Zločin v šantánu

65%
Zločin v šantánu
Plakát traileru

Zločin v šantánu * Jiří Menzel ve svém méně známém filmu oživil někdejší detektivní šarády, ale současně jim vtiskl hravou, poetickou nadsázku. Na scénáři totiž vedle Josefa Škvoreckého spolupracoval i Jiří Suchý, hudbu složil Jiří Šlitr. Trochu nesourodě jsou tu rozehrány motivy jak věčného studenta práv, tak politické pletky chránící dobrou pověst záletného ministra, ale především nástrahy zdánlivě jednoduchého kriminálního případu. Pátrání po zloději vzácného šperku a poté po pachateli vraždy se však stává jen záminkou pro rozehrání groteskních příhod a v neposlední řadě i písniček. Zdánlivá nezávaznost však prozrazuje i tragické podtexty, neboť nic není tak nevinné, jak to původně vypadalo. V herecké sestavě zaujmou zejména mistrovské miniatury Vlastimila Brodského, Jana Libíčka či Rudolfa Hrušínského.




Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
9.5
Výrazně nadčasové dílo, skvostná satira na poměry, herecká exhibice řady semaforských osobností (pro mě nádherná vzpomínka na tehdy sedmadvacetiletého Jiřího Grosmanna - už mu zbývaly jen tři roky života, Jiřímu Šlitrovi jen rok! - a na skvělého country zpěváka Ladislava Dykajse Vodičku). Děj vypadá zprvu plytce, ale jen do okamžiku, než začnete rozklíčovávat jednotlivé nadsázky a četná podobenství o společnosti, o době, o povahách a konání lidí. Jedinečné spojení scénáristického triumvirátu Suchý-Menzel-Škvorecký (posledně jmenovaný asi inicioval obsazení své herecky poněkud toporné oblíbenkyně Evy Pilarové do jedné z hlavních rolí).
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Film, který má něco do sebe pro originální koncept kritiky socialismu, ale to mísení několika různých žánrů a zdlouhavá hudební čísla vržou, skřípou a nudí. Menzel občas potěší vtipnou inscenací a herci jsou vesměs dobře obsazení (hlavně Libíček a debutant Svěrák), ovšem přeplácaný výsledek je spíše otravný než inteligentní. Jako pokus o skloubení nové vlny a filmů Oldřicha Lipského však zajímavé...
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Vlastně nechápu jak jsem mohl toto naprosto originální dílko hodnotit dřív jinak než plným počtem. Něco tak nabytého důvtipem, vtipem a poetikou se jentak nevidí a ještě ta nezapomenutelná atmosféra československých 60-tých let. Myslím, že tento film byl nedoceněn v době svého vzniku a stále je. Kdo si všimne té ironické narážky na jakékoliv reformy se stejnými tvářemi? :-)

Dodatečné informace

Původní název:
Zločin v šantánu (více)
  • Československo Zločin v šantánu
  • Československo Bűntény a mulatóban
  • Československo Crime in a Music Hall
  • Československo Crime in the Night Club
  • Československo Crimen en el teatro
  • Československo Zbrodnia w nocnym klubie
  • Československo Zlocin v santánu
  • Československo Престъпление в кабарето
Premiéra v ČR:
20. 12. 1968
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch