Zajímavosti o pořadu Peče celá země: Spotřeba téměř 3 tisíců vajec a rekordní počet uchazečů

Zajímavosti o pořadu Peče celá země: Spotřeba téměř 3 tisíců vajec a rekordní počet uchazečů
Peče celá země | Česká televize
Soutěž Peče celá země slavila i během své třetí řady nezpochybnitelný úspěch. Každou epizodu sledovalo okolo 1,2 milionu diváků a pořad byl vždy nejsledovanějším titulem nejen soboty, ale také jedním z nejsledovanějších celého týdne. Pohodové pečení zkrátka diváky neomrzelo stejně jako moderátorská dvojice složená z Terezy Bebarové a Václava Kopty či porotci Josef Maršálek a Michaela Landová. Již brzy se však rozhodne, kdo z trojice finalistů se stane pekařským mistrem. A to je ideální okamžik k tomu si zrekapitulovat několik zajímavostí a faktů, které tato řada přinesla.
Peče celá země
Peče celá země
71%

Spotřeba surovin

Natáčení i přes stále pohodovou až sluníčkovou atmosféru bylo poněkud náročné a štáb se nejspíš při shánění veškerých surovin solidně zapotil. Vytváření dortů a cukrovinek totiž logicky leze do peněz a spotřebuje se při něm hodně jídla a pochutin. Oficiální čísla ostatně mluví za vše. Během pečení bylo využito 134 kilogramů másla, 63 litrů mléka, 58 litrů smetany, 221 kg mouky, 140 kg cukru a úctyhodných 2853 vajec. Dále bylo použito 56 litrů oleje, 36 kilo mascarpone, 8 kg creme fraiche, 12 kilogramů sýrů, 5 kilo masa a uzenin a došlo i na neuvěřitelných 61 kg čokolády a 15 kilo kakaa! A tím samozřejmě seznam využitých surovin zdaleka nekončí.

Mezinárodní licence

Asi každý správný fanoušek už ví, že Peče celá země vychází ze zahraniční, původně britské licence pořadu The Great British Bake Off. Ta se ovšem chytla natolik, že byla licencována do více než 30 zemí, např. i do Japonska, Francie, Brazílie a Keni. Jednotlivé štáby pak mezi sebou vzdáleně spolupracují a posílají si nápady a podněty, jak mezinárodní značku vylepšovat. Porotce Josef Maršálek si mimochodem myslí, že tuzemští soutěžící třetí série už svými kvalitami překonali účastníky originálu, tedy britské verze. „Když se podívám na sestřih vítěze britského originálu, ze kterého vychází Peče celá země, tak si dovolím tvrdit, že jeho výkon je průměrným výkonem českých soutěžících ve třetí řadě. Běžná česká domácnost má totiž doma troubu a to není standardem kdekoliv jinde na světě. Je tedy určitě vidět, že lidé mají vztah k pečení a že na sobě pracují,“ vysvětluje Maršálek.
Peče celá země
Peče celá země | Česká televize

Natáčení

Samotné natáčení opět probíhalo v areálu zámku Bon Repos, jelikož není důvod měnit prověřené a kouzelné kulisy. Každý díl pořadu, složený ze tří pečících či cukrářských výzev, se natáčel dva dny. Celý tým, který na úspěšném pořadu pracoval, se skládal ze 150 lidí. Úzký štáb přítomný na natáčení tvořilo 30 až 40 lidí. A jestli si říkáte, kdo má na svědomí dort s malinami z úvodní znělky, tak se nepřekvapivě jedná o recept samotného Maršálka.

Výběr soutěžících

Tvůrci museli letos vybírat z opravdu velkého množství uchazečů. Do pořadu se totiž přihlásilo rekordních 400 lidí a vybrat z nich výsledných 12 soutěžících jistě nebylo nic jednoduchého. Podle vyjádření tvůrců i ohlasu diváků se jim to ale povedlo na jedničku. „Je to nejlepší casting, jaký jsme za tři řady soutěže měli. Jsem přesvědčen o tom, že soutěžící vytvořili nádherný tým a že si užívali blízkost mezi sebou. A nám, porotcům, se s nimi i díky tomu krásně spolupracovalo,“ uvedl Maršálek.
Díváte se na pořad Peče celá země? Nezapomeňte ho ohodnotit na Kinoboxu!
Zdroj: Česká televize