The Last of Us: 10 největších rozdílů mezi hrou a seriálem

The Last of Us: 10 největších rozdílů mezi hrou a seriálem
The Last of Us | HBO Max
Seriál vychází ze stejnojmenné videohry z roku 2013, a přestože se autoři snaží maximálně ctít originál, pro potřeby formátu museli učinit změny. V následujícím speciálu se pokusíme představit ty nejzásadnější, které provází seriálového Joela (Pedro Pascal) a Ellie (Bella Ramsey).

Šíření nákazy

Začneme jednou z nejzásadnějších změn, která zasáhla znalce předlohy v prvních epizodách. Infekce cordyceps se v seriálu nešíří vzduchem a sporami, ale úponky, vyrůstajícími z úst nakažených. S tím souvisí i to, že v seriálu tvoří nakažení jakýsi jednotný organismus, který lze při šlápnutí na aktivní úponky v zemi aktivovat i na dálku. Proč došlo k téhle změně? V předloze si musí lidé v zamořených místech nasazovat masky, aby mohli bezpečně dýchat. A zatímco ve hře je to jedno, že postavám do tváří nevidíme, v seriálu bychom přišli o jejich emoce, což by nebylo žádoucí.
the-last-of-us-10-nejvetsich-rozdilu-mezi-hrou-a-serialem-5
The Last of Us | HBO Max

Mnohem méně nakažených

Herní formát přirozeně potřebuje na hráče a hráčky pravidelně chrlit nepřátele, aby tempo nestagnovalo. Televizní seriál je odlišné médium, stejně tak hrdinové nemají více životů, takže by neustálé střety nepůsobily realisticky. Z řady momentů, které seriál ze hry přebírá, byl proto souboj vyřazen. Někdy to nevadí (například scéna na univerzitě), jindy jde o sporné řešení. Ve hře se třeba David a Ellie musí společně postavit nájezdu infikovaných, což dokresluje zvláštní pouto, které si David k Ellie vytvoří.
The Last of Us je kandidátem na seriál roku. Jde o ideální adaptaci a chytlavou encyklopedii zombie hororu
Seriály13. 3. 2023
The Last of Us je kandidátem na seriál roku. Jde o ideální adaptaci a chytlavou encyklopedii zombie hororu

Sam není v předloze hluchý

Proč dělat takovou změnu? Inu, tvůrci se rozhodli, že v rámci seriálu rozšíří příběh Sama (Keivonn Woodard) a Henryho (Lamar Johnson), aby je diváci a divačky lépe poznali. Při psaní scénáře vyvstala obava, že by dynamika dospělého a dítěte mohla připomínat to, čeho jsme již byli svědky u Joela a Ellie. Tvůrci proto zamíchali kartami tím, že Sam bude hluchý, což posune komunikaci této dvojice na novou úroveň. Záměr vyšel na výbornou.
the-last-of-us-10-nejvetsich-rozdilu-mezi-hrou-a-serialem-2
The Last of Us | HBO Max

Postava Kathleen vznikla pro seriál

V rámci rozšíření příběhu Henryho a Sama tvůrci pro lepší kontext exkluzivně pro seriál vytvořili postavu Kathleen (Melanie Lynskey, známá v našich končinách jako Rose z Dva a půl chlapa). Zatímco ve hře víme o tom, že se lidé rozhodli svrhnout FEDRU, ale nepoznáme konkrétního tvůrce odboje, v seriálu je jím nemilosrdná Kathleen, která chce nejen zničit zmíněnou organizaci, ale hlavně pozabíjet všechny, kdo s ní spolupracovali.

Joel je „jenom“ člověk

Hra nám Joela představuje jako chlápka, který v životě přišel o to nejdůležitější, takže od té doby je z něj pragmatický tvrďák. To je logická poloha pro herní postavu, která má na ploše následujících patnácti hodin pozabíjet stovky lidí i infikovaných. V seriálu je Joel obyčejný člověk ve středních letech, jenž se sice umí ohánět, ale už mu to tak nestřílí, zdraví také není nejlepší a který pochybuje sám o sobě. Jde o zajímavý twist už proto, že zatímco ve hře působila jeho odtažitost k Ellie jako obrana proti emocím, v seriálu je daná strachem z toho, že by mohl v životě znovu fatálně selhat.
the-last-of-us-10-nejvetsich-rozdilu-mezi-hrou-a-serialem-3
The Last of Us | HBO Max

Bill a Frank

Další velmi zásadní změnou je linka mezi Billem (Nick Offerman) a Frankem (Murray Bartlett). I ve hře byli partnery, Frank měl ale po krk Billovy paranoi a pedantské povahy, utekl od něj a dokonce se ho pokusil okrást (po cestě byl ale pokousán a pak raději spáchal sebevraždu, aby se neproměnil). Joel a Ellie se s Billem ve hře setkají za dramatických okolností (bojují s mnoha nakaženými), ten je pak vybaví zbraněmi a nakonec jdou každý svou cestou. Seriál se rozhodl linii alternovat způsobem, který podle všeho rozdělil diváky a divačky nejvíce. Vztah Billa a Franka ukazuje celý, věnuje mu většinu třetí epizody a Bill umírá v objetí Franka dřív, než se k němu Joel s Ellie vůbec dostanou. Kontroverzní díl? Pokud někoho v roce 2023 šokuje vztah dvou mužů, možná. Fantasticky natočená epizoda? Jednoznačně.

David je ztělesněné zlo

David (Scott Shepherd), jehož Ellie potká v osmé epizodě, když se snaží najít jídlo pro zraněného Joela, byl už ve hře takovou tou figurkou, jež se sice tváří přátelsky, ale cítíte, že je nebezpečná. Nebyl nicméně knězem s pedofilními sklony, což je rozhodně něco, co už tak nechutnou postavu posunulo ještě o level výš. S tím souvisí i to, že je to v seriálu právě on, kdo se rozhodne komunitu (bez jejího vědomí) zásobovat v těžkých časech lidským masem.
The Last of Us
The Last of Us | HBO Max

Představení města Jackson

Když jsme se s Joelovým bratrem Tommym (Diego Luna) setkali ve hře po vypuknutí nákazy poprvé, ještě nebydlel s ostatními v městečku Jackson. To hráči a hráčky viděli až v herním pokračování The Last of Us: Part II.

Marie je těhotná

Jednou z výraznějších postav, které v Jacksonu potkáme, je Tommyho žena Maria (Rutina Wesley), která je těhotná. Jde o překvapivý zvrat, jenž nefiguruje ani v jednom díle herní předlohy. Je otázkou, jak se tato změna projeví v další řadě seriálu. Ve druhé hře se Tommy vrhl po hlavě do několika nebezpečných situací a to nejde s čerstvým otcovstvím úplně dohromady.
the-last-of-us-10-nejvetsich-rozdilu-mezi-hrou-a-serialem-1
The Last of Us | HBO Max

Dětský clicker

Clicker, v české mutaci pojmenovaný jako cvakač, je ve hře velmi nebezpečná potvora, již nechcete potkat s nedostatkem nábojů. V seriálové verzi jsme si těhle fešáků moc neužili, ale zase jsme dostali jejich dětskou variantu. Přitom herní série se něčemu takovému oba díly vyhýbá. Ano, děti se mohou nakazit, ale nikdy je s ovladačem v ruce nevidíme v tak pokročilé fázi. Souboj Ellie s malou clickerkou v klaustrofobickém prostoru auta, který jednoznačně patří k nejinfarktovějším momentům seriálu, byl proto velmi překvapivý.

Kinolog: Houboví lidé chtějí sežrat naše mozky. V The Last of Us nás zachrání Pedro Pavel

Devítidílný seriál The Last of Us, jenž je dostupný na HBO Max, vychází ze slavné stejnojmenné videohry. Povyšuje žánr postapokalyptického zombie hororu z pouhé akční vyvražďovačky na psychologické drama. Obsazení ani celkové provedení nemohlo být lepší.