Ohlášena druhá řada The Last of Us, která bude nejspíš čelit velké vlně kontroverze

Ohlášena druhá řada The Last of Us, která bude nejspíš čelit velké vlně kontroverze
The Last of Us | HBO Max
Seriál The Last of Us patřil mezi nejočekávanější seriálové novinky letošního roku. Adaptace ceněné videohry z roku 2013 byla původně připravovaná jako film, nakonec ale došlo k rozhodnutí, že lepší bude seriálový formát. Toho se ujali Neil Druckmann (režisér obou dílů The Last of Us a Uncharted 4: A Thief's End) a Craig Mazin, tvůrce fantasticky hodnoceného Černobylu.
Výsledek předčil veškerá očekávání. Z The Last of Us se stala nejlépe hodnocená videoherní adaptace vůbec, přičemž v USA pilotní díl sledovalo 4,7 milionu diváků a divaček, což byla druhá nejsilnější premiéra HBO v posledních deseti letech. Lépe v uplynulé dekádě startoval pouze Rod draka.
Od premiéry navíc sledovanost seriálu na všech platformách rostla a nyní je na čísle 22 milionů. Druhou epizodu pak při nedělní premiéře sledovalo 5,7 milionu divaček a diváků, což je od prvního dílu nárůst o 22 % a jde o nejvyšší nárůst, který byl kdy na HBO mezi první a druhou epizodou zaznamenaný. Nepřekvapí proto, že již byla oznámena druhá série.
The Last of Us
The Last of Us | HBO Max
Ta nicméně nejspíš bude pro řadu fanoušků a fanynek problematická. Ať už se bavíme o těch, kteří předlohu hráli, nebo o úplných nováčcích, již znají The Last of Us jen z HBO. První řada totiž adaptuje příběh první hry a Mazin v rozhovoru pro IGN potvrdil, že druhá by měla vycházet z herní dvojky.
Pokračování The Last of Us Part II vyšlo v roce 2020 pro PlayStation 4 a způsobilo značnou vlnu kontroverze. Počtem ocenění bylo sice ve své době nejoceňovanější hrou historie (získalo přes 250 cen), současně ale naštvalo řadu lidí tím, jakým příběhovým směrem se vydalo. Je obtížné zabíhat do detailů, aniž bychom spoilerovali. Pokud je ale první hra osobní cestou dvou sbližujících se postav, v níž hraje prim především jejich rozvíjející se vztah, dvojka je tvrdá autorská vize, která se nebojí pro větší myšlenku zničit i to, pro co si lidé jedničku zamilovali. A to opravdu není jednoduché střídání.
Druckmann a jeho tým zkrátka šli nesmlouvavě za svým a není jednoduché, především emocionálně, nová pravidla přijmout. Současně se ale sluší dodat, že Part II je opravdu příběhově značně komplexnější a v mnoha ohledech zajímavější. Jen zkrátka nejde fanouškům a fanynkám na ruku. Některým také vadily LGBTQ+ prvky, které hrají ve dvojce poměrně výraznou roli.
Osobně jsem jako hráč dvojku docenil až napodruhé, a jakkoli chápu a vlastně do jisté míry i obdivuji nastavený směr, milovník jedničky, který ve mně žije, by přesto ocenil, kdyby se historie psala jinak. Dvojka se odehrává pět let po událostech první hry, tvůrci seriálu tak mají prostor, který by mohli vyplnit podle svého. Z rozhovoru s Mazinem ale vyplývá, že půjdou rovnou do druhého dílu, přičemž ho možná pro jeho velikost rozdělí do dvou částí.
Vzhledem k tomu, jak dobrá je první série, je nicméně určitě dobře, že bude seriál pokračovat. Herní pokračování čelilo kritice mimo jiné proto, že klíčový moment představil důležitou novou postavu až příliš razantně. Craig s Mazinem udělali v případě adaptace první série několik zajímavých změn, takže je vidno, že se úprav nebojí. Třeba tak ošemetný moment lépe prodají.
the-last-of-us-ohlasena-druha-rada-ktera-bude-nejspis-celit-velke-vlne-kontroverze-3
Annie Wersching v Los Angeles v lednu 2020 | Getty Images 2015
Na konec této novinky máme i jednu špatnou zprávu, která se ke značce The Last of Us váže. V noci z neděle na pondělí zemřela po dlouhém boji s rakovinou ve věku pouhých 45 let oblíbená herečka Annie Wersching. V herním The Last of Us hrála Tess, partnerku Joela (v seriálové verzi se jí ujala Anna Torv), přičemž v herním remaku z roku 2021 dokonce tvůrci využili pro postavu i její podobiznu. Ve světě seriálů se proslavila rolí Renee Walker z akčních 24 hodin, dále jsme ji mohli vidět jako borgskou královnu ve druhé sérii Star Trek: Picard nebo sériovou vražedkyni Rosalind Dyer v Zelenáči.
„Právě jsem zjistil, že má drahá kamarádka Annie Wersching zemřela. Ztratili jsme krásnou umělkyni a úžasnou lidskou bytost. Mé srdce je zlomené. Mé myšlenky jsou s její rodinou,“ napsal ke zdrcující zprávě na Twitteru Druckmann. Wersching byla v roce 2020 zjištěna rakovina, o níž nicméně nechtěla veřejně mluvit a doufala, že ji přemůže, aby se mohla nadále věnovat své práci a také rodině. Zanechala po sobě manžela a tři syny.

Kinolog: Houboví lidé chtějí sežrat naše mozky. V The Last of Us nás zachrání Pedro Pavel

Devítidílný seriál The Last of Us, jenž je dostupný na HBO Max, vychází ze slavné stejnojmenné videohry. Povyšuje žánr postapokalyptického zombie hororu z pouhé akční vyvražďovačky na psychologické drama. Obsazení ani celkové provedení nemohlo být lepší.