Historie herectví – Kdy se objevil první herec a jak vznikly současné hvězdy?

Historie herectví – Kdy se objevil první herec a jak vznikly současné hvězdy?
Anonym | Columbia Pictures
V dnešním článku se proto zaměříme na historii herectví jako takového, kam sahají jeho počátky, jak docházelo k jeho rozvoji a jak je to s ním dnes. Věděli jste například, proč herec dostává nebo hraje roli? Toto slovo odkazuje na nejranější počátky herectví, kdy herci během představení předčítali své party ze svitků papíru.

Počátky herectví

První historicky dochovaný záznam o hereckém představení pochází z 6. století před Kristem. Stalo se tak v Řecku během slavností boha Dionýsa a oním prvním dochovaným hercem v dějinách je Thespis, na jehož počest si řečtí herci začali říkat thespasiáni. K dalšímu rozmachu divadla došlo za římského impéria, kdy bylo dokonce dovoleno na jevišti účinkovat i ženám. Jedno se ale o krátké období a až do 16. století se již ženy na pódiu nevyskytovaly. Bylo po považováno za nevhodné a ve středověku se herectví udržovalo jen díky kočovným společnostem.
Na herce, mimy a kejklíře se pohlíželo s nedůvěrou, církev je odsuzovala a dokonce v některých oblastech Evropy zakázala i jejich křesťanské pohřby. Až v pozdním středověku, kdy církev začínala do podoby představení zpracovávat biblické výjevy, našli herci větší uplatnění. Ve 13. století vznikají jedny z prvních originálních divadelních her a panovníci se začali obklopovat i profesionálními hereckými skupinami. V 16. století se stává velmi populární Commedia dell'arte a v 17. století jsou první herci označováni za celebrity své doby a příležitost dostávají i profesionální herečky. Za nejslavnější je označována Lucrezia Di Siena. Tyto změny však například neplatily pro Anglii. Ačkoli se tu divadlu vedlo dobře a Londýn měl i vlastní divadlo, všechny role stále zpodobňovali muži.
Krása na scéně
Krása na scéně | BBC Films

Rozvoj herectví

K velkému rozvoji herectví došlo v průběhu 19. století, kdy se herci zbavili své špatné pověsti. Herectví začalo být vnímáno jako umění a jelikož publikum často stálo o své oblíbené hvězdy, objevili se i první divadelní manažeři, kteří se starali o své účinkující, plánovali představení, vybírali hry a zajišťovali financování divadel a všech členů divadelních společností. Díky tomu každá divadelní společnost zakrátko získala i své věrné publikum a zisky zvyšovala i výjezdy na venkov nebo do dalších evropských zemí. Jednou z nejvýznamnějších osobností tohoto období je Henry Irving. Podle historiků se nejvíce zasloužil o to, aby byli herci ctěni a obdivováni, o čemž svědčí i to, že byl pasován na rytíře a byl také prvním, jehož napadlo (s výjimkou jeviště) zhasínat v divadelním sále světla.

Současnost herectví

Veškerý společenský i technologický rozvoj 20. století přinesl mnoho změn i do herectví. Bylo čím dál složitější, aby vedoucí divadelní společnosti hrál a staral o všechny náležitosti sám, proto začalo mít každé divadlo vlastního manažera a ředitele. Repertoár se měnil a upravoval na základě preferencí publika, jelikož finanční náklady na správu divadel a platy zaměstnanců stoupaly. Divadlo tak muselo být populární a výdělečné. To také později vedlo ke vzniku divadelních řetězců, které lákaly i turisty přijíždějí do velkých měst na svá dlouho uváděná představení a hvězdná jména umělců.
Kid - Chaplin
Diktátor
co-jste-nejspis-nevedeli-o-ikonickem-komikovi-charliem-chaplinovi-2
Frigo na mašině
Kmotr
K dalšímu ohromnému rozmachu došlo se vznikem filmu. Od roku 1894 do roku 1920 byly filmy němé a tou největší hvězdou tohoto období je Charlie Chaplin. Vznikem zvukového filmu ale mnoho umělců zapadlo, neboť herecký projev „němých“ herců se značně lišil a přechod na zvukový film, ve kterém byla upřednostňována větší civilnost a umírněnost, byl pro mnohé příliš složitý. Herci úspěšných filmů se stávají celebritami, na filmová plátna se přesouvají i hvězdy z divadel a začíná zlatá éra kinematografie a Hollywoodu. Platy stoupají, stejně jako popularita jednotlivých hvězd, do čehož později zasáhl i vznik televizního a rozhlasového vysílání, tedy dalších oblastí, kde řada herců a hereček našla své uplatnění a přesunula se z kinosálů do obyčejných domácností.
Na v současnosti nejoblíbenější a nejžádanější herce a herečky se můžete podívat v našich žebříčcích. A pokud jste kouzlu divadla a filmů propadli a rádi byste se stali hercem, třeba vám pomůže náš článek s několika tipy jak na to.

Související osoby