Van Damme uvedl, proč je nejstatečnější herec. Seagal se s ním odmítl poprat za 20 milionů

Van Damme uvedl, proč je nejstatečnější herec. Seagal se s ním odmítl poprat za 20 milionů
Jean-Claude Van Damme | Getty Images
Van Damme byl na vrcholu slávy v 90. letech, kdy tvořil akční špičku spolu s Arniem, Stallonem či Seagalem. Mezi hvězdami jejich kalibru přirozeně panovala rivalita, kterou belgický roznožkový mág dodnes neopomene osvěžit. Třiašedesátiletý herec natáčí několik filmů ročně po celém světě a domnívá se, že právě globálním rozsahem svých projektů překonává pracovní kuráž ostatních veteránů.
Jean-Claude Van Damme
Jean-Claude Van Damme

Herec, Scenárista

„Je pro mě nemyslitelné přestat pracovat. Mluvím francouzsky, trochu anglicky. Právě se chystám na dva francouzské filmy,“ pochlubila se hvězda Kickboxera, Živého terče nebo Univerzálního vojáka. „Arnie a Sly mají strach z mezinárodních zakázek, ale já létám po celém světě. Byl jsem v Ázerbájdžánu, Kazachstánu… Všude možně. Někteří je vidí jako nebezpečná místa, ale mě tam vždy vítají,“ pokračoval Van Damme, jenž se brzy objeví ve filmech Darkness of Man a Silent Kill. Má rovněž ztvárnit sám sebe v akčňáku What's My Name?, kde přijde o paměť a na rozpomenutí se padne spoustu zubů a krve jeho protivníků.
Za jeho veřejnou Nemesis je dlouhodobě považovaný Steven Seagal, jenž už v devadesátkách zpochybňoval Belgičanovy schopnosti na poli bojových umění. Z toho si však Van Damme těžkou hlavu nedělá. „Je mi jedno, že mě Seagal nemá rád. Nevidím v tom problém. Kdyby mě nesnášeli Beethoven nebo Einstein, bylo by to horší,“ pousmál se nad kontroverzním hercem, k němuž však údajně choval respekt. „Když jsem s ním viděl první film, pomyslel jsem si, že na to má. Byl charismatický. I teď v jeho obtloustlých letech má ten seagalovský akcent,“ přispěchal Belgičan s rýpnutím.
Živý terč
Jean-Claude van Damme – Živý terč | Universal Pictures
Pro The Telegraph rovněž připomněl, že bývalý šéf Sony Pictures Peter Guber chtěl financovat velký zápas mezi ním a Seagalem v Las Vegas. „Každý z nás by dostal dvacet milionů dolarů. Steven to odmítl,“ prozradil Van Damme. Následně nezapíral, že jeho strategií by bylo kolem zavalitějšího soupeře pobíhat a unavit jej.
Vedle natáčení filmů se Van Damme pustil do podnikání a rozjel svou vlastní značku irské whiskey Old Oak. Po čtyřech skleničkách vína by prý spoustu bojových prvků stále zvládl a energie ho opravdu neopouští. Už třináct let se pokouší protlačit do distribuce snímek Frenchy, který napsal, produkoval i režíroval. Film prošel několika sestřihy a dvakrát se ucházel o přízeň distributorů v Cannes, ale o hercův druhý režijní počin po snesitelném Souboji cti (1996) zatím není zájem.
zdroje: Daily Mail, The Telegraph
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.