Zemřel Stanislav Milota, kameraman Spalovače mrtvol a Palachova pohřbu

Zemřel Stanislav Milota, kameraman Spalovače mrtvol a Palachova pohřbu
Stanislav Milota | Česká televize
Obrázek článku
Stanislav Milota se narodil 3. března roku 1933 v Praze. Filmovým nadšencem byl od útlého věku, již v 15 letech šel na zkušenou na Barrandov do laboratoří. Jako kameraman debutoval v roce 1963 díky snímku Na laně. Milotovou nejznámější a dodnes legendární prací je nasnímání Herzova Spalovače mrtvol (1968). Klaustrofobickou atmosféru a vyznění díla doplnil Milota a originální vizualitu využívající neobvyklých pohledů a detailních záběrů na Kopfrkingla (Rudolf Hrušínský) a jeho rodinu.
Stanislav Milota (1933 - 2019) Stanislav Milota se narodil 3. března roku 1933 v Praze. Filmovým nadšencem byl od...
Rudolf Hrušínský (II)
Spalovač mrtvol
Ve Spalovači mrtvol si zahrála Milotova životní partnerka, manželka Vlasta Chramostová, s níž během totality vedl legendární bytové divadlo. Profesní kariéru Stanislava Miloty zarazila okupace Československa a následná normalizace.
„A já jsem si dojel pro kameru na Barrandov a začal točit. Prvně u rozhlasu, kde to točili také zpravodajci, vojáci, lidé z televize. A já si to tím zavařil, že jsem tam točil. Tam hořeli nádrže a tak…“ (Stanislav Milota o srpnu 1968 pro cyklus Těžká léta československého filmu).
„Tenkrát byli lidi tak nadšený, když viděli, že má Milota kameru, že ho zvedli naproti rozhlasu a vynesli nahoru, aby mohl natáčet jak sovětskej tank najíždí na barikádu…“ (Vlasta Chramostová pro tentýž cyklus).
Vlasta Chramostová
Vlasta Chramostová
Kameraman ještě stihl nasnímat okupaci ze srpna 1968 a následný lednový pohřeb Jana Palacha, poté byl propuštěn z Barrandova a tvůrčí činnost mu byla odepřena. Spolu se ženou Vlastou Chramostovou si přivydělávali například výrobou stolních lamp.
Stanislav Milota působil po roce 1989 jako vedoucí kanceláře sekretariátu prezidenta Václava Havla. Ke kameře se již bohužel nevrátil, neboť přišel o oko. V roce 2016 byl Stanislavu Milotovi předán Český lev za mimořádný přínos české kinematografii.
Juraj Herz, Stanislav Milota
Vlasta Chramostová