Oblíbenému komikovi, který zazářil i po boku Arnolda Schwarzeneggera, věštili hvězdnou budoucnost. Pak ho zastřelila vlastní manželka

Oblíbenému komikovi, který zazářil i po boku Arnolda Schwarzeneggera, věštili hvězdnou budoucnost. Pak ho zastřelila vlastní manželka
Rolničky, kam se podíváš | 20th Century Fox
Kdykoli se objevil na scéně, začal větou: "Ahoj, já jsem Troy McClure, možná si mě pamatujete z filmů..." Šlo o jednu z nejpamátnějších a nejoblíbenějších postav prvních deseti sérií seriálu Simpsonovi. Byl to ale právě fantastický hlasový projev Philla Hartma, díky němuž se Troy stal doslova legendou.
pribeh-ze-ktereho-mrazi-nadejneho-komika-ktery-zazaril-i-po-boku-arnolda-schwarzeneggera-zavrazdila-vlastni-manzelka
Phil Hartman | NBC
Hartman cítil, že by mohl díky postavě Troye skutečně prorazit (ostatně se jako komik těšil dobré pověsti) a začal proto pracovat na myšlence hraného spin-offu, v němž by si Troye zahrál. Scenáristé Simpsonů byli pro (včetně Matta Groeninga), než se ale vůbec stihly na projektu oficiálně rozjet práce, Hartman byl bohužel zavražděn a to vlastní manželkou Brynn Hartman.
Brali se v roce 1987. Phil měl tehdy za sebou již slušnou dávku rolí, ona byla modelkou. Zatímco jemu štěstí přálo a postupně dostával stále lepší nabídky (Saturday Night Live, Rolničky kam se podíváš, Malí válečníci), o Brynn neměl ve světě showbyznysu nikdo zájem. Zpočátku přesto vládla v domácnosti idylka, když se dva roky po svatbě napřed narodil syn Sean (*1989) a o tři roky později se přidala dcera Birgen (*1992). Poté v Brynn začala převládat zlost, že její kariéra nikam nevede. A to byl začátek konce.
Rolničky, kam se podíváš
Phil Hartman v komedii Rolničky, kam se podíváš | 1996 20th Century Fox
Phil se sice snažil své ženě dohodit role, ale nedařilo se to - zahrála si jen servírku v komedii Všude dobře, doma nejlíp a vedlejší roli v dvou epizodách sitcomu Takoví normální mimozemšťané. Postupně propadávala drogám a alkoholu a ačkoli se několikrát podrobila léčení, k ničemu to nevedlo.
Hádky nabíraly na intenzitě a Phil začal pomýšlet na to, že odejde. Osudným večerem se stal 27. květen, kdy se Brynn vrátila domů posilněná alkoholem, kokainem a silnými antidepresivy. Vedlo to k další hádce, Hartman pohrozil rozvodem, pokud se situace bude opakovat a šel spát k sobě do ložnice (již nějakou dobu spali odděleně). Krátce před třetí hodinou ranní do místnosti vešla Brynn s revolverem Smith & Wesson v ruce a třikrát zmáčkla spoušť.
Hartman byl okamžitě mrtvý. Brynn následně utekla do domu přítele Rona Douglase a hystericky plačící mu řekla, co provedla. Poté, co se společně vrátili do domu, zavolal zděšený Douhlas policii. Ta po příjezdu odvedla jeho i děti Seana a Birgen z domu. Brynn se mezitím zamkla s Philovým tělem v ložnici, krátce nato si vložila hlaveň pistole do úst a spáchala sebevraždu.
Tvůrci Simpsonů se po Hartmanově smrti rozhodli, že z úcty k zemřelému kolegovi postavu nepřeobsadí a raději ji vyškrtnou. Ze stejného důvodu se z show vytratil i pochybný právník Lionel Hutz, jehož Hartman také daboval.