Dementia 13

56%
Dementia 13
Plakát traileru

Souvisí maniakovo řádění se strašlivým rodinným tajemstvím? Starobylý zámek Haloranů hluboko v deštivém Irsku jako každý rok hostí setkání celé rodiny u příležitosti vzpomínky na nešťastnou nehodu, při které zemřela mladá dívka. Tentokrát nedorazil John Haloran. Rodina si kvůli zprávám jeho ženy Louisy myslí, že je obchodně v New Yorku. Ale jen ona sama zná hrozivou pravdu o Johnově smrti. Pravé peklo nastává ve chvíli, kdy se mezi návštěvníky rodiného sídla objeví děsivý šílenec, který se pokouší jednotlivé členy Haloranova rodu vyvraždit.




Pete69
Pete69
29 898 bodů
6
Jako na houpačce. Krásné a tajemné pasáže filmu střídá nuda a šeď. Než se u druhé vraždy objeví tvář pachatele, tak to je i napínavé, ale závěr už je vyloženě zabitý. Za první polovinu 70%, za druhou 50%. Zajímavý pokus o něco nového v hororovém žánru.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
6
Devět let před slavným snímkem ´Kmotr´ (1972) natočil Francis Ford Coppola v produkci Rogera Cormana hororový, dnes spíše thrillerový, snímek používající spoustu motivů právě hororových snímků. Nejvíce se uvádí Hitchcockovo ´Psycho´ (1960), avšak dnešní hororový fanoušek toho najde daleko více. Třeba motiv strašidelného domu, který byl použit nesčíslněkrát. Francis stojí také za scénářem. S danými motivy si jen tak pohrál v rámci úprav dle své fantazie a nebo je jen zparodoval? Záleží na diváckém přístupu. Vezměme si třeba scénu z Psycha vraždy ve sprše. Francis to pojal jinak. Oběť je u břehu v jezeře a místo úderů nožem je použita sekera. Děsivou atmosféru se samozřejmě snažil podat stejně jako Hitchcock v oné sprše. Jen tak mimochodem, některé scény ohledně jezera jakoby odkazovali na ´Pátek třináctého´ (1980), který vznikl až o sedmnáct let později. Snímek je nízkorozpočtový a když se k tomu přidají šedesátá léta, prostě to vypadá tak, jak to vypadá. Na nezávislou tvorbu nic neobvyklého. Lecjaké herecké výkony se očekávat nedají a nějakou logičnost už vůbec ne. O mistrovské dílo se tedy nejedná, ale k inspiraci slouží dobře. Přímo se dá považovat za jedno z nejdůležitějších kamenů současného filmu. Dnes již šedesátková klasika počáteční tvorby režiséra, který si ve světě filmu dokázal udělat věhlasné jméno. V rámci jeho tvůrčí kinematografie jako zajímavost, která moc nenadchne, ale zatracovat by se nemusela.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 112 bodů
8
Spojovací článek mezi Psychem a Pátkem Třináctého.

Dodatečné informace

Původní název:
Dementia 13 (více)
  • USA Dementia 13
  • USA Demencia 13
  • USA Demência 13
  • USA Djævelens borg
  • USA Nattens skräcknäste
  • USA Parafrosyni
  • USA Terrore alla 13 ora
  • USA The Haunted and the Hunted
Premiéra v ČR:
14. 7. 2000
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,03 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch