej, jeho homosexualita a jej vzťah s Raymondom znamenajú začiatok bolestnej - aj keď možno otvorenejšej kapitoly ich života



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 250 bodů
10
Příběh zabývající se rasistickou a okrajově i homosexuální problematikou. Velice pozitivním dojmem je styl natáčení snímku. Byla velice věrně použita technika pro film noir. Úhly kamery, hry světel a stínů a vůbec celá výtvarná stránka každičkého obrazu. Film je barevný a tak divákovo oko okouzlí i úžasné barevné kompozice. Snímek se stal jedním z mála nejdůležitějších stylově dokonalých filmů, jaké bylo možno z poslední doby vidět. Melodrama vyprávěné stylem padesátých let je sice pro novou diváckou generaci očekávající švih a akčnost vcelku odvážný počin, ale vyplatilo se. Řešení tématu rasismu a homosexuality je směrodatné i dnes a použití tohoto starého žánru je přeci jen větší šance porozumět mýtu o dokonalosti spojené se zachováním hodnot moderní rodiny a vůbec celé společnosti. Z jiného pohledu snímek i vlastně přímo naznačuje, jaký kus cesty společnost od 50. let v rámci daných problematik ušla. Homosexuálům se přiznávají stále větší práva a partnerství či dokonce manželství mezi bílými a černými už na mnoha rovinách tolik nepohoršuje. Obzvlášť dnes, kdy se právě v tomto bodě politicky razantně tlačí na pilu. Julianne Moore je ve své roli dobově okouzlující a dá se říci že i inspirující. Snímek je okouzlující ve všech rovinách a tak by byl hřích už vlivem filmového umění něco takového přehlédnout.
kunafix
kunafix
20 052 bodů
4
Celé je to dělané ve starém stylu. Jak kdyby se snažili napodobit filmy ze starých dob. I ta hudba a její použití tomu naznačuje. Ta hudba je teda pěkně blbá. Bohužel si to až moc uvědomuju a to mě ruší. Navíc si myslím, že to jejich hraní je hodně umělé. Ta atmosféra mi tam připadala tak umělá, jak třeba ve Stepfordskejch paničkách, akorát tohle nebyla komedie. Ale ten námět byl fakt zajímavej.
Sarpele
Sarpele
2 434 bodů
8
Stylová a poměrně sofistikovaná parafráze filmu Haynesova oblíbence Douglase Sirka All That Heaven Allows (1955). Je zajímavé, jakým způsobem se Haynes snaží zachovat atmosféru Sirkových melodramat padesátých let a jak zároveň drobně pozměňuje zápletku, aby vyvolal v divácích žádoucí odezvu. Pokud jde o vizuální stránku, je Haynesův film "stylovější než papež" (jak napsal golfista "červených listů na stromech už chvílemi bylo až moc"). A právě důrazem na vizualitu se mu daří dovedně maskovat, že takový film by v padesátých letech nikdy nemohl vzniknout. V původním Sirkově filmu hlavní postava ovdoví a zamiluje se do mladšího muže. Haynes udělal z jejího manžela homosexuála (který je pro svou ženu mrtvý jen v symbolické rovině), z jejího objektu touhy černocha přiměřeného věku. Vždyť v dnešní době považujeme za daleko zásadnější problém USA padesátých let vztah k černochům, než vztah starších žen k mladším mužům. Haynesův film je tak v podstatě "novým přečtením" Sirkova filmu prismatem diváka konce 20. století. Vždyť právě pro informovanější diváky je typické, že dokáží z náznaků přítomných ve starších Hollywoodských filmech vyčíst skryté homosexuální narážky.

Dodatečné informace

Původní název:
Far from Heaven (více)
  • Francie Daleko do nebe
  • Francie Far from Heaven
  • Francie Cennetten çok uzakta
  • Francie Ďaleko od neba
  • Francie Dem Himmel so fern
  • Francie Harhek M'Gun Eden
  • Francie Kaukana taivaasta
  • Francie Lejos del cielo
  • Francie Lejos del paraíso
  • Francie Loin du paradis
  • Francie Longe do Paraíso
  • Francie Lontano dal paradiso
  • Francie O paradeisos einai makria
  • Francie Távol a mennyországtól
  • Francie Вдали от рая
Premiéra v ČR:
28. 8. 2003
Země původu:
Francie, USA
Rozpočet:
13,5 mil. USD
Tržby:
29,03 mil. USD (celosvětově)
Knižní předloha:

Podobné