Podobizna

72%
Podobizna
Plakát traileru
Polovina devatenáctého století. Mladý malíř Šimon (O. Krejča) portrétuje bohatého, zlou pověstí opředeného lichváře Chazaje (K. Dostal). Maluje obraz, z něhož na něj začínají hledět živé, uhrančivé lichvářovy oči. Šílený hrůzou a strachem spáchá malíř sebevraždu. Je první, komu obraz přinesl neštěstí. Chazaj je ztělesněné zlo a v podobizně žije dál. Obraz ničí stále více lidí. Chazajův přízrak přivádí k tragické smrti dalšího nadaného malíře. Je jasné, že podobizna musí být zničena... (Česká televize)



Pete69
Pete69
29 898 bodů
7.5
Téměř osmdesát let starý klenot, který mi doposud unikal mysteriózní snímek s neskutečně hustou atmosférou, krásnými interiéry a děsivým příběhem o "ďáblovi" v obraze. V našich končinách byl horor v plenkách a je to dnes jistě soft záležitost, ale mě se film jako celek líbil moc.
kawa
3 388 bodů
7.5
Neprávem zapomenutý film o děsu, který provází lidi, které ovládne ďábel. Zajímavě zpracovaný námět se zajímavými výkony herců. Ve vedlejších roličkách se objevily některé herečky první republiky, notně zestárlé. Jedna z nejlepších rolí Karla Dostala, v roli kupce Chazaje = ĎÁBLA!


Dodatečné informace

Původní název:
Podobizna (více)
  • Československo Podobizna
  • Československo The Portrait
Premiéra v ČR:
9. 1. 1948
Distributor:
Státní půjčovna filmů
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné