Nedostala role, protože vypadala moc dobře. Elizabeth Hurley by v šedesáti ráda čelila Bondovi

Nedostala role, protože vypadala moc dobře. Elizabeth Hurley by v šedesáti ráda čelila Bondovi
Smlouva s ďáblem | 20th Century Fox
„Dělala konkurz na tu roli, ale mělo se za to, že je asi trochu až moc okouzlující pro… jak to říct diplomaticky? Našeho vytáhlého bratra Trottera,“ vrátil se autor Mike Jones ke konkurzu z konce osmdesátých let, kdy se Hurley ucházela o roli Cassandry ve slavném BBC sitcomu Only Fools and Horses. Herečka, která už tou dobou randila s Hughem Grantem, byla až moc atraktivní jako partnerka pro postavu Rodneyho Trottera, tudíž na ni tvůrci i proti vlastní vůli zanevřeli.
Elizabeth Hurley
Elizabeth Hurley

Herečka, Producentka

6.2
Elizabeth Jane Hurley přitom způsobila menší poprask, když předtím začala v Londýně studovat drama. „Vyrostla jsem na předměstí a bylo pro mě důležité najít si nějakou identitu, skupinu, kam bych patřila. Milovala jsem punkovou hudbu a začala se stýkat s místními pankáči. Neměli jsme žádné peníze, takže nosit roztrhané oblečení a barvit si vlasy doma bylo to jediné, co jsme si mohli dovolit,“ vzpomínala pro The Guardian na své divoké mládí, které dcera učitelky a vojenského důstojníka prožila v jižní Anglii.
„Když jsem se přestěhovala do Londýna kvůli herecké škole, připadala jsem si dost cool – s růžovými vlasy a piercingem v nose. První den si mě můj lektor přeměřil pohledem a sarkasticky poznamenal: ‚Opravdu dobře obsaditelná!‘ To mě úplně srazilo a ta holka z předměstí si musela rychle srovnat krok.“ Daný učitel je prý dodnes jejím dobrým přítelem, jeho rada ostatně dopadla na úrodnou půdu. Hurley roku 1988 obdržela hlavní part v TV dramatu Christabel a menší role sbírala také ve filmu.
Austin Powers: Špionátor
Austin Powers: Špionátor | New Line Cinema
Její výjimečný vzhled byl zprvu pozitivně reprezentativní hlavně v zákulisí a ve společnosti, kam docházela jako partnerka stále úspěšnějšího Granta. Mezinárodní pozornost získala roku 1994 na premiéře filmu Čtyři svatby a jeden pohřeb, kam si vzala památné černé šaty Versace se zlatými sponami. Tehdy se zrodila módní ikona a herecké nabídky se hrnuly také ze zahraničí.
Hurley kývla na americkou koprodukční parodii Austin Powers: Špionátor, kterou jinak opanovalo ztřeštěné charisma Mikea Myerse coby ženami obdivovaného agenta a fotografa. Herečka se s grácií ujala role inteligentní a pohotové agentky Vanessy Kensington, která je racionálnějším protikladem žoviálního hrdiny a do parodie na bondovky vnesla rozum i šarm. A to i přesto, že Hurley prý měla často co dělat, aby soustavně nepropadala záchvatům smíchu.
Úlohu si zopakovala už na menším prostoru také v pokračování Špion, který mě vojel a má na ni skvělé vzpomínky. Ještě dnes by ji prý upřednostnila před bondgirl, i když v tomto ohledu chová docela jiné ambice. „No, mám ráda kožené kombinézy – což by dnes znamenalo být holkou ze série o Austinu Powersovi. Ale mým snem je být padouchem v bondovce – s kombinézou, nebo bez ní. Milovala jsem bondovky s Danielem Craigem, ale všichni padouši byli muži.“
Podsvětí (1997)
Austin Powers: Špionátor
Smlouva s ďáblem
Bouchači a bouchačky
Sloužit Sáře
Že by byla elektrizujícím zloduchem, to dokázala v kultovní komedii Harolda Ramise (Na hromnice o den více) Smlouva s ďáblem. Zamilovaný Brendan Fraser v ní upsal svou duši sexy vyslanci pekel, avšak jeho zaručená přání na oslnění romantické partie vinou ďábelské prohnanosti vtipně selhávala. Herečka vystřídala řadu vyzývavých kostýmů a vyzařovala charisma, které jinak trochu rozutíkaný epizodický příběh stmelovalo. Z pohledu mezinárodního ohlasu šlo o vrchol její kariéry, tentýž rok se rovněž dostavila na natáčení televizní klasiky Mladý Indiana Jones: Píseň lásky.
Vítanou příležitost herečce záhy předložil také mistr nezávislé scény Tom DiCillo, v jeho krimikomedii Bouchači a bouchačky stanula po boku Denise Learyho a Steva Buscemiho. Své nejsilnější filmové období uzavřela komedií Sloužit sáře, kde si užila své vedle hvězdného Matthewa Perryho. Chandler z Přátel bojoval s drogovou závislostí, herečka ovšem našla vlídná slova směrem k jeho talentu a odhodlání.
Tím skončila její kariéra na stříbrných plátnech roku 2002, kdy jí bylo teprve okolo čtyřiceti. Tehdy už Hurley nežila s Grantem, porodila však syna Damiana z krátkého románku s podnikatelem Stevem Bingem. Roku 2005 založila vlastní značku plavek Elizabeth Hurley Beach, do toho působila jako ambasadorka kosmetické značky Estée Lauder, s níž spolupracuje ještě po padesátce. Hereckou renesancí prošla roku 2011, kdy naskočila do páté řady seriálu Super drbna. Hlavní roli královny Heleny poté ztvárnila ve čtyřech sezónách Královské rodiny, z čehož si odnesla nejméně jednu příjemnou zkušenost. „Nejvíc mě na hraní královny bavilo říkat ‚odejděte‘, kdykoli mě někdo rozčiloval, a sledovat, jak poslušně odcházejí. Chtěla bych z toho udělat domácí pravidlo.“
Doma má dnes slavného muzikanta Billyho Raye Cyruse, jinak je ale její jedinou chlapskou stálicí syn Damien. Z něj se navíc už v pubertě začal klubat aspirující filmař a Hurley si přirozeně zahrála v jeho debutovém celovečeráku Strictly Confidential, i když prý prošla řádným konkurzem. „Damian má skvělou pracovní morálku a naprosto soustředěnou pozornost k detailům. Začal točit malé filmy už v deseti letech – a já byla ve všech. Takže mě vlastně režíroval už roky; natočit skutečný film bylo přirozeným krokem vpřed. Jeho film vznikl s velmi malým rozpočtem a měl na natáčení jen 18 dní.“
Strictly Confidential
Strictly Confidential | Lionsgate
Na otázku, čeho si při zpětném ohledu za svou kariérou nejvíc váží, odpověděla věcně: „Asi toho, že jsem prostě pokračovala dál a zůstala šťastná. Kdykoli vystrčím hlavu nad okraj, dostanu ránu – nenávist, kritiku, šikanu. Bylo by mnohem jednodušší to vzdát, ale nejsem ten typ. Miluju filmové štáby a miluju být na place. Vždycky mi práce přišla zábavnější než volný čas.“
Ve které roli máte Elizabeth Hurley nejradši? Podívejte se na žebříček nejlepších hereček na Kinoboxu.
Zdroje: The Guardian, People, The Sun