Jsou 3D filmy úspěšné v kinech? Současný vývoj ukazuje, že technologie je opět v úpadku

Jsou 3D filmy úspěšné v kinech? Současný vývoj ukazuje, že technologie je opět v úpadku
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Na toto téma se nedávno na svém blogu zaměřil datový analytik Stephen Follows. Spočítal, že v roce 2010 vygenerovaly 3D filmy více než čtvrtinu tržeb v britských kinech, přičemž tomuto ohromujícímu číslu se od té doby nepodařilo přiblížit. Na vině je samozřejmě první Avatar, který šel do kin v prosinci 2009 a bodoval hlavně díky dlouhodobé divácké přízni.
Avatar
Avatar (2009) | Twentieth Century Fox
Mezi lety 2011 až 2019 však podle Followsových dat probíhal úpadek a s výjimkou roku 2013 se každý další rok podílely 3D filmy na tržbách z kin méně a méně. Pandemické ročníky 2020 a 2021 samozřejmě vykázaly propad celého průmyslu a Follows dobře upozorňuje na to, že divácké návyky se dosud naplno nevrátily na úroveň roku 2019. Dle dat z britských kin se ale podíl 3D filmů na celkových tržbách v posledních dvou letech pohyboval zhruba na úrovni let 2018-2019. A za tento aspoň dílčí úspěch může samozřejmě právě druhý Avatar.
Proč nejsou 3D filmy skutečně pohlcující? Několik vlastností našeho mozku tomu brání
Téma29. 6. 2023
Proč nejsou 3D filmy skutečně pohlcující? Několik vlastností našeho mozku tomu brání
Z toho plyne jednoduchý závěr, že pokud zrovna něco netočí James Cameron, kdysi vzývaná 3D technologie publikum až tak moc nezajímá. Oba Avataři se natáčeli na 3D kamery a od začátku se u nich počítalo s tím, že hlavním diváckým lákadle je právě 3D verze. Takový luxus si většina jiných produkcí nemůže dovolit a 3D je doděláváno až v postprodukci – což se samozřejmě odráží nejen na kvalitě zážitku, ale i diváckých očekáváních.
Zároveň se sluší doplnit, že trojrozměrná technologie je tu s námi od samých začátků kinematografie. Ba co víc, byla tu ještě dřív – už v roce 1838 se objevily stereoskopické brýle, díky nimž šlo prohlížet obrázky každým okem z jiného úhlu, což vytvářelo dojem plastičnosti. Princip je tedy velmi podobný tomu, jak fungují 3D brýle v současnosti a souběžně se začátkem kinematografie na konci 19. století se vyvíjely i další technologie napomáhající zdání hloubky při sledování rozpohybovaných obrázků.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | Walt Disney Studios
Vrcholem těchto trendů se stal rok 1953, kdy 3D filmy natočené v zámoří tvořily více než dvě procenta celkové tehdejší produkce. To je poměrově mnohem více než nyní – roku 2011 se natočilo podobné množství 3D snímků jako v roce 1953, ale jejich podíl na produkci tvořil pouze 0,5 procenta. Až tak velký (ačkoli krátkodobý) boom 3D technologie v 50. letech zažila.
Trojrozměrná technologie tedy mrtvá určitě není, vždyť podobných domnělých skonů se během posledního století dočkala už několikrát. Spíše po obnovené vlně zájmu na začátku minulé dekády sledujeme postupný a přirozený úpadek, na který pravděpodobně časem dokáže zareagovat i někdo jiný než James Cameron a znovu rozdmýchat (krátkodobý) zájem o tento specifický filmový zážitek.
Podívat se můžete i na náš žebříček nejlepších blockbusterů.
Zdroje: StephenFollows.com, Wikipedia