Šogun, Aramis, Bourne. Richard Chamberlain byl šarmantní superstar skrývající homosexualitu

Šogun, Aramis, Bourne. Richard Chamberlain byl šarmantní superstar skrývající homosexualitu
Šogun (1980) | NBC
Zatímco hollywoodské kuloáry byly plné Paula Newmana, Steva McQueena či Jacka Nicholsona, Chamberlain byl konstantní televizní osobností s několika památnými filmovými rolemi. V mládí si odsloužil armádní povinnosti v korejské válce, založil divadelní společnost Company of Angels a roku 1961 obdržel hlavní roli v populárním seriálu Dr. Kildare, který na NBC běžel pět let. Pro známou stanici později natáčel také první adaptaci románu Jamese Clavella Šogun (1980), v níž ztvárnil mořeplavce Jacka Blackthorneho. Za oba seriály Chamberlain získal Zlatý glóbus, přičemž Šogun se aktuálně vrátil na výsluní díky premiéře oceňované moderní adaptace na Disney+.
Richard Chamberlain
Richard Chamberlain

Herec, Účinkující

V druhé polovině 60. let účinkoval na Broadwayi a v anglickém Birminghamu hrál Hamleta jako první Američan od roku 1925, kdy se prestižní úlohy zhostil John Barrymore. V dobových kostýmních projektech se díky přirozenému nadčasovému šarmu našel. Roku 1970 se objevil v historické epice Julius Caesar v roli Octaviana. Výpravná shakespearovská adaptace se bohužel o dekádu zpozdila, o sandálové velkofilmy už nebyl takový zájem a nákladný snímek v kinech propadl.
Julius Caesar (1970)
Julius Caesar (1970) | Commonwealth United Entertainment
Chamberlain byl ovšem v kurzu. Pod kontroverzním i geniálním Kenem Russellem si zahrál skladatele Čajkovského v životopisném dramatu Milovníci hudby a roku 1973 vstoupil do světa Alexandra Dumase jako Aramis ve slavné adaptaci Tří mušketýrů. Záhy se vrátil do neméně úspěšného pokračování a v televizním filmu Hrabě Monte Christo se představil jako Edmond Dantes. Netradiční zápornou roli měl v katastrofickém Skleněném pekle, kde se o pozornost egoisticky přetahovali Paul Newman a Steve McQueen, a silná sedmdesátá léta podtrhl účastí v raném filmu Petera Weira (Truman Show) s názvem Poslední vlna, v němž jako právník zastupoval domorodé Aboriginy obviněné z vraždy.
Dál se mu dařilo zejména v televizi. Jako dumasovský hrdina se předvedl také v Muži se železnou maskou od pozdějšího režiséra Harryho Pottera Mikea Newella. V Šogunovi se postavil vedle japonské legendy Tošira Mifuneho a pětidílná série hravě obstojí i dnes. Seriálovou osobností Chamberlain zůstal díky minisérii Ptáci v trní, která mu vysloužila třetí Zlatý glóbus. Roku 1988 se stal vůbec prvním hercem, jenž ztvárnil Jasona Bournea ve filmu Agent beze jména. Až o třináct let později na něj navázal Matt Damon v první části opěvované špionážní série podle Roberta Ludluma. „Někdo z Hollywoodu kdysi v rozhovoru mluvil o tom, jak mohu dostávat všechny tyhle úžasné role v minisériích. Řekl, že ve městě žije spousta lepších herců, ale Richard si publikum zaháčkoval. To byla ta nejhezčí věc, co o mně někdo z těch zběhlých profíků kdy řekl,“ prozradil se smíchem v rozhovoru pro TV Insider z letošního února.
Ptáci v trní
Richard Chamberlain, Rachel Ward – Ptáci v trní | Warner Bros.
Na hercův jediný kvalitativní přešlap se váže paradox, neboť Doly krále Šalamouna z roku 1985 rozšířily Chamberlainovu filmovou image a na stříbrném plátně jej spojily s Sharon Stone nebo Herbertem Lomem. Jako fiktivní lovec Allan Quartermain však herec táhl nepříliš zdatný výtažek z Indiana Jonese a padesátkových pulpových dobrodružství, přičemž ještě horší přijetí mělo pokračování Allan Quatermain a Ztracené Město Zlata z roku 1986. Před definitivním přesídlením do televize si Chamberlain zopakoval Aramise v legacy sequelu Návrat tří mušketýrů, pozdní fázi kariéry vyplnil hostováním ve známých pořadech jako Zoufalé manželky, Bratři a sestry nebo Městečko Twin Peaks.
Zmíněná úloha kněze v Ptácích v trní mu však zůstala nejbližší, na daný projekt je zpětně nejvíce pyšný z kolegiálních i osobních důvodů. „Seriál měl mezinárodní vliv na svět a bylo to úžasné. A pracovat s Barbarou Stanwyck bylo samozřejmě nádherné,“ zmínil slavnou držitelku čtyř nominací na Oscara. „Jeho osud v tomto životě byl skoro krutý,“ přiblížil svůj pohled na otce Ralpha. „Miloval boha – myslím, že měl upřímné poslání – a skutečně miloval také Meggie. Byl spirituálně rozpolcený, díky čemuž ho bylo velmi zajímavé hrát,“ pokračoval Chamberlain, jenž sám prožíval veřejné zamlčování pravé identity a preferencí.
Homosexualitu se rozhodl tajit, v čemž mu prý pomáhala i řada skvělých kamarádek, které s ním obrážely červené koberce. Románky s muži nevynášel na veřejnost a v utajení na Havaji si roku 1986 řekli ‚ano‘ s hercem Martinem Rabbettem, s nímž žil do roku 2010 a posléze zůstali dobrými přáteli. Veřejně promluvil až roku 2003, napsal intimní zpověď Shattered Love a konečně měl svobodu, která mu umožnila hrát gay postavy. Tak jako ve zmíněném seriálu Bratři a sestry, kde hrál jeho milostného partnera Ron Rifkin. Roku 2007 se krátce objevil také v komedii Když si Chuck bral Larryho, v níž Adam Sandler a Kevin James prospěchářsky předstírají gay svazek. V rozhovoru pro Entertainment Weekly ovšem roku 2010 hercům skrývajícím homosexualitu ještě nedoporučoval předčasný coming out. „Naše kultura je stále příšerně prolezlá homofobií. Herec může být rád, když se mu daří uživit. Takže vystoupit a říct ‚je mi jedno, jestli všichni ví, že jsem gay‘ je dost pošetilé – zvlášť tehdy, když dostáváte hlavní role,“ uvedl skepticky v době, kdy woke kultura ještě nedozrála a neumožňovala hercům a herečkám jít s pravdou ven bez obav o vlastní kariéru.
Když si Chuck bral Larryho
Když si Chuck bral Larryho | Universal Pictures
Chamberlain podle svých slov přišel o balík peněz, když uzavřel sedmiletou smlouvu se studiem MGM. Agent mu prý rozmluvil možnost příjmu z merchandisingu za seriál Dr. Kildare, který pak studio stejně rozjelo i ve formě tematických stetoskopů. „Minulo mě menší bohatství, ale vydělával jsem si pěkné peníze a bylo mi fajn. Mohl jsem platit nájem, kupovat si jídlo a pořídit menší vůz,“ vzpomínal ve skromnosti herec, jenž si na Havaji užívá důchod s blízkými přáteli. „Jsem šťastný jako blecha, což musím zaklepat,“ prohlásila především televizní legenda, která se za vzdáleným obdobím slávy neohlíží a přeje si, aby si ji lidé pamatovali jako „slušného chlapa se smyslem pro humor.“
zdroje: Kinobox, TV Insider, Entertainment Weekly