Poklad Aztéků

51%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
6.5
Netradiční, ale poněkud křečovitě vykonstruovaný "dvojwestern" (točily se současně Poklad Aztéků i jeho volné pokračování, pyramida boha Slunce) situovaný do Mexika 70. let devatenáctého století. Ve skutečnosti se točilo v tradičních lokacích jugoslávsko-německých koprodukčních mayovek, tedy v Jugoslávii, protentokrát v okolí černohorské Podgorice, tehdy Titogradu. Přestože se tvůrci drželi předlohy jen volně, je děj rozvleklý a předvídatelný; nebýt ústřední herecké dvojice Lex Barker-Rik Battaglia, není se nač dívat. Vrcholem autorského neumětelství je podivný pokus o filmovou hudbu, kterou "autor" Erwin Halletz trapně kopíruje Ennia Morriconeho.
Pete69
Pete69
29 898 bodů
4.5
Další u řady nepvedených podprůměrných Májovek s Lexem Barkerem Ralfem Woltrem, kteří natáčeli jako na běžícím pásu. Některé věci hraničí s parodií zpracování také není moc dobré. Příběh to není špatný, ale nepodařilo se ho řádně prodat. Tento film u mě zapadl do kategorie jednou a už nikdy více.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
7
Rok 1965 byl na mayovky velice plodný a tak není divu, že podle toho vypadala také kvalita. A tak došlo k tomu, že si Lex Barker mimo jiné nestřihl jen Old Shatterhanda a v orientální sérii Kara ben Nemsiho, ale i dr. Sternaua v dvojdílném filmu o pokladu Aztéků z prostředí mexického. Je to proto, že producent Artur Brauner již neměl práva na dalšího Vinnetoua a tak se pustil kromě orientální série také do mexické. Není divu, že se Barker neobjevil ve své nejslavnější roli např. ve snímku ´Mezi supy´ natočeném ve stejném roce, byť se v knižní předloze Old Shatterhand vyskytuje. Scénář tohoto snímku by nebyl špatný a kamera také nijak nezaostává, ale bohužel je nižší rozpočet značně znát na výpravě. Studiové scény z filmu doslova svítí vlivem nedokonalých kulis a nasvícení. Dějově se jedná o klasickou mayovku jako takovou. Máme tu záporáka lačnícího po pokladu (toho si opět střihl v mayovkách dobře známý Rik Battaglia), máme tu poklad, tentokrát indiánského kmene Aztéků a dr. Sternaua coby obhajitele míru a klidu. Ten takový neporazitelný není, ale odvahy má na rozdávání. A jako mírně komická figurka tu je i Ralf Wolter v roli Andrease Hassenpfeffera. Film tedy vypadá spíše na televizní produkci, ale jinak jako dobrodružný odpočinkový film pro celou rodinu ustát může. Jen od toho neočekávat lecjakou ledabylost.
JosefTomas
JosefTomas
9 035 bodů
4
Možná studio zkouší, jak asi nízko to jde klesnout. Rozhodně jim to šlo dobře. Za chvíli se mohli jít prohrabat.
avenis
avenis
8 151 bodů
4
Všechny Mayovky jsem nečetla, ale některé ano. Proto mohu konstatovat, že filmaři udělali ze snílka Karla Maye úplného hlupáka. Vytvořili si totiž šablonu a do ní vsadili některé postavy z románů. Děj je pořád stejný, tedy obzvlášť ten děj, kde vystupuje pouze Lex Barker bez Pierra Brice. Jeho postava je vždy vymydlená, chová se slušně, ale k bezpráví je nesmiřitelná a tvrdá. Nejí, nechlastá, nesouloží a nemluví sprostě. Komická figurka Ralfa Woltera jen mění kostýmy podle své momentální národnosti, ale jeho žvanění je vždy stejně infantilní. Tady aspoň spadne zadkem do opuncií... Nechybí záchrana krásných žen v nebezpečí a pěstní souboj na vršku hory s pádem do prohlubně. Jó, když nám bylo deset, byla to docela zábava...