Tajemství hradu v Karpatech

82%
Tajemství hradu v Karpatech
V Karpatském království stojí nad vesnicí Vyšné Vlkodlaky tajemný hrad, jehož majitelem je baron Gorc z Gorců. Na jeho objednávku sestrojil šílený vědec Orfanik zvláštní přístroj, který pomocí světelných paprsků vytváří iluzi skutečnosti. Tento "dálkovid", zrozený ve fantazii spisovatele Julesa Verna, předběhl o sto let vznik televize. Jak to bylo vlastně s prvním filmovým představením a s objevem televize, odhalí po mnoha dobrodružstvích při pátrání ve strašidelném hradním labyrintu hrabě Felix Teleke z Tölökö, hlavní postava filmového příběhu, který je třetí společnou prací scenáristy Jiřího Brdečky a režiséra Oldřicha Lipského. Parodie na verneovské vědecko-fantastické romány je inspirována pozapomenutým dílem slavného francouzského spisovatele Tajemný hrad v Karpatech a obohacena o nové prvky, například o "karpatský" folklór, pro nějž byl vytvořen i vlastní jazyk.



Brenan88
Brenan88
47 109 bodů
7.5
Tajemství hradu v Karpatech je pro mne tajemstvím. Nevidím v něm hold to co ostatní. Ano je to zábavné,ano je to řemeslně originální,ano je to dobře zahrané. ALE já jsem se hold nenasmál,tak jak jsem očekával. Lipský je pro mne záruka kvality a i po tomto filmu se nic nemění.
Pete69
Pete69
31 382 bodů
6
Pro mě je tento film taková Adéla ještě nevečeřela B. Operní píseň provázející celý film je tak otravná, že mi zkazila zážitek z filmu. Skvělý je místní obyvatel Jan Hartl :) Podtrženo sečteno, máme stovky lepších filmů, než je tento. 60% = přeci nadprůměr ne? :)
kunafix
kunafix
20 052 bodů
10
Tóma Hluchoněmec je jednoznačně jedna z mých nejoblíbenějších filmových postav, ale lesní adjunkt Ilja Déži mu šlape na paty. A hrabě Teleke z Tölökö, chch, to jako fakt vymyslel Verne nebo si to zase češi klasicky zhumornili? Dokonale! Tohle je snad ještě lepší, než Adéla. Podle mě jeden z nejzářivějších klenotů české kinematografie. Když do toho ještě přispěl svou trochou do mlýna i Jan Švankmajer, verneovská atmosféra ožívá ještě bizarněji. Nejraději mám scény na začátku a z Vyšných Vlkodlaků. Kmetův monolog je už to nejlepší z celého filmu: "Úhuhuhů, Čórtův hrád. Tam strašá. Jajajaj, tam strašá." Krčmář: "A proč tam strašá, dědéčku?" "Dávno pradávno tému, co žilo na Čórtovo hrádu pleméno loupeživejch rytýřů. Ha ty lotrové mordováli kupce ha poutníky. Kehopak nehutrátili, teho hukrutno tejráli nebo hladomořili. Hále skrzevá ty hovadny skutkové musíli všici po smerti do peklá, kde čort rozkázal jejich zatracenejm dušám, haby... haby..." Krčmář: "Haby?... Haby?... Strašá?" Kmet: "Haby... strašáli na hrádě jak zjednani. Ha to strašáni těch duchuch proklatejch bylo voprávdu k nevyděržéní, že ty potómkové, co tam bydláli hutékli do světa širýho ha necháli Čortův hrád na pospás kulichům ha..." Krčmář: "...ha netopejrům." A to je jen jedna z mnoha geniálních a kultovních hlášek. "Nestřílejte! Živím početnou rodinu a tohoto koně." | "Podaruj chuďase stříbrňákem." | "Karbonizujte koksohydráty. Termujte nukleáry. Akcelerujte moderáty. Ohřejte mi párek." | "Kŕleš!" | "První etapa evakuace provedena!" | "Falešný plnovous?! Padouch! Oklamal mne." Holt kvalita z roku mého narození a pro mě nesmazatelnej kult.

Dodatečné informace

Původní název:
Tajemství hradu v Karpatech (více)
  • Československo Tajemství hradu v Karpatech
  • Československo Das Geheimnis der Burg in den Karpaten
  • Československo Le mystérieux château des Carparthes
  • Československo Tajemný hrad v Karpatech
  • Československo The Mysterious Castle in the Carpathians
  • Československo The Mystery of the Carpathian Castle
Premiéra v ČR:
2. 10. 1981
Distributor:
Ústřední půjčovna filmů
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch