Upír aneb Podivné dobrodružství Davida Graye

74%
Upír aneb Podivné dobrodružství Davida Graye
Plakát traileru

Jeden z nejpozoruhodnějších filmů světové kinematografie první poloviny 20. století (natočen 1932) se vyznačuje hypnotickou, až surreálnou atmosférou, budovanou už od prvních záběrů. Snový charakter filmu, v něm Dreyer volně vycházel z povídky spisovatele Sheridana Le Fanua Carmilla (o čtvrt století starší než Stokerův Dracula), je budován jak specifickým výtvarným stylem, tak i překrýváním a splétáním dějových linií.(oficiální text distributora)




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Na Vampyra jsem se hodně těšil, ale nakonec jsem se s tím tak nějak minul. Přišlo mi, jako by se Dreyer zastavil někde mezi surreálným filmem a běžným hororem a té zasněnosti a zastřenosti tu je buď moc (pokud bych čekal klasický horor), nebo málo (pokud bych čekal surrealistický film). Někdy si to budu muset zopakovat.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Je hodně diskutabilní s konečnou platností povědět, zda tenhle raný zvukový horor se svými přibývajícími roky stárne či nikoli. Některé vypravěčské postupy působí totiž i dnes velmi originálně a formálně je film natolik chytře vystavěn, že tím dostatečně zakrývá absenci napínavého děje. Hra stínů nebyla v kinematografii snad nikdy tak působivá a Dreyer dále triumfuje i ponurým, dá se říci snovým vizuálem, skvělým výběrem herců a některými netypickými kamerovými úhly (například cesta v rakvi z perspektivy nebožtíka). Bohužel příběhově, ačkoli se snaží splétat různé dějové roviny nebo realitu s pouhým sněním, je film vystavěn nudně a nepřináší takřka žádné ikonické žánrové momenty, které by si pamatoval divák netknutý filmovou vědou (jako jsem já) nebo bez pochopení k vyprávění zásadně s využitím obrazu a s ním spojených symbolů - alespoň tohle pochopení naštěstí mám...

Dodatečné informace

Původní název:
Castle of Doom (více)
  • Německo - předválečné Upír aneb Podivné dobrodružství Davida Graye
  • Německo - předválečné Castle of Doom
  • Německo - předválečné Not Against the Flesh
  • Německo - předválečné O Vampiro
  • Německo - předválečné The Vampire
  • Německo - předválečné Vampyr - Der Traum des Allan Grey
  • Německo - předválečné Vampyr - il vampiro
  • Německo - předválečné Wampir
Země původu:
Německo - předválečné, Francie, Německo
Ocenění:
Žádná ocenění