100 nových českých dokumentů: Werich, Čáslavská, Sudety i konopí

100 nových českých dokumentů: Werich, Čáslavská, Sudety i konopí
K těm nejočekávanějším bude určitě patřit Rodinný deník, další časosběrný unikát režisérky Heleny Třeštíkové. V roce 1974 byla s kamerou u narození Honzy a třicet sedm let šla jemu i jeho rodičům Janě a Petrovi v patách. Výsledkem je strhující příběh jedné docela obyčejné české rodiny. Producent snímku Pavel Strnad by se s filmem rád prosadil do programu Berlinale 2012, počátkem roku by měla být i česká premiéra.
Kniha polského autora Mariusze Szczygiela Gottland o moderních českých dějinách, paradoxech, traumatech a absurditách se stala bestsellerem nejen u nás. Sedm studentů FAMU se jí chopilo, aby prostřednictvím sedmi originálních povídek vydalo audiovizuální zprávu o tom, jak se žilo, přežívalo a občas i umíralo v Československu 20. století.
Obrázek článku
Olga Špátová se rozhodla jít ve stopách svého otce Jana Špáty a rozhodla se položit mladým lidem stejnou otázku, jakou jim on kladl v letech 1964 a 1989: "Jaké je tvoje největší přání na světě?" Mají jasno, nebo jsou bezradní? Cítí se silní, nebo spíš slabí? Odpověď dá film Největší přání 3.
Hned několik nových snímků má spadeno na česko-německé vztahy, jejich traumatickou minulost a bolavou současnost. Kytlice, Zimmer Frei vypráví o česko-německém soužití prostřednictvím jedné konkrétní obce a lidí, kteří v ní žili tehdy a dnes. Snímek Česká vesnice - Böhmische Dörfer zase hledá odpověď na otázku, proč to, co mi nazýváme španělskou vesnicí, Němci nazývají vesnicí českou? Kde vznikly kořeny česko-německého neporozumění?
Režisér Vít Olmer byl vůbec posledním filmařem, který udělal rozhovor s Janem Werichem. Snímek byl v roce 1977 sice okamžitě zakázán, nicméně v bratislavském archivu léta normalizace přežil, takže dnes může podat svědectví nejen o předním českém herci, humoristovi a klaunovi, ale i o tom, do jaké míry jsou jeho myšlenky aktuální a platné více než dvacet let po jeho smrti. Snímek nese příznačný název Hledání Jana Wericha.
Už jen týdny nás dělí od premiéry snímku Můj otec George Voskovec, jehož ambicí je přiblížit divákům profesní i soukromé osudy Werichova dlouholetého parťáka a celoživotního přítele Jiřího Voskovce od jeho definitivního příchodu do Spojených států v roce 1950 až do jeho smrti v roce 1981. Jak název snímku napovídá, Voskovcovy americké osudy jsou nahlíženy optikou jeho dcery Gigi.
Obrázek článku
A do třetice velká ikona moderní české historie - tentokrát jedna z nejúspěšnějších sportovkyň všech dob, gymnastka Věra Čáslavská. V roce 1968 byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa a po Jacqueline Kennedyové druhou nejpopulárnější ženou planety, ve stejném roce, na olympiádě v Mexiku, si vzala za manžela atleta Josefa Odložila, s nímž měla dceru a syna. Jenže manželství skončilo krachem a navrch rodinnou tragédií. Dnes je Věře Čáslavské 68 let a má za sebou život víc bolavý než opravdu spokojený. Jedinečnou osobnost a jedinečný fenomén v historii českého národa představí dokumentaristka Olga Sommerová ve snímku Věra 68.
Je marihuana droga, nebo lék? Kde jsou hranice osobní svobody? A jaká máme vůbec práva, pokud jde o naše zdraví? Tvůrci snímku Rok konopí netvrdí, že marihuana představuje zázračný všelék, nicméně upozorňují na osudy pacientů, jimž tato pro dnešní mládež ikonická rostlina přináší úlevu.
Obrázek článku
Na pole dokumentu se pustili i tvůrci hraných snímků: Alice Nellis dokončuje snímek s všeříkajícím názvem Adopce - kousek štěstí, Vladimír Michálek naopak za hodně tajemným názvem Em a ON skrývá originální portrét originálního zpěváka a muzikanta Xaviera Baumaxy, Benjamin Tuček ve filmu Plán popisuje vznik nového územního plánu hlavního města Prahy, přičemž se zajímá o to, jak velké možnosti ovlivnit budoucí podobu "svého" města mají samotní občané...