Jaký byl návrat do budoucnosti?

Jaký byl návrat do budoucnosti?
jaky-byl-navrat-do-budoucnosti-4
Takže napřed trochu oficiálně, co je Jameson Film Club dle svých pořadatelů: "Kultovní film, nevšední místo a luxusní kinofilní zážitek. To jsou tři věci, co se dají čekat od projektu Jameson Cult Film Club."
Podobné akce pro fanoušky a nadšence jednoznačně vítám. Nejen proto, že člověk rád na chvíli "uteče" do svého oblíbeného filmu, ale i proto, že je fajn možnost vidět kultovní kousky na velkém plátně v atmosféře plného sálu, který promítanou kultovkou doslova žije. Jameson Film Club si vzal za cíl přinášet v česku klasiky ve formátu velkolepé show. Po "neveřejných" Vetřelcích přišla první akce pro širokou obec a výsledek? Rozpačitý.
jaky-byl-navrat-do-budoucnosti-3
Těch chyb se, bohužel, dá najít až příliš mnoho. V prvé řadě jde o samotnou atmosféru, která byla v podstatě nulová. Padesátá léta se dají simulovat různě - dobovou hudbou, kostýmy - ale ani jedno JFC nepřinesl. V sále neustále zněla ústřední melodie Návratu do budoucnosti, což začalo být po chvilce otravné (na akci se pouštělo v sedm, projekce začínala v osm). Hostesky měly kostýmy v podobě vědcovského obleku dr. Brownea, což sice šlo k tématu, ale bylo by mnohem vhodnější, kdyby měly nějaké oblečky z dobových amerických kaváren. Celý večer provázela dvojice představující dr. Brownea a Martyho (pravděpodobně), jejichž výstupy definovalo slovni spojení "vtip bez pointy". Po celou dobu jsme s přáteli přemýšleli, zda má být jejich počínání zábavné, zajímavé, nebo jen "za hranicí trapnosti, která se stane vtipná". Výsledek byl každopádně únavný a zbytečný.
Michael J. Fox
Návrat do budoucnosti | Universal Pictures
Snaha oživit projekci o další vjemy (kouř, blesky) se bohužel též míjela účinkem. První řady se díky kouři několikrát ocitly na astmatické hraně a díky doprovodným bleskům neviděl nikdo nic. Jejich užití nebyl špatný nápad, ale bylo by mnohem logičtější umístit světla po stranách sálu, nikoli před diváky. Samotný doprovodný program byl celkem chudý - stanoviště s jídlem byly sice fajn, Elvis a jeden maniak hrající na harmoniku (WTF?) byli každopádně málo. Akce po filmu v podobě skateboardistů již nezajímala nikoho (mnohem vhodnější by bylo udělat taneční výstupy po vzoru maturity ze závěru filmu).
jaky-byl-navrat-do-budoucnosti-1
Osobně mám rád Jamesona, takže jsem s jeho protěžováním neměl problém (je to i logické, když jde o hlavního sponzora). Méně logické je, pokud někdo řídí a na baru mu neprodají vodu. A vůbec je trochu nedomyšlené, že se významná část NdB odehrává na mléčném baru a pořadatelé nic takového nenabídli. Jeden měl skoro pocit, že film nikdy neviděli.
Z pozice návštěvníka se to přirozeně "snadno kecá". Jen mi přijde škoda, že se z potencionální kultovní akce, která slibovala filmového hody, vyklubal klasický český suchý rohlík. Chápu, že za stovku vstupného se čarovat nedá. Osobně bych ale klidně zaplatil za lístek o několik stovek více, pokud bych měl jistotu opravdu památné akce. Přesto na Jameson Film Club nezanevřu. Chybami se člověk učí a snad bude příští akce vymazlenější.
P.S. Pouštět na velké plátno film z DVD v době, kdy jsou k dispozici kvalitní Blu-ray přepisy, to mi přijde jako čirý optimismus. Ale třeba to bylo jen úmyslné retro :) Taktéž nebylo úplně jasné, zdali úvodní zvuková přepálenost během projekce byla dalším "doplňujícím vjemem" (Marty totiž v úvodu filmu odpálí hudební sestavu), nebo pouhým omylem pořadatelů. Bylo každopádně nezvyklé vidět, jak několik řad synchronně drží prsty v uších.
P.P.S Prý to byl Blu-ray... v tom případě se pořadatelům omlouvám a veliký palec dolů si zaslouží vydavatel zmíněného nosiče.