Centurion

65%
Centurion
Plakát traileru

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Skupinka vojáků se snaží si zachránit život za nepřátelskou linií poté, co byl doslova partyzánským útokem rozprášen jejich vojenský útvar. Námět jak z období 2. světové války, ale kupodivu je to jinak. Píše se rok 117 a tak místo Německé říše si Evropu podmaňuje Římské impérium. To se v podstatě daří, dokud nedojde do severní Británie. Tam narazí. Od válečných snímků o výše zmíněné době se tento skutečně v ničem nezadá. Od samého počátku přináší akci, která je úchvatná a dostatečně krvavá. Meče, sekery a oštěpy se tu spojují se zřetelnou bojovností ve snaze zabít, nebo alespoň zmrzačit nejednoho protivníka. V tomto je dějství velmi intenzivní. Stejně tak i úprk zbylých římských vojáků za neúnavného pronásledování nepřátel. Za scénářem a režií stojí Neil Marshall, který byl ve své vizi velmi kreativní. Ano, příběh je tak jednoduchý, že jednodušší už snad být ani nemohl. Jde tu jen o snahu si zachránit život, ale v rámci dramatizace, výpravy a vizuální kamery je na co se dívat. Římské okupační vojsko kupodivu ztvárněné jako hrdinské v produkci VB, Francie a USA. To snad může vadit jen puritánům.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Hutný survivol thriller, který se sice pouze schovává za historické "kulisy", ale tohle jsme zaprvé mohli od Neila Marshalla čekat, a za druhé to vůbec nebylo na škodu :). K vyššímu hodnocení tak moc neschází, snad jen by to chtělo pro příště krapet víc vypilovat scénář. To by teprv byla lahůdka. 6/10
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Úžasný film ve kterém nechybí divoká akce a dost krvavých záběrů. Toto je pro mne vyjímka, jelikož takovéto filmy nevyhledávám. Dost mne překvapil v lepším slova smyslu. Je opravdu povedený a nikterak nenudí. Závěr filmu se mi zdá být povolnější.

Dodatečné informace

Původní název:
Centurion (více)
  • Velká Británie Centurion
  • Velká Británie Centurión
  • Velká Británie Siopilos ehthros
  • Velká Británie The Ninth Legion
Premiéra v ČR:
26. 4. 2022
Země původu:
Velká Británie
Rozpočet:
12 mil. USD
Tržby:
6,89 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch