iVysílání si nebude na nic hrát. Bude řešit šikanu, sex a rodičovství bez přetvářky

iVysílání si nebude na nic hrát. Bude řešit šikanu, sex a rodičovství bez přetvářky
Sex | Det Danske Filminstitut
Těšit se můžete na hranou tvorbu pro náctileté publikum i na dokumenty a pořady věnované otevřeným rozhovorům, například o rodičovství nebo sexu.

TBH

ivysilani-si-nebude-na-nic-hrat-bude-resit-sikanu-sex-a-rodicovstvi-bez-pretvarky-2
TBH | Česká televize
Co se po střeleckém útoku na jedné brněnské střední škole odehraje ve společenství, kde dosud pravidla na hranici šikany stanovovali členové florbalového mužstva a jejich obdivovatelky – dívčí parta Bitchez? Progresivní webový seriál České televize vypráví v deseti dílech o hledání hranic v bolestném světě dospívání a manipulativních sociálních sítí. Vyprávění sleduje události z pohledu několika hlavních protagonistů. Vrací se i do doby před útokem, aby vysledovalo příčiny dramatických změn v jejich životech. Aktivistická Mája svůj boj o přežití živě streamovala a nyní se musí vyrovnat s náhlou internetovou slávou. Bohužel však natočila i trapné okamžiky mezi školní hvězdou Nessou a jejím přítelem, florbalistou Lukym. Ve hře na pravdu se ocitají i Nessin uzavřený nevlastní bratr Tonda a Lukyho florbalový spoluhráč a dávný kamarád Pavel. Vedle aktuálního tématu šikany se seriál TBH věnuje i hledání sexuální identity.
režie, námět & showrunner: Lucia Kajánková, scénář: Kassory Condè, Jakub Haubert, Lucia Kajánková, Hermína Peričová, Zdeňka Petrová, Adéla Škvrnová, Sára Zeithammerová, v hlavních rolích: Martina Jindrová, Vojtěch Franců, Martina Czyžová, Jiří Hába, Filip Srbecký

Novinářky

ivysilani-si-nebude-na-nic-hrat-bude-resit-sikanu-sex-a-rodicovstvi-bez-pretvarky-1
Novinářky | Česká televize
Po více než třiceti letech od sametové revoluce se i v české společnosti začínají řešit problémy, které možná až nepříjemně dlouho stály mimo společenský zájem. Nový dokumentární formát Novinářky mapuje právě tato opomíjená sociální témata. Využívá renomovaných novinářek Hany Čápové, Saši Uhlové a Jany Ustohalové jako zkušených průvodkyň v určitém problematickém terénu. Ne náhodou tyto píšící reportérky získaly během své mnohaleté praxe řadu ocenění. Kouzlo klasické reportáže „na vlastní kůži“ tvůrci kombinují s postupy dokumentárního formátu. Novinářky sledujeme na jejich každodenní cestě za pochopením poškozeného člověka, ověřením faktů a objasněním kontextu, ve kterém k sociální nespravedlnosti dochází. Formát na pomezí sociálně kritického dokumentu a klasické reportáže zachycuje novinářky při práci i v jejím zákulisí. Reportérkám dává prostor témata na základě hlubší znalosti glosovat a uvažovat nahlas o směru novinářského pátrání i o tom, co zůstává nevysloveno.
režie: Apolena Rychlíková, Tereza Reichová, scénář: Hana Čápová, Jana Ustohalová, Saša Uhlová

Protivný sprostý matky

ivysilani-si-nebude-na-nic-hrat-bude-resit-sikanu-sex-a-rodicovstvi-bez-pretvarky-3
Protivný sprostý matky | Česká televize
Tereza Dočkalová spolu se svými hostkami i hosty mluví upřímně, otevřeně a s nadhledem. Místo další masáže v podobě „dobře“ míněných rad přináší úlevu sdílením všední i nevšední frustrace a zoufalství i naděje a lásky. Pořad nehledá návod na to, jak být perfektní rodič(ka) – ten totiž neexistuje. Místo toho se vydává na pořádnou jízdu, jak si svou nedokonalost užít. Protivný sprostý matky představují mimo jiné i unikátní časosběrný projekt. V prvních dílech je moderátorka Tereza Dočkalová čerstvě „v tom“ a prožívá slasti i strasti prvního těhotenství. Její zájem o témata kolem rodičovství a její autentický zájem o mateřství se vyvíjí společně s tím, jak roste její dnes už roční dcerka Bertička. Setkává se se silnými příběhy hostek a hostů, kteří přinášejí svůj autentický vhled na to, jaké to je být rodičem ve 21. století a totálně z toho nezešílet. „Protivný sprostý“ matky (i tátové!) spolu mluví na rovinu, nekorektně a s humorem o všech podobách mateřství. A mluví také o tom, o čem se nemluví. Otevírají se totiž i mnohdy bolavá témata, o kterých se stále ještě povětšinou mlčí – sex, smrt, bolest, nepřízeň osudu i láska a naděje.
režie: Lucie Macháčková, Lucie Klímová, scénář: Albertina Kalinová, Kateřina Krobová, Lucie Macháčková, pořadem provází Tereza Dočkalová

Na záchodcích

ivysilani-si-nebude-na-nic-hrat-bude-resit-sikanu-sex-a-rodicovstvi-bez-pretvarky
Na záchodcích | Česká televize
Zábavný pořad o sexu určený mladým lidem, kteří s touto sférou života teprve začínají. Dvě mladé ženy, Terezie a Zuzana, známé z podcastu Vyhonit ďábla, si spolu na záchodcích povídají o různých tématech týkajících se sexuality, intimity, tělesnosti a sebepřijetí. Vypráví své vlastní zážitky, občas si přizvou hosty, ale hlavně mluví vždycky na rovinu a normálně, byť poučeně. Cílem je sexuální osvěta i „vyhánění mýtů“ a probuzení přemýšlení u teenagerů například nad rolí sociálních sítí, mediálních ikon a pornografie v jejich životech.
scénář: Terezie Ferjančeková, Zuzana Kašparová, režie: Erika Hníková, moderátorky: Terezie Ferjančeková, Zuzana Kašparová

Hnědá rodina

Hnědá rodina
Hnědá rodina | Polyphon Film-und Fernsehgesellschaft
Krátkometrážní protirasistický sitcom Maurice Hübnera o dvou neonacistech, jejichž hnědý hajlující svět obrátí vzhůru nohama příchod šestileté Lary, která je dcerou jednoho z nich a má snědou pleť. Jak dítěti vysvětlit, že Hitler nepatří na školní besídky, když máte jeho portrét nad postelí? Dívenka nutí přesvědčené xenofoby nahlížet z druhé strany jejich nenávistnou ideologii, do které se ukryli i ve strachu před sebou samými. Osmidílný seriál byl prezentován mimo jiné na Mezinárodním festivalu televizní a webové seriálové tvorby Serial Killer v Brně, v televizním vysílání ho ale diváci a divačky budou mít možnost sledovat poprvé.

Sex

Sex
Sex | Det Danske Filminstitut
Dvacetiletá Cathrine má na první pohled všechno: zajímavou práci na poradní lince pro mládež, byt v trendy kodaňské čtvrti a milujícího přítele. Jenže jednoho dne potká Selmu a zjistí, že láska je sice mocná čarodějka, ale sex je démon. Šestidílný seriál Amalie Næsby Fick podle scénáře Clary Mendes sledující vztahové peripetie mladých Dánů měl mezinárodní premiéru na loňském Berlinale v rámci Berlinale Series a na tomto festivalu se ucházel i o nestatutární ocenění Teddy Award udělované nejlepším snímkům s queer tematikou. V roce 2021 byl nominovaný rovněž na Národní dánské filmové a televizní ceny Robert, a to v kategoriích nejlepší herečka v hlavní roli a nejlepší krátkometrážní televizní seriál.