Drsný Harry

78%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 898 bodů
7
Pěkný kriminální thriller se skvělým Clintem Eastwoodem a slušným záporákem. Je to stará pěkná filmařina, standardní scénář. Drsný polda samotář, ostré řeči, zabednění nadřízení. Na scénáři neshledávám nic výjimečného, jen je to prostě stará dobrá kriminálka, na kterou se pěkně dívá.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
70. léta byla bohatá na akční thrillery s drsným a nekompromisním policistou nemající se zločinci žádné slitování i za cenu porušení předpisů, ale žádný neutkvěl v paměti jako tento. Záměrně vynechávám velmi ceněný snímek ´Francouzská spojka´ natočený ve stejném roce, který je dramaticky mnohem kvalitnější, avšak přeci jen svým zaměřením zůstává kapitolou sama za sebe. Když se řekne ´inspektor Harry Callahan´, každému se ihned vybaví jeho představitel Clint Eastwood, který mu propůjčil tvář. Snímek je velmi kritický na právní systém, který se vlastně do dnes vůbec nezměnil, takže se ve své podstatě stává stále aktuálním. A nejen v Americe. Na svou dobu skutečně odvážný počin, ale jak víme z historických pramenů, nezůstalo to politicky bez odezvy. Idea je tedy jasná, ale co film jako takový? Po technické stránce není co vytknout. Scénář je napsán dokonale a natočen jak jen to nejlépe šlo. Dějství je plynulé a i dnes zcela bez hluchých míst. V akčních scénách se to zase až tak nepřehání, ale na druhou stranu to má svůj patřičný efekt. Drsný Harry se se svojí magnum 44 a hláškou obracející se ke zločinci kolik nábojů že to vlastně vystřílel stal ve filmovém světě doslova legendou. Vše v tomto filmu je brilantní, legendární a čistá klasika.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
8
Drsný film s pár skvělými hláškami. Část jeho energie sice už odvál čas, ale přeci jen je tu ještě plno věcí, které mohou zaujmout. Konec mě vždycky dostane.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Předlohou byl skutečný případ, který se na plátně objevil ještě několikrát (naposledy Zodiak Davida Finchera), kdy pachatel nebyl nikdy dopaden. Sadistický sériový vrah, který si říkal Zodiak – ve filmu Scorpio v geniálním podání Andyho Robinsona (zřetelný inspirační zdroj pro Jokera z Temného rytíře) terorizuje San Francisko. Přestože Drsný Harry svou misi splní nad míru dobře, památné jsou zejména přestřelky, geniálně natočené noční sledování, nesmírně napínavá scéna, kdy Scorpio nechává Callahana běhat po nočním městě, surové rvačky nebo legendární scéna vyloupení bistra, ční nad celý film aura skvěle odvedené zábavy plné černého humoru, která z tohoto filmu dělá inspirační zdroj pro celý žánr policejních filmů vysokorozpočtového Hollywoodu. Co ale dělá z Harryho Callahana kromě jeho fyzické kondice nejdrsnějšího policajta filmového plátna je samozřejmost, z jakou cedí mezi zuby suché hlášky. Za všechny alespoň několik.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Už jen za to, že Dirty Harry odstartoval novou etapu akčních filmů, které se hojně točí i v dnešní době, si Don Siegel zaslouží uznání. Že film samotný má nepopiratelné kvality a patří ke špičkám žánru, to je jen takové malé bezvýznamné plus. Skvělý Clint Eastwood se do hlavní role samolibého detektiva s nabitým kvérem vždy pěkně po ruce hodí jako nikdo jiný a jeho arogantní pohled a bezprostřední hlášky se staly kultem. Scénář byl tedy hodně odvážný, když v politicky napjatých 70. letech představil světu nový typ policisty, který nerespektuje zákony a veřejně nesouhlasí s vysokou politikou, což kritika dala filmu v tehdejší době hodně sežrat. To ale nic nemění na tom, že je to poutavě, zábavně a napínavě natočená kriminálka. Detektivní metody jsou sice občas trochu úsměvné a od Eastwooda se kulky odráží s ještě větší samozřejmostí než od Terminátora, ale to k tomu patří. Hlavní je přeci jenom jedno:" vystřelil šestkrát, nebo jenom pětkrát?"
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5
Moc mě to neoslovilo, tak beru tento film průměrně.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Herecká ikona Clint Eastwood v nejlepší formě a navíc v roli, jenž mu tak perfektně sedí. Bez debat a jakéhokoli zaujetí je jeho Harry jedna z nejlepších policejních postav, jaké jsem za ty roky ve filmech viděl. Nekonvenční policista ozbrojen Magnumem (tu zbraň prostě nelze nemilovat) versus padouch z jednoho z mých nejoblíbenějších filmů vůbec - Scorpion - ale, kdo vidí malinko za roh pozná, že má jít o Zodiaca. Tím, že vrah Zodiac je skutečný, tedy s jistotou aspoň jeho případ, tak mám malinko problém, když se ho tvůrci pokoušejí ukázat v malinko jiném světle, a tak není věrný svému reálnému předobrazu. Nutno podotknout, že celý příběh stojí na onom lišákovi ze San Francisca. Perfektní charakterový archetyp, který pravidelně sklízí divácký úspěch, jen tady navíc podpořen ještě větší neotesaností a vzpurností. Geniální scény, jak nahání kohosi s tím obrovským kvérem a ještě k tomu stihne něco zahláškovat! Jo, Harry je skvělá postava! Jenže hážou ho do příběhu, který není originální, nemá překvapivé momenty a k mému zklamanému překvapení postrádá i opravdové detektivní napětí. 60%
JosefTomas
JosefTomas
9 035 bodů
8.5
Eastwood se pro tuhle roli zrodil. Jeho Harry je díky němu ten správný drsňák, který se nebojí prakticky ničeho. Navíc mu scénář nedává moc šancí vydechnout, tudíž má film dost dobré tempo. Zamrzí možná jen trochu nedomyšlenost některých pasáží (viz kdo ví, kde je, a proč tam je atd.), ale jsou to jen drobnosti, které mi nebrání dát plný počet.
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
6
Ve filmech jsou poldové buď neschopní anebo pokud jim divák má fandit, tak jsou schopní právě proto, že řeší věci svéhlavě a mají kvůli tomu problémy s vedením/systémem (viz. Smrtonosná Zbraň, Mizerové...). Ono to vždy slouží příběhu, protože když se dva nahání, je třeba akci okořenit nějakými vylomeninami, na něž se policajti nabízí a pokud chceme diváka více napojit na protagonistu, tak se nabízí ho krom jiného učinit i schopnějším, něž jaký je systém, v rámci něhož sám bojuje. Snad to ale vypovídá i o tom, že policie není západní společností nechována ve velké úctě a nedrží mnoho prestiže. Dirty Harry je samozřejmě tím druhým typem a svou drsnou polohou a cynickými či vzpurnými hláškami stojí na přechodu mezi akčními hrdiny westernů (mezi něž Eastwood v 60s sám patřil) a akčními hrdiny z 80s a 90s (Schwarzenegger, Stallone, Willis). Film samotný pak skýtá dobře užitý sample na Immigrant Song od Led Zeppelin a obrazy krásného sedmdesátkového San Francisca a snad reflektuje něco z dobové zkušenosti se sériovým vrahem Zodiacem, který zabíjel mezi lety 68-69 právě v SF a o jehož neúspěšném pátrání natočil spletitý film David Fincher. Dirty Harry však rozhodně spletitý není. Naopak je to přímočarý film a to až do té míry, že mu to dle mého trochu škodí. Příběh opravdu není moc napínavý ani zajímavý. Vlastně není ani moc akční (pokračování Magnum Force je v tomto smyslu vděčnější). Film tedy stojí na technických kvalitách, díky nimž se na něj dobře dívá a hlavně na suchém protagonistově drsňáctví. Divák musí sám vyhodnotit, jak moc to k němu promlouvá a jestli mu to stačí. Každopádně právě pro tuhle protagonistovu vyřídilku (soudce a kat v jednom - trochu jak Soudce Dredd) byl film ve své době některými kritiky označen za fašistický, ale mám pocit, že to od nich bylo poněkud úzkoprsé. Ve druhém díle se pak autoři toto nařčení vyvrátili tím, že zasadili Harryho do jiného rámce a nechali ho se k věci otevřeněji vyjádřit. To sem ale už plést nebudu.
Miller
Miller
2 220 bodů
10
Tento film mi doporučil můj nejlepší kamarád, Circumscriptor, a tímto mu chci velmi poděkovat. Film je to vskutku vydařený, se skvělou sedmdesátkovou kamerou (mnohem lepší než dnešní digitalní 4K kamery, které naprosto odrazují pocit toho, že se člověk kouká na film), výtečnou jazzovou hudbou, velmi podařeným střihem (aneb, blackening's not dead), ale i jinými kvalitami, ale kdybych je měl všechny vyjmenovat, jednalo by se o zbytečně dlouhý komentář). Dalšími nespornými výhodami je herecký úm pána Eastwooda, který nahání velmi podařeně zahranou postavu, kterou hraje Andrew Robinson; výborný scénář, který naprosto nahrává libertariánským narážkám Clinta Eastwooda; režie Dona Siegela, který naprosto výborně zpracovává a plně využívá potencionálu postavy i herce. Film má několik výtečných scén, ovšem nejvíce mi v hlavě asi uvízla scéna s "hnědým fórem" a prostřelením nohy a legendární hláškou "Přesně vím, nad čím přemýšlíš - vystřelil pětkrát nebo šestkrát? - ovšem, být tebou, tak to nezkouším. Není to o tom, jestli jsem vystřílel náboje, ale o tom, jestli to chceš risknout, protože tenhle kanon, to je Magnum 44". Ovšem, nahánění ostentomorfoidního vraha v parku je též naprosto výborná scéna s obrovským napětím. Ex TOPka.