Vymítač ďábla

81%

Komentáře a recenze 19

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
8
Kultovní horor si svou pozici naprosto zaslouží. Musím se přiznat, že mi cosi brání dát pátou hvězdu, přestože mám Vymítače hlavně díky Ellen Burstyn v maximální úctě.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Podařená atmosféra, hlavně při vymítání, se snímku upřít nedá, ale očekávání po všech těch superlativech, kterými je Exorcista opředen, byla přece jen trošku větší. Takže ano, viděl jsem jeden z kultovních horrorů, ale na prdel jsem si z něj zrovna nesedl...7/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Vymítač ďábla byl nominován v mnoha kategoriích včetně té za nejlepší film, ale neproměnil je. Recenze byly rozporuplné. Časopis Time film označil za divošský a brutální. V magazínu Rolling Stone vyšla reakce:,, Vymítač ďábla není nic jiného než náboženský pornofilm, nejvykřičenější ukázka braku s vysokým rozpočtem, trochu se podobá dílům Cecila B. De Milla, až na to, že postrádá jeho vtip a schopnost vyprávět příběh.“ Přesto se k tomuto filmu diváci rádi vrací a ultimativní verze přilákala do kin miliony diváků. V nové verzi sestříhané a ozvučené samotným Friedkinem se dočkáme slavné scény pavoučí chůze, která stihla zkultovnět mezi fanoušky žánru. Vymítač ďábla je nutnost pro každého horrorového fanouška. Na závěr bych snad jen dodal, že většina masových kanibalistických vrahů uvedla tento snímek za svůj vůbec neoblíbenější. Film se dočkal několika slabších pokračování, z nichž jedno režíroval samotný autor předlohy Blatty.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Mno, filmařina je to bez pochyby vynikající a atmosféra je v několika chvílích poměrně nepříjemná, ovšem nato, že je to považované za nejděsivější film všech dob, jsem nijak enormě napnutý při sledování nebyl. Rozjíždí se to pěkně pomaloučku a režisér jakoby jen zvolna brnkal na divákovy nervy. S přibývající časem se hodně přiostřuje, obličej Lindy Blair se stává čím dál méně sympatickým a její hrůzné počínání dokáže pohnout s celým příběhem rychlostí blesku. Bohužel po předčasném vyvrcholení, kdy Linda v naprosto šílené pozici sbíhá ze schodů, mě už snímek ničím nedokázal překvapit a veškeré napěchované napětí vždy vyprchalo po otevření dveří do satanova pokoje. Nejsilnějším a nejnapínavějším hororem pro mě tedy dál zůstává Kubrickovo Osvícení.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Přesně tak, nostalgie jak řemen. Jedna z klasik hororového žánru. Přeměna Lindy Blair v ďáblem posedlou dívku se opravdu osvědčila. Chvílemi mě dokonce i mrazilo.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
8
Teprve letos nás opustil legendární William Friedkin, právě režisér osudového Exorcisty (a taky ten chudák, co ho podepsali za remakem 12 Angry Man - jejichž televizní adaptace je bezduché ochotnické představení z domova důchodců..), a tak jsem se rozhodl s blížícím svátkem mrtvých dohnat tuhle kultovní hororovou klasiku.. Naneštěstí Vymítač ďábla už se dneska tak moc liší od toho, čemu se říká horor, že navíc jeho sázení na duchařinu, či jiné pokusy o temnější atmosféru jsou pod dnešní optikou takové nedotažené.. Příběh, kde matka v obavě o zdraví své dcery, ji zavede za lékařským odborníky, aby jí poradili. Ale dcera je fyzicky zdravá, jen matka tvrdí, že dívka přepíná do stavů, kde mluví jazykem, který nezná či používá slova, jaká odnikud neslyšela.. Asi puberta? Ne, ovládl ji ďábel! - logické vysvětlení.. Když ale postupně sledujeme proměny v chování či vzhledu, je jasné, že tady není něco v pořádku.. A když selže věda, je nutné se obrátit na víru a na jejich vymítače.. Exorcista je skvělý, když jde o vymítání, na kterém si tady tvůrci dali záležet a věnovali mu i hodně času. Výborně si hraje s atmosférou a přenášením prožívaných pocitů na diváka a skutečně jde o jednu z nejpozoruhodnějších scén v historii filmu, kterou se ještě mockrát bude někdo snažit napodobit. Ale osobně mám problém s událostmi před onou epickou atrakcí. Budují se vztahy mezi postavami, prozkoumává se kontext, ale všechno je jen dlouhá příprava na epické finále, které ale samo nemůže vykoupit celý film.. Není fér to sice tvůrcům příliš vytýkat, když takhle postupně se dříve horory točili a divák si musel na "strašení" počkat a namísto toho se unášel atmosférou příběhu. Jen dnešní optikou to právě tady ztrácí a neumí si to "zrychleného" diváka držet ve střehu po celou dobu.. Ovšem, že díky Exorcistovi vznikla celá žánrová odnož postavená na vymítání, v níž nalezneme i třeba mnou milovanou sérii Conjuring, která je, pro mě, i jeho vrcholem, se mu už neodepře.. Jeden z těch hororů, kterými bych tuhle prohlídku emocemi nejpestřejším filmovým žánrem začal. 80%
JosefTomas
JosefTomas
9 035 bodů
10
Naprosto zdrcující atmosféra, výtečné masky a bezchybní herci, kteří podporované skvělou režií a scénářem, dělají z tohoto snímku jeden z nejlepších hororů vůbec.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
10
jeden z absolútne kultových a klasických hororov. filmy nakrútené podľa úspešných románov skoro nikdy nedopadnú dobre, to však o exorcistovy neplatí (zásluhu na tom má iste i fakt, že scenár prepisoval autor pôvodnej knihy). je rovnako temný, strašidelný a dych berúci ako kniha (ak ste ju nečítali tak to vôbec nevadí, zážitok z filmu budete mať možno ešte väčší).
squirrelpool
squirrelpool
7 017 bodů
9
Řada lidí se už k fimu obsáhle vyjádřila a tak není moc co dodat. Snad jen to jaký dojem na mě udělali vynikající herci, ale hlavně režisér. Pan Friedkin totiž přípravu skutečně neodflákl. To do jakých detailů je film propracovaný mě vážně ohromilo. Např. pro vymítání nutnost pověření biskupem, že prostě Karras nevletěl do pokoje s křížem v ruce a drsnou hláškou v puse. Potom ta záležitost, které se film moc nevěnuje, ale přesto tam ta otázka je. Bylo ta náhoda nebo bylo napadení připraveno tím samým člověkem, který znesvětil kostel a možná také nechal figurku u Burkova těla?
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
10
EXORCIST je matkou všech hororů.666 znamení d'ábla,antikrista a falešného proroka - proti všemu svatému,vždy stojí všechno co svaté není.Mistrovský horor,který navždy změnil hororovou kinematografii a posunul do nejtemnějších sfér naší fantazie/skutečnosti,která se pohybuje mezi námi v těch nejkrutějších snech.W.Friedkin je démonický režisér,který dokázal aby lidé omdlévali v kinech ! - Na 117 minut se zastavila Země -