„Je to fikce s draky,“ říká Peter Dinklage. Hvězda Hry o trůny nechápe fanoušky, kteří odepsali poslední řadu

„Je to fikce s draky,“ říká Peter Dinklage. Hvězda Hry o trůny nechápe fanoušky, kteří odepsali poslední řadu
Hra o trůny | HBO
Hra o trůny se s velkým humbukem završila v květnu 2019, kdy byla na HBO odvysílána poslední epizoda osmé série s názvem Železný trůn. Seriálový fenomén na motivy knih George R. R. Martina se dlouhodobě těšil enormní popularitě, což se diametrálně změnilo právě s premiérou finální šestidílné řady. Osudy některých milovaných postav, velký zvrat kolem dračí matky Daenerys (Emilia Clarke) a rozřešení otázky, kdo nakonec usedne na ikonický železný trůn, se setkaly spíše s odporem a nepochopením. Sám Martin, jenž své obsáhlé knihy teprve dokončoval, přiznal, že jeho konec by vypadal jinak.
Trochu jiný názor na všeobecnou hysterii má představitel Tyriona Lannistera
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Peter Dinklage. Ten nedávno poskytl rozhovor pro New York Times ohledně svého nového snímku Cyrano, za který už obdržel nominace na Critics Choice Award a Zlatý glóbus. A samozřejmě došlo i na dotaz týkající se problematického finále Hry o trůny. „Všichni chtěli, aby krásní bílí lidé společně odjeli do západu slunce,“ rýpl si do nespokojených diváků Dinklage, jenž za svůj výkon v seriálu nasbíral hned čtyři ceny Emmy.
Vyjadřoval se konkrétně k poslední epizodě, v níž se konečně představil nový král Západozemí. A to ke značné nelibosti mnoha sledujících. „Mimochodem, je to jen fikce. Jsou v ní draci. Přeneste se přes to,“ dodal s úsměvem. „Ale vážně, ten seriál podrývá vše, o čem jsme přesvědčení, a to na něm právě miluji. Ano, bylo to nazváno Hra o trůny. Ale lidé v ulicích se mě pořád ptali: ‚Kdo skončí na trůnu?‘ Netuším, proč je nejvíc zajímalo právě tohle, seriál toho skýtal mnohem více.“
Dinklage rovněž neváhal vyzdvihnout svůj oblíbený moment, který se objevil v jedné z finálních epizod (obsahuje spoilery). „Jeden z mých oblíbených momentů nastal, když drak spálil trůn, protože to v podstatě zabilo celou tu konverzaci. A to je z pohledu tvůrců neuctivé a zároveň brilantní: ‚Zmlkněte, o tomhle to není.‘ To dělali neustále. Tušili jste nějaký zvrat, ale oni přišli s úplně něčím jiným. Každý si při sledování skládal vlastní příběhy, ale nikdo nebyl tak dobrý, aby odhadl, s čím seriál přijde,“ uzavřel herec svou obranu Hry o trůny i hlavních showrunnerů Davida Benioffa a D. B. Weisse.
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Cyrano od režiséra Joe Wrighta vstoupí do českých kin 10. března 2022, přičemž na Petera Dinklageho se můžeme těšit také v remaku Divoké bandy od Mela Gibsona nebo v předělávce pokleslého osmdesátkového hitu Toxický mstitel. Hra o trůny se pochopitelně dočká očekávané prequelové série s názvem Rod draka, která dorazí někdy v průběhu příštího roku.
Souhlasíte s argumenty Petera Dinklage, nebo finále Hry o trůny zavrhujete?