Češi v kinech marně čelí konkurenci. Změní to Pouta?

Letos zatím do kin vstoupil jediný český snímek, Hřebejkova Kawasakiho růže. Ta se díky tomu, že si v prosinci odbyla pár dnů v užší distribuci, může ucházet i o České lvy, v aktuálním žebříčku nejnavštěvovanějších filmů podle Unie filmových distributorů jí však patří až osmé místo s celkovým ziskem 72 tisíc diváků a 9 milionů korun.

V žebříčku se krom Hřebejkova filmu usilovně drží i jeden z nejceněnějších filmů loňského roku, 3 sezony v pekle Tomáše Mašína. Tomu aktuálně patří 14. místo žebříčku, celkem už ho vidělo 98 tisíc Čechů a utržil 9,2 milionu korun.

Nový český film Pouta.Filmy o bolestivých tématech z české minulosti líné české diváky příliš netáhnou - lze předpokládat, že kdyby v kinech byla komedie typu blížící se Troškovy hrůzy Doktor od jezera hrochů (do kin vstoupí na konci února), hrnuli by se diváci proudem. Snad tento trend zvrátí česká novinka, která vstupuje do kin tento týden.

Špačkova Pouta předchází pověst filmu roku - trochu odvážné tvrzení s přihlédnutím k tomu, že je filmový rok 2010 teprve na začátku. Kvality drsného dramatu z let normalizace však svědčí o tom, že je toto zvolání oprávněné. Do kin film vstoupí tento čtvrtek.

V multiplexech si zatím stále drží silnou pozici Avatar, který dnes pravděpodobně zaboduje i v oscarových nominacích. I po sedmi týdnech v kinech se na něj diváci jen hrnou. O tomto víkendu jej vidělo 72 tisíc Čechů, zatímco druhý film v žebříčku, Sherlocka Holmese, jen 23 tisíc diváků.

Avatar stále vládne kinům.I rozdíl v tržbách je enormní. S přihlédnutím k tomu, že Avatar se promítá v kinech vybavených 3D projekcí a tedy za vyšší vstupné, mluví víkendových 12 milionů korun pro Avatara versus 2,8 milionu korun pro Sherlocka Holmese jasně.

Celkem už Avatara jen v Česku vidělo 866 tisíc diváků a utržil 140 milionů korun . O takových tržbách si většina filmů v českých kinech může nechat jen zdát.

Na třetím místě aktuálního žebříčku je hořká komedie s Georgem Clooneym Lítám v tom, zatím ji vidělo zatím 13 tisíc Čechů. Čtvrté místo patří Meryl Streepové v romantické komedii pro starší a pokročilé Nějak se to komplikuje, páté animované Planetě 51.