Ninočka

78%
Ninočka
Plakát traileru

Navždy zůstane nezodpovězenou otázkou, nakolik by legendární krása Grety Garbo zůstala bez fotografického umění Williama Danielse neobjevená. Jisté však je, že Daniels byl jediným kameramanem všech jejích významných filmů, počínaje prvním hollywoodským titulem Žena upír přes další ještě z němého období až po klasická díla amerického zvukového filmu, v kterých Garbo hrála. Scény, v nichž je její oduševněle niterný výraz zachycen v portrétu neopakovatelné krásy, jsou podtrženy, zvýrazněny a citlivě zachyceny Danielsovou kamerou. Význam realistického detailu Daniels poznával během svého prvního významného období při spolupráci s Erichem von Stroheimem. V Ninočce, Lubitschově ironické komedii o strohé sovětské komisařce, která nejprve podlehne výstřednosti pařížských klobouků a nakonec i lásce, se Daniels setkal s Gretou Garbo v ateliéru naposledy.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
8
Jsou představeny zajímavé postavy a konflikty, ale všechno musí jít stranou, aby mohl existovat nepřesvědčivý milostný vztah, jehož mužský představitel je tak strašně nesympatický a jeho vztah ke Gretě Garbo tak jednosměrný, že její podlehnutí tomu muži je urážlivé i na rok 39. Ale (!) jakmile už k tomu umělému vzplanutí dojde, jakmile se film najde, je naplnění té premisy skvělé - až vynikající. Vlastně to není nějak podivné - myšlenka "aristokrat a komunistka se zamilují a svou ideologií navzájem obohatí svůj život" dává smysl, jen dát ten mechanismus do kupy a rozchodit ho se nepovedlo bez zádrhelů.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Lubitsch byl vyjímečný režisér a tohle je jedna z nejlepších protikomunistických komedií, co kdy spatřily světlo světa. V ní excelovala diva filmového plátna Greta Garbo. Film pojednává o třech sovětských komisařích, kteří dostanou za úkol prodat zabavené šperky velkokněžny Swany (Ina Claire) v Paříži. Paříž jim, ale natolik učaruje, že obchod maximálně prodlužují a pro své soudruhy mají vždy připravenou věrohodnou výmluvu. Sověti proto za nimi vysílají angažovanou soudružku Ninočku (Greta Garbo), aby transakci dokončila. I té však z prvotního protiimperialistického zaujetí západní svět učaruje. Může za to bezpochyby také zábavný hrabě Léon d´Algut (Melvyn Douglas), který je bývalým milencem velkokněžny. Mistrovská komedie původem německého režiséra Ernsta Lubitsche je pověstná jednak záchvatem smíchu Grety Garbo, kterou dosud diváci zbožňovali jako femme fatale, ale především pěkně ostrými satirickými postřehy a vtipnými dialogy. A věřte, že už tenkrát Wilderovi a jeho kumpánům ležela obludnost komunistického režimu pěkně v žaludku. Na druhou stranu všichni pánové, byli natolik inteligentní, že ignorovali agitku s opačným znaménkem.Z filmu úplně dýchá jiná doba, ale je to ohromná sranda a humor je černohumorný jak prásknutí bičem.
Lukreczia
Lukreczia
784 bodů
9
Geniální film, inteligentní humor, který si nebere servítky z nikoho a z ničeho. "Fascinuje mě váš pětiletý plán na posledních 15 let." "Tenhle Guljanov! Nikdy nevíš, jestli jde na záchod nebo na tajnou policii." Už jsem se dlouho takto od srdce nezasmála. :)

Dodatečné informace

Původní název:
Ninotchka (více)
  • USA Ninočka
  • USA Ninotchka
  • USA Ninochika
  • USA Ninocska
  • USA Ninoczka
  • USA Ninotschka
  • USA Ниночка
Premiéra v ČR:
1. 12. 2013
Země původu:
USA
Rozpočet:
1,37 mil. USD
Tržby:
2,28 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Ninočka je dostupný s českými titulky

Powered byJustWatch