Popová hvězda a specialistka na tragická úmrtí. Natalii z Lásky nebeské byste neměli znát jen z vánoční filmové klasiky

Popová hvězda a specialistka na tragická úmrtí. Natalii z Lásky nebeské byste neměli znát jen z vánoční filmové klasiky
Martine McCutcheon | Universal Pictures
Láska nebeská debutovala v kinech roku 2003 a Martine McCutcheon zajistila mezinárodní slávu. Její postava Natalie tvořila důležitou součást vztahové mozaiky o různých podobách lásky, v níž vystupovali ti největší britští herci a herečky. „Překvapuje mě, jak dlouho se ten film drží v srdcích publika,“ vzkázala McCutcheon na Twitteru ABC s blížícím se dvacátým výročím. „Je to velice lidský snímek. Ukazuje všechny odlišné a komplikované druhy lásky, po nichž prahneme, zažíváme je nebo se s nimi ztotožňujeme.“

V sedmadvaceti miláčkem národa

McCutcheon si Natalie zahrála v 27 letech, kdy už ji Británie znala jako popovou a televizní osobnost. Už od dvanácti let vystupovala v reklamách a ve třinácti se připojila k dětské sérii BBC Bluebirds. V pubertě byla členkou dívčí kapely Milan, která sice trvale neprorazila, ale píseň Lead Me On se dostala do první stovky UK Singles Chart.
popova-hvezda-a-specialistka-na-tragicka-umrti-natalie-z-lasky-nebeske-byste-nemeli-znat-jen-z-vanocni-filmove-klasiky-1
EastEnders | BBC
Od roku 1995 zkoušela sólovou dráhu, ovšem nejprve se jí více dařilo v televizi. Získala roli Tiffany Mitchell v populárním seriálu EastEnders a publiku přirostla k srdci. Speciální epizodu na Nový rok 1998, v níž Tiffany tragicky zemře, sledovaly 22 miliony lidí. Vyšla dokonce kniha Tiffany’s Secret Diary, která se v době úmrtí fiktivní postavy vyšvihla mezi bestsellery.
Tehdy se mohla McCutcheon soustředit na pěveckou kariéru a roku 1999 vydala debutový single, baladu Perfect Moment. Z ní se vyklubal obrovský hit a číslo jedna v britské hitparádě, přičemž debutové album You Me & Us obsadilo v UK Album Charts druhé místo. McCutcheon poté nazpívala další čtyři skladby, které pronikly do britské top 10, vydala čtyři alba a dařilo se jí také v divadle. Za výkon v My Fair Lady na West End obdržela cenu Laurence Oliviera.
Martine McCutcheon
Filmový debut zaznamenala v přehlížené komedii Kiss Kiss (Bang Bang), v níž vysloužilý nájemný vrah v podání Stellana Skarsgarda utváří nepravděpodobnou dvojici s ležérním Chrisem Pennem. Roku 2003 se ocitla na vrcholu díky Lásce nebeské, která ji měla nasměrovat do Hollywoodu. Zámořská kariéra však selhala a McCutcheon natočila už jen dva výraznější filmy – roku 2008 rakouské drama s Patrickem Swayzem Smrt v horách a roku 2018 komedii Kluci z Bromley.

Zdravotní komplikace a osobní naplnění

Do jisté míry kultovní osobností se ale stala díky televizi a roku 2013 se znovu probíral skon její postavy. Tentokrát se objevila v kriminálním seriálu Vraždy v Midsomeru a zemřela poté, co ji převálcovalo obrovské kolo sýru. Dodnes se jedná o nejbizarnější úmrtí dlouho vysílaného seriálu, v němž lidé doplatili třeba na lahve vína vystřelené z katapultu.
Vedle několika epizodních rolí ve Slečně Marplové či seriálu MI5 McCutcheon spíš moderovala předávání hudebních cen nebo soudcovala u talentových soutěží. Poněkud zvláštní pozornosti se jí dočkalo v souvislosti se svatbou zpěvačky Lizy Minnelli, která si roku 2002 brala Davida Gesta. McCutcheon jí šla za družičku a nechala se zvěčnit na fotografii, na níž vedle novomanželů nechybí ani Michael Jackson a Elizabeth Taylor. A pokud si ji prohlédnete, jistě ve vás i dnes vyvolá ambivalentní pocity.
Šestačtyřicetiletá McCutcheon se rovněž věnuje literatuře. Už roku 2000 vydala autobiografii s názvem Who Does She Think She Is? a roku 2009 vyšel její první román The Mistress. Žije se zpěvákem Jackem McManusem, s nímž má sedmiletého syna. Překonala závažné zdravotní komplikace, kvůli nimž v minulosti opakovaně potratila. Zjistili jí lymeskou borreliózu, měla slabou imunitu a nějaký čas byla tak zesláblá, že musela používat kolečkové křeslo.
Ještě před deseti lety kvůli tomu nemohla pracovat a vyhlásila osobní bankrot, ovšem manžel Jack McManus ji pomohl postavit zpět na nohy. Nejtěžší období tedy Martine McCutcheon snad přečkala a roku 2017 vydala své první album po patnácti letech. Neslo příhodný název Lost and Found (Ztraceno a nalezeno) a v Británii se umístilo na 17. místě.