Robinson Crusoe

58%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
4.5
Hodně nepovedená adaptace výborné knihy,kterou nedokázal zachránit ani Pierce "Bond" Brosnan. Do role Robinsona Crusoe se mi navíc vůbec nehodil.Pokud bych měl volit film s tématikou o ztroskotání na pustém ostrově,tak bych raději volil Trosečníka s Hanksem v hlavní roli.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 483 bodů
2
Tak pohodový film, že pohodovější už snad ani být nemohl. S původním románem nemá společného, kromě námětu, vůbec nic, takže se Daniel Defoe musí v hrobě obracet, jak mu zprznili skvělé dílo. Pierce Brosnan sice svoji roli zahrál jak se sluší a patří, ale přesto z toho nějak číší pocit, že ta jeho postava tam byla spíše na dovolené, než že by ztroskotala. A poněkud otylý Pátek? Inu, není divu, že ho soukmenovci chtěli dějově zbaštit. A ten samotný konec už snad ani k smíchu není. Robinson bojuje s Pátkem na život a na smrt a když jde do tuhého, jaká náhoda, náhle, kde se vzali tu se vzali, najednou se objevují nějací námořníci. Následující dění již musí každého napadnout. Proč se s každým novým zpracováním jakéhokoliv románu vymýšlí zcela jiný děj, budiž záhadou. Snad aby se tvůrci pořád neopakovali? Tak to raději ať potom netočí nic. Kdyby se neodkazovalo na literárního Robinsona a byl vymyšlen zcela odlišný originální příběh majíc nějakou logiku, mohlo to dopadnout jinak. Výprava totiž stojí za uznání. To platí i pro nádherné scenérie ostrova, dosvědčující o nezpochybnitelné zručnosti kameramana. Inu, těžko bycha honiti. Tento snímek je zkrátka zbytečný a kdyby upadl v zapomnění, ani by se nic vážného nestalo.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 298 bodů
4
Na to, čím vším to mohlo být, a že to má Brosnana, se to zvrhlo v docela mělkou nezáživnou adaptaci knihy, kterou beztak všichni známe. Proč se tedy obtěžovat?
hrumsrt
hrumsrt
9 394 bodů
6
Nikdy jsem nepovažoval legendární román Daniela Defoa za kdovíjak přelomový a současně jsem ani nikdy necítil nutnou potřebu si ho přečíst, avšak i přesto je mi podstata ústředního příběhu známá.. A i když mám k téhle určitě i nejslavnější adaptaci (no není to málo?) asi nejlepší vztah, tak třeba seriálový pokus z let 2008-2009 považuji za daleko obsáhlejší a i přes spoustu přibarvených či dokonce přidaných neexistujících skutečností mi přijde ještě možná lepší.. Tenhle Robinson Crusoe je fajn a při tolika televizních reprízách je na něj docela obtížné nenarazit. Příběh zamilovaného mladíka Robinsona (45 letý Pierce Brosnan je v tomhle ohledu trošku nešikovný casting), který pro zločin z lásky musí opustit rodnou zemi, ale ztroskotá a skončí sám na opuštěném ostrově kdesi v Tichomoří.. Mohl by to být super survival, ale tímhle směrem dílo nikdy nemířilo a namísto toho se soustředí na vztah Robinsona a jednoho obyvatele ostrova, kterého hrdina zachrání před smrtí pojmenuje si ho Pátek.. Na vztahu těhle dvou stojí celý snímek. Nejen, že mezi sebou mají docela fajn chemii, ale všechny jejich vzájemné dialogy, či teprve pokusy o ně, jsou highlightem filmu. A když se k tomu přidá Brosnanovo docela přirozené charizma, vůbec jsem neměl potřebu bloumat o tom, jak moc je celý film osekaný až možná je otázkou, zda si i samotnou myšlenku celého původního Defoeova díla nevyložili tvůrci po svém... Ovšem díky opravdu hodně střídmé stopáži, není místa na chyby tolik a rychle se ztrácejí v relativně svižném tempu. Jo, a konec mě docela překvapil a jde určitě o nejlepší část celého snímku, jen by zase potřeboval daleko více času.. Adaptace z rychlíku, aby dětičky stihli před spaním dohnat povinnou četbu. Tak snad jednou dostane Robinson udělávku, jakou si zaslouží a i mezi filmy vstane jako jeden z nejlepších dobrodružství všech dob, zatím tomu tak ještě nebylo. 60%
Edward
Edward
2 487 bodů
2
2/10