Poklad Aztéků

51%
Poklad Aztéků
Plakát traileru
Odehrává se v sedmdesátých letech minulého století, kdy proti rakouskému arcivévodovi Maxmiliánovi, jehož dal Napoleon III. proti vůli lidu prohlásit císařem Mexika, bojuje právoplatně zvolený prezident Benito Juaréz, potomek legendárních Aztéků. Zdá se, že Juarézova porážka je otázkou času, neboť bojovníkům za svobodu chybí zbraně, munice i koně. Prezident vyslal svého přítele a poradce, německého lékaře dr. Sternaua, do Spojených států, aby požádal o pomoc prezidenta Lincolna. Ten ji sice přislíbí, ale až poté, kdy se vypořádá s vlastní občanskou válkou. Maximilán zjistí, že Juarez proto hledá legendární poklad Aztéků. Chce ho předejít a také začne pátrat po bájném pokladu.



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
6.5
Netradiční, ale poněkud křečovitě vykonstruovaný "dvojwestern" (točily se současně Poklad Aztéků i jeho volné pokračování, pyramida boha Slunce) situovaný do Mexika 70. let devatenáctého století. Ve skutečnosti se točilo v tradičních lokacích jugoslávsko-německých koprodukčních mayovek, tedy v Jugoslávii, protentokrát v okolí černohorské Podgorice, tehdy Titogradu. Přestože se tvůrci drželi předlohy jen volně, je děj rozvleklý a předvídatelný; nebýt ústřední herecké dvojice Lex Barker-Rik Battaglia, není se nač dívat. Vrcholem autorského neumětelství je podivný pokus o filmovou hudbu, kterou "autor" Erwin Halletz trapně kopíruje Ennia Morriconeho.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
4.5
Další u řady nepvedených podprůměrných Májovek s Lexem Barkerem Ralfem Woltrem, kteří natáčeli jako na běžícím pásu. Některé věci hraničí s parodií zpracování také není moc dobré. Příběh to není špatný, ale nepodařilo se ho řádně prodat. Tento film u mě zapadl do kategorie jednou a už nikdy více.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
7
Rok 1965 byl na mayovky velice plodný a tak není divu, že podle toho vypadala také kvalita. A tak došlo k tomu, že si Lex Barker mimo jiné nestřihl jen Old Shatterhanda a v orientální sérii Kara ben Nemsiho, ale i dr. Sternaua v dvojdílném filmu o pokladu Aztéků z prostředí mexického. Je to proto, že producent Artur Brauner již neměl práva na dalšího Vinnetoua a tak se pustil kromě orientální série také do mexické. Není divu, že se Barker neobjevil ve své nejslavnější roli např. ve snímku ´Mezi supy´ natočeném ve stejném roce, byť se v knižní předloze Old Shatterhand vyskytuje. Scénář tohoto snímku by nebyl špatný a kamera také nijak nezaostává, ale bohužel je nižší rozpočet značně znát na výpravě. Studiové scény z filmu doslova svítí vlivem nedokonalých kulis a nasvícení. Dějově se jedná o klasickou mayovku jako takovou. Máme tu záporáka lačnícího po pokladu (toho si opět střihl v mayovkách dobře známý Rik Battaglia), máme tu poklad, tentokrát indiánského kmene Aztéků a dr. Sternaua coby obhajitele míru a klidu. Ten takový neporazitelný není, ale odvahy má na rozdávání. A jako mírně komická figurka tu je i Ralf Wolter v roli Andrease Hassenpfeffera. Film tedy vypadá spíše na televizní produkci, ale jinak jako dobrodružný odpočinkový film pro celou rodinu ustát může. Jen od toho neočekávat lecjakou ledabylost.

Dodatečné informace

Původní název:
Schatz der Azteken, Der (více)
  • Francie Poklad Aztéků
  • Francie Schatz der Azteken, Der
  • Francie Atsteekkien aarre
  • Francie Az aztékok kincse
  • Francie I violenti di Rio Bravo
  • Francie Les mercenaires du Rio Grande
  • Francie Poklad Aztékov
Země původu:
Francie, Itálie, NSR
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Poklad Aztéků