Přehlížené pecky: Sledování aneb Zapomenutý černobílý film Christophera Nolana

Přehlížené pecky: Sledování aneb Zapomenutý černobílý film Christophera Nolana
Sledování | Next Wave Films
prehlizene-pecky-sledovani-aneb-zapomenuty-film-christophera-nolana
| Next Wave Films
O čem to je? Film vypráví příběh o Billovi, který vede nudný život Londýnského spisovatele, je nezaměstnaný a často i osamělý. Kvůli inspiraci (a potažmo i fascinaci) začne Bill sledovat každý den nějakého člověka, a aby se vyhnul problémům, přičemž si pokaždé vybere někoho jiného. Vše se začne komplikovat ve chvíli, když svoje pravidlo poruší.

5. důvodů, proč Sledování vidět:

Sledování
| Next Wave Films
1. Christopher Nolan. V dnešní době si Nolan vytvořil pověst velmi zkušeného a schopného filmaře, který na co sáhne, co to má zaručenou kvalitu. Jenže v roce 1998 o talentu, který se skrýval v tomto muži, nikdo nevěděl. Nolan už ale ve svém prvotině dokazoval, že je naprosto skvělý režisér a ještě lepší scénárista (a docela i dobrý kameraman).
Sledování
| Next Wave Films
2. Casting. Film neměl úplně tradiční casting. Šlo spíš o to, že ten, kdo měl čas a chuť, ten ve filmu hrál. Jenže Nolan z nich dostává takové maximu a přesvědčivé výkony, že vás ani na minutu nenapadne, že nejde o žádné profesionální herce.
Sledování
| Next Wave Films
3. Film Noir. Ne, že by jím tento film skutečně byl, ale Nolan se k němu přibližuje, jak nejvíce může a 16 mm kamera ten dojem ještě více umocňuje. Nolan se navíc pokoušel v duchu Noir filmů skutečně natáčet. Příběhově to sice zůstalo někde na půli cesty, ale v atmosféře je téměř bezchybný.
Sledování
| Next Wave Films
4. Za málo peněz hodně muziky... jak se u nás lidově říká a zde to platí jakbysmet. Nolan vytvořil velmi poutavý příběh a ani k tomu nepotřeboval přepálený rozpočet. Ze všeho dostává takové maximum, že by se Sledování mělo pouštět na filmových školách začínajícím filmařům.
Sledování
| Next Wave Films
5. Způsob vyprávění. I zde Nolan trochu experimentoval a příběh rozkouskoval do nelineárního celku. Ovšem opět tak, aby se divák mohl v klidu orientovat a neztratil se. Tento styl nelineárnosti mimo jiné použil o dva roky později i ve filmu Memento, kde jej již vypiloval k dokonalosti.
prehlizene-pecky-sledovani-aneb-zapomenuty-cernobily-film-christophera-nolana
Sledování se sice nemůže ostatním Nolanovkám rovnat, ale pořád je to v porovnání s jinými žánrovkami velmi silný nadstandard. Jde totiž o velmi dobrý thriller, s podmanivou atmosférou a skvěle napsanými charaktery. Nolan už v té době moc dobře věděl, co dělá. Zasloužených 90%!