Křidýlko nebo stehýnko: Slavný comeback Louise de Funèse po prodělaném infarktu

Křidýlko nebo stehýnko: Slavný comeback Louise de Funèse po prodělaném infarktu
Křidýlko nebo stehýnko | Česká televize
Křidýlko nebo stehýnko
Křidýlko nebo stehýnko
78%
Dejte pozor, dnes ochutnává sám Louis de Funès! Charles Duchemin je vydavatelem slavného průvodce gastronomií a nekorunovaným králem labužníků. Proto cestuje bez přestávky a inkognito po celé zemi, aby prozkoumal francouzskou gastronomii. Charles doufá, že v jeho šlépějích se vydá i jeho syn Gérard, který sice zdědil po svém otci smysl pro chutě, ale přednost dává práci v cirkusu, kde vystupuje jako klaun.
Otec však chce za každou cenu dosáhnout svého. Ve svých soudech je Duchemin neúprosný – jídlo je přece jedna ze slavných tradic sladké Francie, a tak má i mezi restauratéry mnoho nepřátel. Tím nejzavilejším je Tricatel, majitel mnoha restaurací, zakladatel a propagátor tovární syntetické kuchyně.
Křidýlko nebo stehýnko | Česká televize
Louis de Funès prodělal v roce 1974 srdeční infarkt, na lůžku strávil skoro rok. K návratu k herectví ho vybídl producent Christian Fechner (Zvíře, Bažanti jdou do boje), který mu doporučil hlavní roli ve filmu Clauda Zidiho Křidýlko nebo stehýnko. Šlo o dost riskantní podnik, neboť natáčení s kardiakem bylo nejisté ze zdravotních a finančních důvodů. Pojišťovna nakonec udělila souhlas, že natáčení pojistí. Ovšem na place musel být neustále přítomný kardiolog a sanitka. Štáb dostával výplatu každý den s tím, že nebylo jisté, zda se další natáčecí den vůbec uskuteční.
Louis de Funès
Louis de Funès

Herec

Pro de Funèse nakonec šlo o mimořádně úspěšný comeback. Řada scén zlidověla („Kde jsou tu toalety?“ „Na konci chodby, držte se podle much.“) a herec se v očích publika proměnil. Rolí Duchemina (satirický odkaz na slavného gastronomického průvodce Michelin) se jednou provždy zbavil polohy cholerických postav a přešel na nový, umírněnější styl hraní.
Křidýlko nebo stehýnko: ukázka | Česká televize
Jen gurmánství si Louis de Funès na place moc neužil. Po prodělaném infarktu měl totiž nařízenu přísnou dietu, kterou zodpovědně dodržoval. I díky tomu stihl do své smrti v roce 1983 natočit ještě šest filmů (včetně Křidýlka nebo stehýnka). Představitel jeho filmového syna Coluche si naopak natáčení vychutnával plnými sousty. Například během scény v italské restauraci spořádal tři obrovské steaky, které zajedl trojitou porcí rýžového nákypu.