První upoutávka na Tajemství a smysl života

První upoutávka na Tajemství a smysl života
Tajemství a smysl života | VAC Vachler Art Company
Říká se, že českému filmu leccos chybí nebo že si na leccos stále ještě netroufá. Ve filmu ale není zásadní odvaha, jakkoli se cení, ale vědomí potřeby vyjádřit své pocity a podělit se o to, co autor považuje za sdělení a sdílení hodné.
Tajemství a smysl života
Tajemství a smysl života | VAC Vachler Art Company
Snímek Tajemství a smysl života je v postprodukční fázi, vznikal prakticky více než deset let. Už teď ale patří do sféry poměrně vzácných filmů. Jejich cesta do kin bývá dlouhá a nezřídka připomíná běh Indiana Jonese před valící se koulí, jen s tím rozdílem, že koule se valí asi stokrát déle. Autoři tyto filmy nenatáčí kvůli chůzi po červeném koberci nebo z představy o vlastní vyvolenosti. Navíc už na konci tvůrčího maratónu většinou nebývají stejnými lidmi jako v době, kdy se rozhodli snímek natočit. Tyty filmy zkrátka jako kdyby musely vzniknout. Děj se co děj.
Nabízíme ohlédnutí za natáčením filmu Tajemství a smysl života:
Barbora Seidlová, Josef Polášek, Andrea Růžičková, Jan Budař, Petr Vachler
Autorem titulu kombinujícího animovaný, dokumentární a hraný film je Petr Vachler. Člověk, který v 90. letech uvedl v život výroční filmové ceny Český lev, dlouhá léta se pohyboval v oblasti audiovize a jeho snem bylo vyjádřit audiovizuální formou to, co na své profesní i duchovní cestě poznal. Nemluvíme o ukončeném procesu, a snad i proto jeho film vzniká tak dlouho. Přesto se chýlí do finální fáze.
První teaser v bílém provedení:
Barbora Seidlová, Josef Polášek, Andrea Růžičková, Jan Budař, Petr Vachler
Byla to cesta hledání, kde bylo cílem propojit jednoduchost sdělení, tvůrčí fantazii a komplexní možnosti prodyšných a propojitelných sfér kinematografie. Film Tajemství a smysl života si tak pro publikum nachystal originální zážitek ve smyslu neporovnatelnosti s ničím, co jsme v českém filmu dosud viděli. Divákovi bude nabídnutý Vesmír s těmi největšími tajemstvími skrytými někdy v těch nejbanálnějších situacích a zdánlivě čistě osobních rozhodnutích.
Tajemství a smysl života
Tajemství a smysl života | VAC
Ve filmu se objeví kromě Jana Budaře, Josefa Poláška, Báry Seidlové a Andrey Kerestéšové Růžičkové i duchovní světové celebrity, jakými jsou například Deepak Chopra, Miguel Ruiz, Brandon Bays nebo Dan Millman. O blízkosti autora filmu k magickému realismu svědčí ústřední postava komentátora děje ztělesněná čmelákem v lidském těle. Jaká očekávání má autor od svého díla? „Vesmír nás pozoruje a sleduje, jak vše vyřešíme. Podle toho nám nastaví další zkoušky,“ říká s úsměvem Petr Vachler.
První teaser v černém provedení:
Barbora Seidlová, Valerie Vachlerová, Josef Polášek, Andrea Růžičková, Petr Vachler, Jan Budař
zdroj:Tajemství a smysl života, http://tajemstviasmyslzivota.cz