Postřižiny

84%

Komentáře a recenze 27

Dle počtu bodů
kawa
3 388 bodů
9
Pivovar v malém českém městečku někdy ve 20.letech 20. století: Snaživý a úzkostlivý správce Francin se předem děsí návštěvy svého hlučného bratra a správní rady. Světoběžník Pepin obrátí vzhůru nohama celý jeho život a ohrozí jeho postavení. K Pepinově řádění se s chutí přidává Francinova manželka - krásná Maryška. Ta je schopna uspořádat neplánovanou zabijačku, dokonale pohostit nepřístupné členy správní rady, vylézt na pivarský komín a nechat si ostříhat své dlouhé vlasy do módně krátkoého sestřihu. Příjemná a zbavná podívaná plná dobré pohody a lákavě pěnivého piva, které M. Vašáryová dokáže vypít celé s neodolatelným půvabem. Film i po letech inspiroval vznik nových pivních značek. Na obrázku za Schmitzerem se objeví i Jiří Sovák v póze z Písařů.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
9
Postřížiny jsou asi nejodlehčejší a nejhumornější dílo, které dali Menzel a Hrabal spolu dohromady. Příběh muže, ženy, švagra, pivovaru a jejich životech nebyla špatná podívaná, ale viděl jsem i lepší. Nicméně pěkný film.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8.5
Krásná "hrabalovka"..Jiří Menzel v nejlepší formě...vtipné...moudré...poetické...
miza
miza
2 336 bodů
9.5
Bez komentáře super.
Jonák
Jonák
1 665 bodů
7
Příjemná a nenáročná podívaná, ale nic extra. Děj - příběh mi přijde velmi jednoduchý a prostý. U takto dobře hodnoceného filmu bych čekal prostě více, třeba jen trochu větší hloubku/myšlenku. Herecké výkony super, ale to přeci jen slabší scénář nezachrání.
pokladnik
pokladnik
1 602 bodů
10
Tak to je další klasika zlatého fondu české kinematografie. Hlášky z filmu zlidověly. K snídani čerstvý flák vepřového k tomu půllitr piva a pan správce suchý krajíc chleba a kafe i to je příklad manželství kde se protiklady přitahují. Nádherný Hrabalův humor a Menzelova režie to je paráda...
Marchikt
Marchikt
1 585 bodů
7
Film se mi líbil, ale popravdě, nebude patřit k mým nejoblíbenějším českým filmům. Pro mě je to jeden z těch filmů, kterému ubírá na kvalitě stáří. Nebo aspoň z mé strany si myslím, že kdybych ho viděl v době vzniku filmu, tak bych snímek ocenil víc. Pro starší lidi (kteří mají k této době blíž) a fanoušci českého filmu si ho ovšem patřičně užijí a ocení. Přesto si myslím, že se jedná o filmovou klasiku české kinematografie a neměl by si ji nikdo nechat ujít.
brbla666
brbla666
1 534 bodů
10
Špica.
vlčák
vlčák
897 bodů
7.5
Další z mála dobrý československých filmů pro celou rodinu. Menzel opět nezklamal a dobře to natočil. Postava Pepina, který když mluví, tak vlastně dost křičí je dost vtipná. Zkrátka taková sentimentální komedie. Když na komín, tak na komín. :D
  • vtipný Pepin
  • hudba
TechCluster
TechCluster
659 bodů
8
Nádherný poetický film