Krvavý sport má 35 let. Příběh o tom, jak zoufale Van Damme chtěl, aby se stal hvězdou

Krvavý sport má 35 let. Příběh o tom, jak zoufale Van Damme chtěl, aby se stal hvězdou
Krvavý sport | Cannon Film Distributors
Belgický herec a mistr bojových umění přijel do Hollywoodu v roce 1982 s odhodláním stát se filmovou hvězdou. Byl to jasný cíl s nejasný koncem. Během následujících pěti let se mu nedařilo. Za jeho větší „úspěchy“ platila role v komparzu ve filmu Breakin' (1984), dělal kaskadéra Chucku Norrisovi v Nezvěstní v boji (1984) a téměř si zahrál mimozemšťana v kultovní sci-fi Predátor (1987), kde mu však údajně neseděl kostým.
Jak vypadal Predátor v podání Jean-Claude Van Dammea a proč herec nakonec projekt opustil?
Téma18. 9. 2020
Jak vypadal Predátor v podání Jean-Claude Van Dammea a proč herec nakonec projekt opustil?
V té době byl Van Damme opravdu na dně. Žil na ulici a málem ho zatkli, když se vplížil na pozemek Sylvestera Stalloneho a pokoušel se setkat s hvězdou filmů Rambo (1982) a Rocky (1976). Karta se začala obracet, když si přivydělával jako číšník v jedné losangeleské restauraci a u stolu zahlédl šéfa Cannon Films Menahama Golana. Van Damme bez upozornění provedl otočku nad producentovou hlavou. Typicky neochvějného Golana to sice neohromilo, ale na obchodníky z Asie, kteří s ním večeřeli, to udělalo dostatečný dojem, aby si s Van Dammem domluvili schůzku.
Golan nicméně zůstal k jeho potenciálu na stříbrném plátně cynický. Van Damme na to vzpomíná: „Když jsem ho potkal o několik týdnů později, řekl: ‚Příteli. Michael Dudikoff. To je hvězda. Chuck Norris. To je hvězda. Ty nikdy nebudeš hvězda.‘ Ten hlas, který mám v hlavě, ten intuitivní hlas, mi říkal: ‚Běž kolem stolu a pros, brácho. Tohle je tvoje poslední šance.‘ Žil jsem na ulici, spal jsem v autech a v garážích, občas jsem kradl jídlo. Neměl jsem skoro peníze. Hrozně jsem chtěl točit filmy. Tak jsem obešel stůl řekl: ‚Nemáte nějakou malou roli? Cokoli!‘ A on viděl tak smutného člověka, viděl někoho, kdo skoro žebrá, takže nakonec řekl řekl: ‚Posaďte se.‘ Podíval se na mě podivně, dvě tři minuty čekal a pak řekl: ‚Karen, přines mi Krvavý sport.‘ A tak jsem se k tomu filmu dostal.“
Krvavý sport (1988)
Krvavý sport (1988) | Cannon Group
Krvavý sport byl do amerických kin uvedený před 35 lety, přesně 26. února 1988, a Van Damme v něm hrál Franka Duxe. Vojáka americké armády, který opustí službu a zúčastní se turnaje v bojových uměních na život a na smrt. Film režírovaný Newtem Arnoldem vznikl v Hongkongu za pouhého 1,5 milionu dolarů. Podle Van Damma Golan, který zemřel v roce 2014, nikdy neplánoval, že by se snímek dostal do kin. „Film byl původně promítaný jen na několika málo místech v Los Angeles. Vydělali jsme devět tisíc dolarů na jedno promítací plátno, což bylo obrovské. Takže se stoplo plánované vydání na videokazetách a Krvavý sport konečně putoval do plnohodnotné distribuce,“ vysvětlil Van Damme.
Netrvalo dlouho a film za 1,5 milionu dolarů vydělal celosvětově 50 milionů. Když nakonec vyšel na VHS, stal se kultovní klasikou v žánru bojových umění. Díky tomuto úspěchu se z projektu JCVD stala jedna z největších hvězd konce 80. a 90. let, která si zahrála mimo jiné v akčních klasikách Kickboxer (1989), Lví srdce (1990), Dvojitý zásah (1991), Univerzální voják (1992) nebo Živý terč (1993). „Díky Krvavému sportu jsem se přes noc stal senzací,“ řekl Van Damme. Stačilo jen škemrat.
Podívejte se na žebříček nejlepších akčních filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.