Potopte Bismarck!

72%
Potopte Bismarck!
Plakát traileru
Nejmocnější loď nacistické válečné flotily musí jít za každou cenu ke dnu... Bitevní loď Bismarck představuje chloubu nacistického válečného námořnictva. Jeho slavnostního spuštění na vodu se 14. února 1939 v Hamburku zúčastnil samotný Adolf Hitler. Ocelový kolos o výtlaku na svou dobu nevídaných padesáti tisíc tun, s trupem obepnutým půlmetrovým pancířem a s osmi hlavními děly ráže 381 milimetrů znamená vážnou hrozbu pro jakékoliv plavidlo, které by se mu chtělo postavit. Jeho sílu si samozřejmě dobře uvědomují i Britové, kteří pečlivě sledují každý jeho pohyb. V květnu 1941 vše nasvědčuje tomu, že se Bismarck připravuje k vyplutí. Rozehrává se smrtící šachová partie. Němci se pod velením admirála Lütjense a kapitána Bismarcku Lindemanna pokusí nepozorovaně proklouznout do Atlantiku, kde chtějí napadat spojenecké konvoje, na nichž je Británie životně závislá. Britové jim v tom naopak hodlají za každou cenu zabránit. Koordinace složité operace spočívá na bedrech nově jmenovaného velitele operačního oddělení britského námořnictva, kapitána Sheparda... (Česká televize)



Pete69
Pete69
30 148 bodů
8
Velice realistické zpracování, téměř všemu jsem věřil, jako bych sledoval opravdový hon na Bismarck. Lehce amatérský dabing mi z počátku vadil, ale poté jsem si zvykl a možná ještě přispěl k autenticitě. Skvělá režie, pěkné bitevní scény. Prostě krásný válečný snímek v černobílém provedení, které tomuto filmu sluší.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 458 bodů
8
Snímek začíná dokumentárním úvodem slavnostního spuštění německé válečné lodě Bismarck na vodu, a to za použití skutečných záběrů z dané doby. A následuje dějová rekonstrukce z operačního střediska divize, kde vznikaly plány na potopení lodě a odkud se to všechno řídilo. Patriotismus jako obvykle nechybí a to na obou stranách barikády. Německá nacistická hrdost se neustále projevuje slovy, ta americká hlavně činy. Převážná část příběhu se tedy odehrává v operačním středisku divize, kde je hned zpočátku připomenuta veškerá vojenská disciplína a řád. A neustále se jedná, čtou se depeše a vymýšlí strategie. Snímek tedy převážně konverzační, ale ani tak není snímek nezajímavý. Spíše naopak. Příběh je založen na skutečných lidech, jen postava Sheparda je postavou fiktivní. Proto se do příběhu přidala emoční stránka ohledně jeho syna, která se zdá být nadbytečná, ale dejme tomu.Vlivem této postavy není koncept snímku věrným vyprávěním historické události tak, jak se to skutečně odehrálo. Motiv pomsty právě Sheparda za to, že velitel Bismarcku potopil jeho loď, je jen vypravěčskou vizí za použití skutečné válečné události. Avšak i tak na snímku zůstává silná stránka charakteru dálkového boje mezi bitevním loďstvem. Válečné scény bojů jsou i na dnešní dobu až mrazivé. Krveprolití po zásahu torpéd každé zasažené lodě se dá z každičkého honosných výbuchů a ohně plně představit. Snímek však celkově není ani tak válečný, jako spíše strategický a i v tom má své kouzlo. Po technické stránce se na svou dobu natočil poměrně dobře. A to se obzvlášť týká námořních válečných scén, u kterých byly opět použity přímé dobové záběry. Ani ne tak lodí, jako letadel. Mohlo to být o něco lepší, ale jen tak pro představu, co se děje a jak to probíhá ve velíně, takový koncept postačí.

Dodatečné informace

Původní název:
Sink the Bismarck! (více)
  • Velká Británie Potopte Bismarck!
  • Velká Británie Sink the Bismarck!
  • Velká Británie Affondate la Bismarck!
  • Velká Británie Bismarckin tuho
  • Velká Británie Coulez le Bismarck
  • Velká Británie Coulez le Bismarck !
  • Velká Británie Coulez le Bismarck!
  • Velká Británie Die letzte Fahrt der Bismarck
  • Velká Británie ¡Hundid el Bismarck!
  • Velká Británie Potopenie lode Bismarck
  • Velká Británie Potopení lodi Bismarck
  • Velká Británie Sænk Bismarck
  • Velká Británie Sänk Bismarck!
Země původu:
Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění